Anne karnındaki bebeğe kalp ameliyatı yapıldı

Japonya Ulusal Çocuk Sağlığı ve Gelişimi Merkezi (NCCHD), kalp hastalığı teşhisi konan doğmamış bir bebeği tedavi etmek için yapılan bir operasyonun Japonya'da ilk kez başarılı olduğunu duyurdu.

ABONE OL
GİRİŞ 15.12.2021 11:30 GÜNCELLEME 15.12.2021 16:15 SAĞLIK
Anne karnındaki bebeğe kalp ameliyatı yapıldı
Anne karnındaki bebeğe kalp ameliyatı yapıldı

Temmuz ayında merkez, 25 haftalık hamile bir annenin rahmindeki cenine aort valvüloplasti adı verilen cerrahi bir işlem gerçekleştirdi.

Bebeğin durumu ultrason ile incelendi ve kapak açıklığını genişletmek için kalbine bir balon kateter yerleştirildi.

Sol ventrikül büyümesi uyarıldı ve bebeğin sezaryen ile güvenli bir şekilde doğduğu bildirildi.

Anne ve çocuğun sağlık durumu iyiye doğru giderken çocuğun kanının normal şekilde dolaşıp dolaşamayacağının gözlemlenmesine devam ediliyor.

ANNE KARNINDAKİ OPERASYON TIBBİ AÇIDAN UMUT VAADEDİYOR

Aort ile sol karıncık arasında yer alan ve kanı tüm vücuda pompalayan aort kapak açıklığının aşırı darlığı olan Aort kapak stenozu, 10 bin yenidoğan bebekten yaklaşık üç veya dördünde görülüyor.

Ciddi durumlarda, sol ventrikül normal şekilde gelişmez ve çocuk doğumdan kısa bir süre sonra kalp yetmezliğinden ölme riskiyle karşı karşıya kalır.

Bazı durumlarda bebeğin sol ventrikülü küçülür ve kullanılamaz hale gelir.

Fetal aşamadaki tedavinin uygun kalp büyümesini teşvik edeceği ve doğumdan sonra bebeğin kalbinin sol ve sağ karıncıkları kullanarak kanın içinde dolaşmasını mümkün kılacağı umuluyor.

KRİTİK ÖNEME SAHİP

NCCHD'ye göre bu duruma yönelik cerrahi operasyonlarda önde olan Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'da cerrahi başarı oranları yüzde 70-90 civarında.

NCCHD, 2025 yılına kadar toplam beş klinik çalışma gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Merkez müdür yardımcısı Haruhiko Sago, “Kritik doğumsal kalp hastalığı vakalarının rahim içinde tedavi edilebileceğini gösterebilmemiz büyük önem taşıyor.

Operasyonun güvenliğini ve etkinliğini ileriye doğru değerlendirmek ve fetüslerinin durumundan sıkıntı çeken insanlara umut verecek bir tedavi oluşturmak istiyorum" dedi.

YORUMLAR 1
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'de de yapıldı daha önce. Defalarca yapıldı
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR