6 saatten az uyursak vücudumuza neler olur?

Göğüs ve Uyku Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nejat Altıntaş yetişkin ve çocuklarda sağlıklı uykunun önemini anlatarak çocuklarda en az 7 saat uykunun gerekli olduğunu belirtti. 6 saatin altında uyuyan kişilerde bazı hastalıklar görülüyor.

ABONE OL
GİRİŞ 11.06.2021 09:12 GÜNCELLEME 11.06.2021 09:36 SAĞLIK
6 saatten az uyursak vücudumuza neler olur?
6 saatten az uyursak vücudumuza neler olur?

Doç. Dr. Nejat Altıntaş 6 saatten az uyku ve vücuda etkileri hakkında açıklamalar yaptı. "Kilo vermek uyku esnasında salgılanan iki önemli hormona bağlıdır. Bunlardan ilki 'ghrelin' adı verilen hormondur. Gece 00.00 ile 03.00 arasında uyunmadığı takdirde 'ghrelin' denilen hormon özellikle karbonhidrat tüketmeyi tetikler. Bir gece 00.00 ile 03.00 arasında uykusuz geçirdiniz ve acıktınız, buzdolabına gittiniz. Buzdolabına gittiğiniz zaman orada bir yerde dondurma var bir yerde de salata var. Hangisini tercih edersiniz? Dondurmayı tercih edersiniz."

Pandemide hareketsiz yaşam kireçlenmeye neden oluyor!Pandemide hareketsiz yaşam kireçlenmeye neden oluyor!


23.00-03.00 arası önemli

Aslında bu sizin tercihiniz değil. Ghrelin hormonu size diyor ki; 'Dondurmayı ye, şekeri ye, karbonhidratı tüket'. Dolayısıyla bizim tercihimizi yapan bu içimizdeki ghrelin dediğimiz hormon. Demek ki uyumadığımız takdirde, gece 00.00 ile 03.00 arasını uykuda geçirmediğimiz takdirde durmadan vücut karbonhidrat tüketmeyi istiyor. İkincisi ise büyüme hormonu. Bu hormonun özelliği çocukları büyütür. Yaşlılardaysa ya da ergenliğe gelmiş insanlardaysa erkeklerde göbek yağlarını, kadınlarda ise basen yağlarını eritir. Aynı zamanda kaslı olmamızı sağlar. Bu hormon ne zaman salgılanır? Sadece gecenin ilk yarısında, yani saat 23.00 ile 03.00 arasında salınır.

Su içsem yarıyor!

Siz bir gece uyumadınız, saat 3'ü geçirdiniz ki şu an özellikle o sıkıntıları çekiyoruz. Bu saatleri uykusuz geçirdiğiniz için bu hormon salınmayacak. Dolayısıyla doğal olarak da bu hormon olmadığı için istediğiniz kadar diyet yapın, diyetisyene gidin. Sizden şu sözü duyacağız: 'Hocam ben su içsem yarıyor'. İşte bunun sebebi vücudunuzun metabolizmasının yavaşlamış olması. Dolayısıyla growth hormonunun salınmaması size kilo aldırıyor. Mutlaka en az 6 saat uyku tavsiye ediliyor. 6 saatin altında uyuyanlarda yapılan çalışmalarda şunu göstermişler, birincisi kilo almışsınız. Büyüme hormonu salınmaz, ghrelin salınır şekerlere karşı ilginiz artar. İki alzheimer hastalığı. Biliyorsunuz insan ömrünün uzamasıyla beraber iki kişiden bir kişide artık 80 yaş üzerinde görülmeye başladı. Ayrıyeten 6 saatin altında uyuyan, mesela 4 saatin altında uyumuş önümüzde örnekler var.



6 saatin altında uyumak alzheimera neden oluyor

Margaret Thatcher 4 saatin altında, Ronald Reagan 4 saatin altında uyurdu. Bu ikisi de alzheimer hastası olmuştur. Yani 6 saatin altında uyumak alzheimer hastalığına sebep olur. 6 saatin altında uyumak hormonal kanserlere de yol açabilir. Özellikle hormonal kanserler dediğimiz meme kanseri, kolon kanseri ve prostat kanseri artar. Bir araştırmada gece uyumayan, gece nöbet tutan hemşirelerde kanserin yüzde 200 daha fazla arttığı gösterilmiştir.

KAYNAK : Pembenar