Son Dakika: Sağlık Bakanlığı temaslı rehberini güncelledi

En az iki doz aşısını yaptırmış veya son 6 ay içerisinde koronavirüs geçirmiş kişilerin HES kodu, pozitif biriyle temas ettiğinde riskli görünmeyecek.

ABONE OL
GİRİŞ 21.09.2021 09:37 GÜNCELLEME 21.09.2021 10:25 SAĞLIK
Son Dakika: Sağlık Bakanlığı temaslı rehberini güncelledi
Son Dakika: Sağlık Bakanlığı temaslı rehberini güncelledi

Sağlık Bakanlığı "Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon" rehberini güncelledi. Buna göre, en az iki doz aşısını yaptırmış veya son 6 ay içerisinde COVID-19 geçirmiş kişiler, pozitif biriyle temas ettiğinde, HES kodu riskli görünmeyecek ancak Vaka Takip Modülü'ne temaslı olarak kaydedilecek.

Bu kişiler maske kullanımı, sosyal mesafe, hijyen gibi koruyucu önlemlere uyarak ve kendi semptomlarını da takip ederek günlük yaşamına devam edebilecek.

Herhangi bir semptom gelişmesi durumunda ise aynı gün sağlık kurumuna başvurarak PCR testi yaptıracak.

5. GÜNDE TEST YAPTIRMA ZORUNLULUĞU

Semptom gelişmezse temasının 5'inci gününde PCR testi yaptırma zorunluluğu olacak. PCR testi yaptırmazsa 6'ncı gün HES kodu riskli hale gelecek ve kişi karantinaya alınacak.

PCR testinin pozitif çıkması durumunda Sağlık Bakanlığı rehberine göre tedavi edilecek ve rehbere uygun izolasyon koşullarında takip edilecek.

Testi negatif çıkarsa, sistemdeki kaydı 6'ncı günde sonlandırılacak, izolasyona alınmayacak ve HES kodu riskli duruma gelmeyecek. Ancak bu kişiler, 14 gün boyunca semptomlarını takip edecek ve 14'üncü günün sonuna kadar 65 yaş üzeri veya immünsüpresif kişiler ile bakımevi ve huzurevinde kalanlar gibi COVID-19 açısından riskli gruplara bakım veremeyecek.

VARYANTLARDA İZOLASYON SÜRESİ NE OLACAK? 

Dünya Sağlık Örgütünce "endişe verici varyant" olarak tanımlanan "Beta", "Gama" ve "Delta" ile Sağlık Bakanlığınca "tehdit edici varyant" olarak tanımlanan varyantların saptanması durumunda izolasyon süresi 14 gün olacak.

Bu kişilerin izolasyonu 14'üncü günün sonunda test yapılmaksızın sonlandırılacak. Bu kişilere, izolasyonun erken sonlandırılması için PCR testi yapılmayacak. 

Son Dakika: Bakan Koca açıkladı: En az iki doz aşı olanların oranı yüzde 50'yi geçtiSon Dakika: Bakan Koca açıkladı: En az iki doz aşı olanların oranı yüzde 50'yi geçti

Son dakika: 20 Eylül koronavirüs tablosu açıklandı! Son dakika: 20 Eylül koronavirüs tablosu açıklandı!

KAYNAK : AA
YORUMLAR 13 TÜMÜ
  • alişen fırat 2 yıl önce Şikayet Et
    iyide son 6 ayda covid olmayan karantiya girecekmi.
    Cevapla
  • mzb 2 yıl önce Şikayet Et
    bilim kurulu elinde ne veri var ne rapor var nede yaptıkları bir araştırma ve inceleme var. Sadece oturup masa başında yabancı büyüklerini dinleyip ayak uydurmaya çalışıyorlar. Hala aşıların etkinliği hakkında veri yok. Bütün strateji aşı üzerine kurulmuş. Halbuki dünyada aşının işe yaramadığı neredeyse kesinleşti. Hala yapacak birşey bilmedikleri için buradan devam. Alternatif diyecek birşeyleri yok. Adı bilim kurulu sadece ortada bilimim B si yok
    Cevapla
  • Serkan 2 yıl önce Şikayet Et
    PCR testi doğruluk oranı yüzde 50 iken mi
    Cevapla
  • Koronalı 2 yıl önce Şikayet Et
    Bir eve korona girdi mi mantık dışarı gezmeye gider.
    Cevapla
  • adını sen koy 2 yıl önce Şikayet Et
    ikiyıl geçti hala ne yapacagını bılmeyen bir bilim kurulu var kararlar alıp duruyorlar .birçok magdur vatandaş ve bunlarla ugraşmaktan pıskolojısı bozulmuş saglık ve emniyet çalışanı kardeşlerimiz var bunlara ögrenci ve velileride ekleye biliriz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR