Sinovac aşısı ne kadar etkili? Türkiye'deki araştırma sonuçlandı

Türkiye'de aşılamaları başlayan Sinovac aşısının bağışıklık sistemine etkisine dair kapsamlı araştırma sonuçlandı.

ABONE OL
GİRİŞ 05.04.2021 10:40 GÜNCELLEME 05.04.2021 10:45 SAĞLIK
Sinovac aşısı ne kadar etkili? Türkiye'deki araştırma sonuçlandı
Sinovac aşısı ne kadar etkili? Türkiye'deki araştırma sonuçlandı

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi sağlık çalışanlarının yürüttüğü 'SARS CoV-2 İnaktif (Sinovac-Coronavac) aşısının bağışıklık yanıtı' araştırması sonuçlandı. Araştırmaya göre aşının ikinci dozundan sonra kadınlarda yüzde 99.2 erkeklerde ise yüzde 95.7 oranında etkili antikor yanıtı tespit edildi.

BioNTech aşısı mı, Pfizer yoksa Sinovac aşısı mı daha etkili?

Biontech, Sinovac'a göre yüzde 10 daha etkili

Randevu alırken aşı seçilebilecek

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları, Halk Sağlığı ve Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim elemanları tarafından yürütülen 'SARS CoV-2 İnaktif (Sinovac-Coronavac) Aşısının Bağışıklık Yanıtı' konusundaki bilimsel çalışma tamamlandı.

TÜRKİYE'DE SONUÇLARI AÇIKLANAN İLK KAPSAMLI ÇALIŞMALARDAN BİRİ

Yürütülen çalışma, Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Bilimsel Araştırma Fonu Desteği ile, Türkiye’de geniş ölçekte kullanılan SARS-CoV-2 inaktif Sinovac (Coronavac) aşısının antikor oluşturma yetkinliği konusunda yapıldı ve Türkiye'de sonuçları açıklanan ilk kapsamlı çalışmalardan biri olma özelliğini taşıyor.

Dr. Öğr. Gör Şebnem Şenol Akar, Prof. Dr. Sinem Akçalı, Prof. Dr. Erhan Eser, Prof. Dr. Pınar Dündar, Prof. Dr. Beyhan C. Özyurt, Dr. Öğr. Görevlisi Deniz Özer, Dr. Yunus Özkaya, Dr. Merve Gezginci, Dr. Gülizar Deniz ve Uzman Hemşire Ferya Karadağ Yalçın’ın araştırmacı olarak katıldığı çalışmada, SARS-CoV-2 Spike (Dikensi) proteininde virüsün insan hücrelerine bağlandığı bölgeye (RBD) karşı oluşan nötralizan antikorlar kantitatif ve kalitatif olmak üzere iki farklı testle saptandı.

Manisa CBÜ hastanesi gönüllü sağlık çalışanları üzerinde yürütülen, Manisa CBÜ Tıp Fakültesi Etik Kurulu tarafından onaylanan bir aşı antikor yanıtı çalışması olan araştırmanın verileri 11 Ocak - 18 Mart 2021 tarihleri arasında toplandı ve aşılama öncesi tüm katılımcılara antikor testi yapılarak, SARS- CoV-2 antikoru saptanmayan 1053 kişi çalışmaya alınmadı. Yapılan araştırmada tüm sağlık çalışanlarının birinci aşıdan en az 28 gün sonra (939 katılımcıdan) ve ikinci aşıdan en az 28 gün sonra (771 katılımcıdan) elde edilen özet sonuçlar ise şu şekilde açıklandı: "Genel bulgular: 1. aşıdan en az 28 gün sonra bağışıklık yüzdesi yüzde 25.3 (Yüzde 95 GA: 22.5 - 28.1), 2. aşıdan en az 28 gün sonra Nötralizan (Kantitatif) testi bağışıklığı yüzde 97.92 (Yüzde 95 GA: 96.91 - 98.93) 2. aşıdan en az 28 gün sonra Nötralizan (Kalitatif) testi bağışıklığı yüzde 97.79 (yüzde 95 GA: 96.75 - 98.23) olarak belirlendi."

KADINLARDA ANTİKOR ÜRETME ORANI DAHA YÜKSEK

Cinsiyete göre elde edilen bulgular ise şu şekilde açıklandı:

"Her iki cinsiyette de yeterli yüzdede bağışıklık sağlanmakla birlikte kadınlarda, erkeklere göre anlamlı düzeyde daha yüksek aşı bağışıklık yanıtı elde edilmiştir. Etkili antikor yanıtı, birinci aşı sonrası kadınlarda yüzde 29.5, erkeklerde yüzde 18.6 olurken, ikinci aşı sonrası kadınlarda yüzde 99.2, erkeklerde ise yüzde 95.7 olarak saptandı."

Yapılan açıklamada alınan sonuçların, Türkiye'de ağırlıklı olarak uygulanan Covid-19 inaktif (Sinovac-Coronavac) aşısının bağışıklık etkinliğinin yüksek ve yeterli olduğu sonucuna ulaşıldığı bildirildi. Antikor düzeylerinin yeterliliği kişinin tam olarak bu hastalıktan güvenle korunduğunun garantisi olmayacağı kaydedilen raporda kişisel korunma önlemlerinin hiç taviz verilmeden sürdürülmesi gerektiğinin altı bir kez daha çizildi. Araştırmanın sonuçları arasında yer alan, bilimsel toplantılarda ve hakemli bilimsel dergilerde ayrıca yayınlanacak olan aşı istenmeyen yan etkilerinin ise kabul edilebilir sınırlar içinde yer aldığı bildirildi.

KAYNAK : İHA
YORUMLAR 5
  • Eskimalatyalı 3 yıl önce Şikayet Et
    Öyle etkili hiç sormayın. Onun için bu aşının ikinci dozunu da yaptıran bir tanıdık (amcam) 1 Nisan 'da Koronadan vefat etti. Apartman komşum (ev sahibimin annesi) bu aşının birinci dozunu yaptırdıktan sonra kalp krizinden vefat etti. Rahmetli kapıları üzerinde kilitlediği için yakınları zor bela içeri girip cenazeyi çıkarmışlardı.
    Cevapla
  • 44((◉‿◉))44 3 yıl önce Şikayet Et
    yav bu kadınlar ne şanslı,
    Cevapla
  • Safer 3 yıl önce Şikayet Et
    Diğer üniversitelerde her hangi bir araştırma geliştirme yapıyorlarmı acaba. Bi icraatlerini duymadık.
    Cevapla
  • Sertan 3 yıl önce Şikayet Et
    rektöre karşı eylem yapanlar, yönetime Kazan kaldıranlar. başka ne olsun
    Cevapla
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Okumadigin icindir
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR