Kardiyoloji uzmanından korona geçirenlere kritik uyarı: Hareket edin

Kayseri'de Kardiyoloji uzmanı olarak görev yapan Doç. Dr. Bahadır Şarlı koronavirüs salgınının kalbe etkisi hakkında önemli açıklamalar yaptı. Şarlı koronavirüs atlatmış kişileri hareket etmeleri ve sabit kalmamaları konusunda uyardı.

ABONE OL
GİRİŞ 26.05.2021 16:01 GÜNCELLEME 26.05.2021 16:35 SAĞLIK
Kardiyoloji uzmanından korona geçirenlere kritik uyarı: Hareket edin
Kardiyoloji uzmanından korona geçirenlere kritik uyarı: Hareket edin

Tekden Kayseri Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Şarlı, koronavirüs salgınının kalbe etkisine ilişkin açıklamalarda bulundu. Belirgin hastalıkları olanların hastaneye başvurması gerektiğini belirten Doç. Dr. Şarlı, "Koronavirüse bağlı kalp tutulumu farklı şekilde ortaya çıkabilir. Bunlardan bir tanesi olan kalp kasının direkt tutulumu bunun en bariz örneğidir. Göğsün ortasında baskı, ağrı ve yanma şeklinde şikayeti olan ve yakın zamanda koronavirüs enfeksiyonuna yakalanmış bireylerin dikkatli olması gerekiyor. Kalp krizi, teşhisi ve tespiti çok kolay hastalıktır. Belirgin şekilde hastalık belirtileri olan kişilerin acil olarak hastaneye başvurmaları gerekir. Koronavirüs nedeniyle 'miyokardit' denilen kalp kası iltihabı olabilir. Bu durumda kalp kasında zayıflık ve yetersizlik ortaya çıkıyor. Bu tür durumlarda hastada nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu şikayeti olur. Olası böyle bir durumda kalp ultrasonuna bakmak gerekir. Destek tedavisi başlanırsa genelde hastalık geçicidir" diye konuştu

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Turan: Aşının etkilerini 3. pikte yaşadık


Önemli olan teşhis koyulması

Koronavirüsün pıhtılaşma riskini artırdığına vurgu yapan Doç. Dr. Şarlı, "Bacak toplardamarlarda pıhtı gelişimi ve daha sonra bu pıhtının kalp yolu ile akciğer damarına ilerlemesi sonucu ölümcül akciğer embolisi vakaları ile daha sık karşılaşmaya başladık. Ancak teşhis konulduğu zaman tedavisi çok zor olmayan bir hastalıktır. Covid tedavisi nedeniyle yatan hastalara tedavi protokolü içinde kan sulandırıcı ilaçlar iğne şeklinde veriliyor. Koronavirüsü atlatmış kişilere de özellikle hareketli olmalarını, sabit kalmamalarını ve kan sulandırıcı aspirinleri birkaç ay kullanmalarını öneriyoruz" dedi. 

Kalp hastalıkları gençlerde de görülebiliyor

Doç. Dr. Şarlı, kronik rahatsızlıkları olanları da uyararak, "İnsanlar koronavirüs nedeniyle hastaneye gelmekten korkuyorlar ve bu nedenle kimi zaman tedavilerini erteliyorlar. Şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği ve sigara kullanımı risk faktörüdür. Bu risk faktörüne sahip bireylerin 40 yaş üzerindeler ise senelik mutlaka kalp kontrollerini yaptırmaları gerekir. 40 yaş altında da kalp krizi vakaları görüyoruz. 20'li yaşlarda anjiyo yaptığımız hastalarımız var. Sigara kullanım yaşanın aşağılara inmesi, beslenme şekli, kalp krizi riskinin yaş oranını aşağı çekiyor. 'Yaşım genç' diye hiç kimse kendisini kalp hastalığından uzak tutmamalıdır. Kalp hastalıkları daha genç insanlarda da görülebilir. Biz kendi hastalarımıza sıcak havalarda 11.00 ile 15.00 saatleri arasında sokakta dolaşmamalarını tavsiye ederiz" diye konuştu.

KAYNAK : DHA
YORUMLAR 4
  • MATRAX 3 yıl önce Şikayet Et
    Hareket edelim tamam da, aylardır eve tıkıldık. Hafta sonları spor alanları denetimli olarak açılsın.
    Cevapla
  • Temel candan 3 yıl önce Şikayet Et
    Acilen yüzyil değişiyor Turizm göç vs çözmezse her yil korku ve zorluk görücaz umarim devlet potikasini değiştirir
    Cevapla
  • C.Türk 3 yıl önce Şikayet Et
    Gümlerdir yazıyorum.. Kovid-19 ile İnsanlığı bitirmeyi amaçlıyorlar.. Vede büyük ölçüde başarılı oluyorlar bu Yüzden ne yapın yapın Bu Virüse Yakalanmayın, Eğer yakalanırsanız muhakkak ilaç kullanın Virüsü öldürün! Eğer Virüs bulaşmadı ise Muhakkak Aşı olun yoksa durum çok vahim.
    Cevapla
  • dogru 3 yıl önce Şikayet Et
    güzel ve faydalı açıklamalar.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR