El ve ayak uyuşması şikayetiniz varsa dikkat! Sebebi diyabet olabilir

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Tutal hareketsizlik, yüksek kalorili besinlerin tüketimi, şekerli ve früktoz içeren sıvı gıdaların fazla alınması nedeniyle obezite ve buna bağlı diyabetin arttığını ifade etti

ABONE OL
GİRİŞ 15.11.2021 14:39 GÜNCELLEME 15.11.2021 14:46 SAĞLIK
El ve ayak uyuşması şikayetiniz varsa dikkat! Sebebi diyabet olabilir
El ve ayak uyuşması şikayetiniz varsa dikkat! Sebebi diyabet olabilir

Diyabet hastalığının dünyada olduğu gibi Türkiye’de de milyonlarca kişiyi etkilediğini vurgulayan Liv Hospital Samsun Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Tutal, “Susuzluk, çok su içme ve sık idrara çıkma, kilo kaybı, tekrarlayan enfeksiyonlar, el ve ayaklarda uyuşma ve daha ciddi vakalarda koma, diyabetin başlıca belirtileridir. Şeker hastalığı ömür boyu süren kronik bir hastalıktır. Tedaviyle kan şekeri normal sınırlarına çekilebilir. Kan şekerinin normal sınırlarda olması kişiyi, şekerin olumsuz sonuçlarından korur. Şeker düşürücü ilaçlar zamanında ve düzenli olarak kullanılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar uyarıyor: Göz ardı edilen zatürre hayati risk taşıyorUzmanlar uyarıyor: Göz ardı edilen zatürre hayati risk taşıyor



   
BÖBREK YETERSİZLİĞİNE NEDEN OLABİLİR 

Diyabetin koroner arter hastalığını ve inme riskini 2-4 kat artırdığını da dile getiren Uzm. Dr. Tutal, “Diyabet zamanla kalp, damarlar, göz, böbrek ve sinirlerde yapısal değişikliklere yol açabilir. Kronik böbrek yetersizliğinin de en önemli sebeplerindendir” dedi.  
   
YÜRÜYÜŞ YAPMAYI İHMAL ETMEYİN

Fazla kiloların şeker hastalığına davetiye çıkardığının altını çizen Uzm. Dr. Tutal, şu bilgileri paylaştı: "İş yerinde uzun saatler boyunca hareketsiz kalmayın. Özellikle ofis ortamında saatlerce oturarak çalışmak diyabet riskini artırır. Fiziksel olarak aktif olmaya dikkat edin, düzenli olarak haftanın en az 5 günü, en az 30 dakika yürüyüş yapmaya özen gösterin. Az yağlı, düşük kalorili, lifli gıdaları tercih edin. Meyve, sebze ve tam tahıllı besinleri sık tüketin.”

KAYNAK : İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR