Uzman isim aşının vakalar üzerindeki etkisini açıkladı!

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, "Vakalar 20 bini geçmiş olsa da daha da hızlı yükselmemesinin temel nedeni aşı" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 09.08.2021 13:27 GÜNCELLEME 09.08.2021 13:33 SAĞLIK
Uzman isim aşının vakalar üzerindeki etkisini açıkladı!
Uzman isim aşının vakalar üzerindeki etkisini açıkladı!

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı, Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, koronavirüs sürecinde geçen yıl ile bu yıl arasında fark olduğunu söyledi.

Prof. Dr. İlhan, "Koronavirüs sürecine baktığımızda 1,5 yıla yaklaşıyoruz. Vakalar 20 bini geçmiş olsa da daha da hızlı yükselmemesinin temel nedeninin aşı olduğuna inanıyorum. Eğer elimizde 2 doz aşısı olan yüzde 40'lık nüfusumuz olmasaydı ya da bir doz aşısı olup antikoru oluşmaya başlayan nüfusumuz olmasaydı bu vakalar çok daha yukarıya gidebilirdi. Konuya bir de böyle bakmak gerekiyor" dedi.

'YANLIŞ ALGI VAR'

Prof. Dr. İlhan, salgın ile mücadelede değişen bir şeyin söz konusu olmadığını kaydederek, "Aşılamanın yaşı değişiyor ama salgın ile mücadelede değişen bir şey söz konusu değil. Halen korunma yöntemleri hepimizin bildiği gibi kalabalığa girmeme, temiz hava ile ortamların havalandırılması, kapalı alanlarda maske takılması şeklinde. Şöyle bir yanlış algı da olabiliyor; 'hocam ben çift doz aşılıyım, artık maske takmayabilirim, kapalı alanlara girebilirim.' Hayır; risk her zaman söz konusu. Aşı kişileri ağır hasta olmaktan koruyor, hastalığa yakalanırlarsa ayakta geçirmelerini sağlıyor. Çevreyi de enfekte etme ihtimalleri daha az oluyor" diye konuştu.

AŞI KARŞITLIĞI

Prof. Dr. İlhan, aşıya yönelik bilgi kirliliğine ilişkin, "Salgının bulaşma yöntemleri değişmediğine göre, bunlardan da açıkçası sıkılsak da uymak durumunda olduğumuza göre, aynı zamanda elimizde geçen seneye göre baktığımızda aşı gibi bir güç olduğuna göre bunu kullanmamız gerekiyor.

Güz dönemine 1 ay kadar zamanımız var. Bir an önce vatandaşlarımızın tereddütleri varsa, tedavi görüyorlarsa hekimlerine danışırlarsa veya Sağlık Bakanlığı'nın danışma hatlarına başvururlarsa neden aşı olmaları gerektiğini oradan göreceklerdir. Maalesef bilgi kirliliği aşıda belli bir seviyeye gelince daha da artıyor. Ama bilgi kirliği ile ilgili yorum yapanların bilimsel kanıtlarını sormak gerekiyor. Türkiye'de alınan her kararda bilimsel yayınlar, bilim insanlarının görüşleri söz konusu oluyor. Ama aşı karşıtlığı yapanların sundukları materyallerin ne denli bilimsel ve kanıta dayalı olduğunu iyi gözden geçirmek gerekiyor" ifadesini kullandı.

KAYNAK : DHA
YORUMLAR 57 TÜMÜ
  • Hüseyin 3 yıl önce Şikayet Et
    Evet geçen yıl ile bu yıl arasında çok ciddi fark var gerçekten. 9 Ağustos 2020-1182 vaka,15 ölüm 9 Ağustos 2021-23731 vaka,117 ölüm Utanma arlanmada yok..
    Cevapla
  • Misafir 19 3 yıl önce Şikayet Et
    Şuan hiç bir kısıtlama yok. Bu halde vaka sayılarının daha fazla olmasi gerekirdi.Yatan hastaların çoğu aşısız yada tam aşılı değildir. Kimse nüfusun tamamı aşılı olsa bile vaka sayılarının sıfırlanacağını söylemedi. Vakalar illaki olacak ama kontrol edilebilir düzeyde. Ekonomik ve sosyal hasar en aza inecek. Aşılar % 100 korumaz. Bu bilinen bir gerçek. Ancak 100 kişiden en az 80 kişiyi korumanın nesi kötü? Bir daha kapanmayı kimse kaldıramaz. Vakaları azaltmanın kontrol edilebilir seviyede tutmanın aşıdan başka yolu yoktur. Şuan aşılama olmasaydı günlük 500-700 arası ölüm olurdu. Ölen ölür kalan sağlar bizimdir diyorsak o başka tabii.
    Cevapla
  • misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Solunum yoluyla bulaşan virüslerin aşısı olmaz her dakika mutasyon geçiren bir canlı söz konusu yani aşı çıkacak dertler bitecek diye bekleyenler çok beklemesin aşılar çıktı mutasyonlar daha da hızlandı virüs daha dirençli ve tehlikeli oldu vakalar patladı geçen sene bu zamanlar günlük 40-50bin test 1000 civarında vaka test vaka oramı 40ta 50de birdi 15-20 vefat vardı şimdi günlük 240-250 bin test 20-25 bin arası vaka oran 10 da bir ölümler 100den fazla aşılamanın bir an önce durdurulması lazım toplumsal bağışıklık yöntemine geçilmesi lazım yoksa yıllarca böyle yaşayacağız
    Cevapla
  • k.orenli 3 yıl önce Şikayet Et
    Ya şu aşı karşıtlarını imreniyorum muhtemelen bu insanlar her konuda böyle uzmandır Bill Gates deccal üst akıl alt akıl bide bilmediğinizi bilseniz ordinaryüs olursunuz
    Cevapla
  • Murat 3 yıl önce Şikayet Et
    Sen Luc Montaigner kim biliyor musun ? NASA'da çalışmış Neva Çiftçioğlu kim biliyor musun ? Dünyaca ünlü mikrobiyolog Sucharit Bhakdi ve Pfizer'da başkan yardımcılığı yapmış Virolog Vannden Bosche gibi isimler kim biliyor musun ? Hepsi aşı karşıtı. Ama doğru aşı karşıtı herkes yobaz öyle değil mi ? BioNTech kendisi bunun gen tedavisi olduğunu söylüyor neden bunu insanlara anlatmayorlar ? Yok neymiş yanlış bilgilermiş. Bak sen öyle mi ? Ulan madem yalan çıkıp aşı karşıtı dünyaca ünlü doktorların tezlerini çürütseler ya. Bu arada Almanya'nın en ünlü avukatı ve 10 bin kadar doktor, profesör, bilim insanı ve hukukçulardan oluşan heyet aşı denilen sıvıya davayı açtılar
    Cevapla
  • dogrucu 3 yıl önce Şikayet Et
    asilar delta varyantinin yayilmasini onleyemedi. ingilterede delta varyanti oncesi hizli bir asilanma ile gunluk vaka sayilari 2000 lere kadar dustu ve uzun sure oyle seyretti. dedik asi gercekten ise yariyor, bu gidisle virus biter. ama delta geldi ve yayilmaya basladi bu sayi gittikce yukseldi... yani kisacasi uretilen asilar delta oncesi etkiliydi, delta sonrasi virusun yayilmasinda etkisiz kaldi.. bu gidisle her sene her 4 ayda bir asi olmak gerekecek hastanelik olmamak icin, ama bu bireysel bir korunma, suru bagisikligi falan mumkun degil bu sekilde.. simdilik virus halen galip durumda ve senelerce ortadan kalkmayacak gibi gorunuyor..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR