Oruçluyken baş ağrısı nasıl geçer?

Ramazan'ın ilk günlerinde vücut açlık ve susuzluğa alışana kadar baş ağrısı olması son derece normaldir. Peki oruçluyken baş ağrısı nasıl geçer?

ABONE OL
GİRİŞ 16.04.2021 17:47 GÜNCELLEME 16.04.2021 17:59 SAĞLIK
Oruçluyken baş ağrısı nasıl geçer?
Oruçluyken baş ağrısı nasıl geçer?

Ramazan ayında oruç tutan kişilerde genellikle ilk günler baş ağrısı olur. Bu baş ağrısı genelde gün içinde kendini göstermezken akşam iftar sonrası belli olur. Bunun sebebini pek çok insan merak eder. Diğer günlerden farklı olarak özellikle Ramazan'ın birkaç günü oluşan bu baş ağrısı neden oluşur?

Sahurda tok tutan yiyecekler! Mutlaka tüketin

Oruç tutarken baş ağrısı neden olur?

Ramazan ayında oruç tutarken uzun saatler aç ve susuz kalındığından baş ağrısının ortaya çıkması oldukça normaldir. Daha çok Ramazan'ın ilk günlerinde oluşan bu ağrı vücudun açlık ve susuzluğa alışmasıyla zamanla hafifler. Bunda gece sahura kalkıp sonrasında sabah işe gitmek için kalkan insanların uyku düzenlerinin bozulmasının da etkisi oluyor. Gece uyanıp yemek yemek uykunun kaçmasına sonrasında ise sabah erken saatte yeniden uyanmak da dinlenememeye yol açıyor. Ramazan ayında baş ağrılarına neden olan en temel 2 neden uzun saatler aç, susuz kalmak ve uyku düzeninin bozulmasıdır.

Sahura kalkmadan oruç tutmak çok zararlı!


Ramazan'da oluşan baş ağrısını engellemek için ne yapmalı?

  • Oruç tutarken uzun saatler aç ve susuz kalındığından kan şekeri düşer ve bu baş ağrısına neden olur. Bunu engellemek için mümkün olduğunca sahura kalkarak oruç tutulmalıdır. Bu sayede aç kalma saatlerini kısaltmış olursunuz.

  • Ramazan'da uyku dengesizliği de bir diğer baş ağrısına yol açan etkenlerdendir. Bunu engellemek için de özellikle sabah erken saatlerde işe gitmek için kalkan kişilerin sahura kadar 2-3 saatte olsa uyuyarak vücudunu dinlendirmesi gerekir. Bu sayede hem sahura zor kalkılmaz hem de sahur sonrası uykuyla bir nebze de olsa uyku dengesi sağlanır.

  • İftar sonrası veya sahurda kafein içeren kahveler içerseniz hem uykunuz kaçar hem de bu sabahında baş ağrısıyla uyanmanıza sebep olur.

  • Gün içinde oluşacak baş ağrılarını engellemenin bir diğer yolu da kaybedilen sıvı miktarını iftar ve sahur arasında almaktır. İftar ve sahur arasındaki zaman diliminde 2-2.5 litre su içerek günlük su miktarınızı karşılarsanız bu da baş ağrısı oluşumunu engeller. 

  • Sahurda aşırı yağlı ve tuzlu kızartma gibi besinler tüketmek de bünyeyi susatacak, su içilemediği içinde baş ağrısına neden olacaktır. Bu yüzden sahurda mümkün olduğu kadar hafif besinler tüketilmelidir.

Sahura kalkmıyorsanız dikkat! Kilo aldırıyor


Oruç tutarken baş ağrısı ilaçsız nasıl geçer?

  • Oruç tutarken başınız ağrıdıysa iftardan sonra mutlaka bol su tüketmelisiniz. Gün içinde kaybedilen sıvı miktarını az da olsa iftar ve sahur arası karşılayarak baş ağrısını geçirebilirsiniz. 

  • İftarda yemek yiyip gerekli suyu tüketmenize rağmen baş ağrınız geçmiyorsa uyku düzenine dikkat etmelisiniz. Sabah erken kalkıp işe gitmenize rağmen uyuduğunuzda sahurda bir şey yiyemediğiniz gerekçesiyle sahura kadar oturup uykusuz kalıyorsanız büyük hata yapıyorsunuz. Zira sahura kadar 2-3 saatte olsa uyumanız sabahına daha dinç uyanmanızı sağlayacaktır. 

  • Eğer gün içinde oruçluyken oluşan baş ağrınız içinden çıkılmaz bir hal aldıysa mümkünse karanlık bir odada uyuyacağınız kısa da olsa bir uyku sizi rahatlatacaktır.

  • Oruçluyken baş ağrısını ilaçsız geçirmenin bir diğer yolu da baş kısmına soğuk kompres yapmaktır.

  • Kolayca ve pratik şekilde yapacağınız gevşeme egzersizleriyle de gün içinde oruçluyken ilaçsız şekilde baş ağrınızı geçirebilirsiniz. 

  • Oruçluyken başınız ağrıdığında kafanızın arka kısmında boyun ile kafatasının birleştiği yere nazikçe masaj yaparsanız ağrıya iyi gelebilir. Aynı şekilde şakaklara yapılan masajda ilaçsız şekilde baş ağrınızı kesebilir.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 4
  • Nazlı 3 yıl önce Şikayet Et
    Benimde ilk günler aşırı ağırıyırdu çözümü ben kısa günlerde arasıra oruç tutarak ve vucudu alıştırarak buldum inşaAllah hiçlimsenin ağırmasın çeken bilir
    Cevapla
  • Okur 3 yıl önce Şikayet Et
    Oruçluyken baş ağrısı olduğu vakit .Kafanızın arka kısmında boyun ile kafatasınızın birleştiği yere masaj yapılması iyi gelir . O kısımlarda elinizle biraz bastırarak ağrı olan yeri bulup ,o bölgeye masaj yapılmalıdır . Genel boyun masajı ve şakaklara da masaj yapmak iyi gelir .
    Cevapla
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun sizden
    Cevapla
  • gökhan 3 yıl önce Şikayet Et
    üşenmeden harbıden yazdın yani bu yorumu.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR