Diyabet hastaları dikkat! Ayak enfeksiyonuna neden oluyor

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu diyabet hastalarında küçük yaraların iltihaplanıp diyabetik ayak enfeksiyonuna neden olabileceğini söyleyerek ayak yaraları konusunda uyardı.

ABONE OL
GİRİŞ 11.06.2021 15:11 GÜNCELLEME 11.06.2021 15:14 SAĞLIK
Diyabet hastaları dikkat! Ayak enfeksiyonuna neden oluyor
Diyabet hastaları dikkat! Ayak enfeksiyonuna neden oluyor

Diyabet hastalarında küçük yaraların iltihaplanıp, diyabetik ayak enfeksiyonuna neden olabileceğini söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “İyi bir yara bakımı ve enfeksiyon tedavisi yapılmazsa, enfeksiyon ilerleyerek kemikleri tutar(osteomiyelit). Bu hastalarda uzun süreli antibiyotik tedavisinden yanıt alınamazsa, ayak kesilmesi (ampütasyon) bile gerekebilir” dedi

Bu ağrılara dikkat! Yüzde 60'ının nedeni omuz sıkışmasıBu ağrılara dikkat! Yüzde 60'ının nedeni omuz sıkışması

 
Erken dönemde fark edilmeyebilir 

Diyabet hastalarında ayak yaralarının oluşumuna yol açan birkaç neden olduğunu kaydeden Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Kontrolsüz şeker, kontrolsüz diyet, ayak damarlarında tıkanıklık veya darlık, ayak sinirlerinin hasarı ve ayak bakımı ve hijyeninin yetersizliğidir. Diyabet hastalarında küçük yaralar iltihaplanıp, diyabetik ayak enfeksiyonu ortaya çıkabilir. Sinir harabiyeti nedeniyle hastalar yaraları erken dönemde fark etmeyebilir. Kan dolaşımının bozuk olmasıyla birlikte yarada enfeksiyon gelişmesi kolaylaşır. Ayrıca ayak bakımı yetersiz ise, tırnaklarda ve parmak aralarında gelişen mantar enfeksiyonları da bakterilerin yaraya yerleşmesini kolaylaştırır. Diyabetik ayak enfeksiyonunda; yara yerinde ağrı, kızarıklık, hassasiyet, ısı artışı ve pis kokulu akıntı görülebilir” açıklamasında bulundu. 

6 saatten az uyursak vücudumuza neler olur?6 saatten az uyursak vücudumuza neler olur?

 
Diyabet hastaları çıplak ayakla dolaşmamalı 

Diyabetik ayak enfeksiyonlarının ihmal edilmemesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Enfeksiyonlar erken dönemde tedavi edilmelidir. Eğer iyi bir yara bakımı ve enfeksiyon tedavisi yapılmazsa, enfeksiyon ilerleyerek kemikleri tutar (osteomiyelit). Bu hastalarda uzun süreli antibiyotik tedavisi verilir ve yanıt alınamayan durumlarda ayak kesilmesi (ampütasyon) bile gerekebilir. Diyabetik ayak enfeksiyonlarının önlemesi için mutlaka hastalar düzenli olarak ayaklarının kontrollerini yaptırmalıdır. Yaralanmamaya özen gösterilmelidir. Diyabet kontrol altında olmalı ve diyabet ilaçları düzenli kullanılmalıdır. Çıplak ayakla dolaşılmamalı, özellikle beton ve kuma basılmamalıdır. Ayağı sıkan, dar ayakkabılar, terlikler, naylon çoraplar kullanılmamalı, pamuklu çoraplar giyilmemelidir. Uygun ortopedik ayakkabılar kullanılmalıdır. Ayaklar yıkandıktan sonra nemli bırakılmamalı, mutlaka kurulanmalıdır. Mümkünse düzenli egzersiz yapılmalıdır” diye konuştu.

KAYNAK : İHA
YORUMLAR 2
  • ClO2 - ARAŞTIRIN 2 yıl önce Şikayet Et
    Klor Dioksit uygun dozlarda alındığında her türlü mantar ve virüsten kurtulur musunuz? Ama bunun için DSÖ'den izin almanız gerekir mi? Klor Dioksit müthiş bir dezenfektandır ama asla bildiğiniz çamaşır suyu değildir, şehir şebekelerini dezenfekte etmek için kullanılan klor gibi kanserojen de değildir. Çin dahil bir çok ülke içme suyunu dezenfekte etmek için klor Dioksit kullanıyor. Buna rağmen insanlara sanki çamaşır suyuymuş gibi gösterilip korkutulmakta mıdır? Klor Dioksiti (ClO2) neden araştırmıyorsunuz?
    Cevapla
  • zafer gülten 2 yıl önce Şikayet Et
    iyi güzel diyorsunuzda,ortepedik malzeme satan yerde -şeker hastaları için ayakkabı- görüp sordum,600 tl dediler.ortepedik terliklerde normal ayakkabı fiatı,125-150 tl.yani şeker bir nevi -zengin hastalığı-,bizim gibi 2400 tl maaşları kişler için çok zor.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR