Kırım kongo tehlikesine dikkat! Ölüm riski yüzde 80

Doç. Dr. Şerife Akalın bazı ülkelerde yüzde 80 ölüm riski olan kırım kongo kanamalı ateş hastalığının Türkiye'de yoğunlaştığını belirterek özellikle yaz ve sonbaharda keneyle temas ile bulaşabilen enfeksiyon hastalığı olduğuna dikkat çekti.

ABONE OL
GİRİŞ 07.06.2021 10:13 GÜNCELLEME 07.06.2021 11:47 SAĞLIK
Kırım kongo tehlikesine dikkat! Ölüm riski yüzde 80
Kırım kongo tehlikesine dikkat! Ölüm riski yüzde 80

Dünya genelinde bir çok ülkede görülen KKKA hastalığı Türkiye’de de yoğunlaşmaya başladı. Ateş, baş ağrısı, yaygın vücut ağrısı ve halsizlik en sık görülen bulgularından olurken, insanların devamlı vücutta kene olup olmadığını kontrol etmesi gerekmektedir. Özel Denizli Tekden Hastanesi doktorlarından Doç. Dr. Şerife Akalın, hastalığın temas sonucunda buluşabildiğini ifade ederek “Dünya genelinde 30'dan fazla ülkede görülen kırım kongo kanamalı ateşi (KKKA)'nin Türkiye'de İç Anadolu'nun kuzeyi, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun kuzeyinde yoğunlaşmaktadır. Farklı ülkelerde hastalığa yakalananların ortalama dörtte biri hatta bazı ülkelerde de yüzde 80'lere kadar oranda ölümle sonuçlanabiliyor. Türkiye'de ise ölüm oranı yüzde 4'lerde seyrediyor. Özellikle yaz ve sonbahar aylarında görülen KKKA hastalığı, kene tutunması veya keneyle temas sonucunda bulaşabilen bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalık, virüs taşıyan hayvanların ve hasta kişilerin kan ve vücut sıvılarıyla korunmasız temas sonucunda da insanlara bulaşabiliyor. Ateş, baş ağrısı, yaygın vücut ağrısı ve halsizlik en sık görülen bulgular. Hastalık kontrolünde kişisel korunma önlemleri büyük önem taşıyor” dedi. 

Türkiye'de ilk kez: Hem koronavirüs hem kırım kongo kanamalı ateş aynı hastada!Türkiye'de ilk kez: Hem koronavirüs hem kırım kongo kanamalı ateş aynı hastada!


Sağlık çalışanları da KKKA’lı hastalarla temasta koruyucu önlemleri almalıdır

Kişinin keneyi çıkaramadığında en yakın sağlık kurumuna gitmesi gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Şerife Akalın, “Kırım- Kongo kanamalı ateşinden korunmak için; tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir. Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda kene olup olmadığını kontrol etmeli, kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden, çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile çıkarmalıdır. Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en kısa sürede en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir. Sağlık çalışanları da KKKA’lı hastalarla temasta koruyucu önlemleri almalıdır” diye konuştu. 

KAYNAK : İHA
YORUMLAR 1
  • bulduk mu 3 yıl önce Şikayet Et
    bu kırım kongonun aşısını bulamış mıydık biz? bulduysak bütün çiftçilere ve bağ bahçe işlerinde çalışanlara yapılmıyor?
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR