Beyin gelişimi kaç yaşında tamamlanır? Bebeklerde beyin gelişimi için ne yapılmalıdır?

Bebeklerde beyin gelişimi anne karnında başlar. Annenin hamilelik boyunca beslenmesi ne kadar önemli ise bebeğin doğduktan sonra ki ilk 3 yaşı da o kadar önemlidir. Bebeklerde beyin gelişim sadece yeme-içme ile tamamlanmaz, doğum sonrasından itibaren yapılan aktiviteler de beyin gelişimi için çok önemlidir. İşte bebeklerde zeka gelişimini destekleye 7 püf nokta!

ABONE OL
GİRİŞ 31.12.2021 17:27 GÜNCELLEME 31.12.2021 17:27 SAĞLIK
Beyin gelişimi kaç yaşında tamamlanır? Bebeklerde beyin gelişimi için ne yapılmalıdır?
Beyin gelişimi kaç yaşında tamamlanır? Bebeklerde beyin gelişimi için ne yapılmalıdır?

Beyin gelişimi, bebek henüz dünyaya gelmeden anne karnında başlar. Annenin beslenmesiyle etkilenen beyin gelişimi, bebeğin dünyaya gelmesiyle gelişimini sürdürmeye devam eder. Bunun için sadece beslenme alışkanlıkları değil, gün gün uygulanan aktiviteler de çok önemlidir. Beyin gelişimi 3 yaşına kadar devam ettiği için anne ve babaların çocuklarının her hareketlerine gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekmektedir. İşte bebeklerdeki beyin gelişimini destekleyen önemli tavsiyeler...

Üzerlik otunun faydaları nelerdir? Üzerlik otu evde yakılır mı?Üzerlik otunun faydaları nelerdir? Üzerlik otu evde yakılır mı?

Beyin Gelişimi İçin Ne Yapılmalıdır?

Çocukların beyin gelişimini destekleyen besinlerin düzenli olarak tüketilmesi ve yine aynı şekilde beyin gelişimini destekleyen aktivitelerin sıklıkla uygulanması gerekir. Bebeklerin doğdukları andan itibaren ilk 3 yaşı beyin gelişiminin %80'ini oluşturur. Bu da beyin gelişimi için oldukça oldukça önemli bir süreci temsil eder. Yeni doğandan itibaren bebeklerde beyin gelişimini destekleyen unsurlar:

Bitter çikolatanın faydaları nelerdir? Günde ne kadar bitter çikolata yenir? Bitter çikolatanın faydaları nelerdir? Günde ne kadar bitter çikolata yenir?

  • Aktivite

0-3 ay arası dahi bebeklerin beyin gelişimini destekleyen kartlar bulunur. Bu kartlar sayesinde henüz hayatı siyah beyaz gören bebeklerin görme ve algılama yetileri çalışmaya başlar. Kartlar dışında bebekler henüz 1 aylıkken dahi konuşmaya ve özellikle de göz teması kurmaya gayret ederek algılama yetileri gelişir. 

Aktivite kartları, bebeklerin yaş aralığına uygun oyuncaklar ile bebeklerin dikkatini çekerek daha iyi görme, duyma ve hatta düşünmeleri sağlanabilir. Bebeğin yaşadığı çevreyi tanıması ve çabucak algılaması için evi gezdirebilir, etraftaki nesneleri anlatılabilir. 

Kestane balı faydaları nelerdir? Kestane balı ne kadar tüketilir?Kestane balı faydaları nelerdir? Kestane balı ne kadar tüketilir?

  • Beslenme

Ek gıdaya başlayan bebeklerin doğal ve sağlıklı olan besinlerle beslenmesi, bebeklerin beyin ve beden gelişimine ciddi şekilde etkilidir. Özellikle kalsiyum ve protein bakımından zengin süt ürünleri bebekler için oldukça faydalıdır. Bebeklerin beyin gelişimine iyi gelen besinler:

Kuru incir faydaları nelerdir? Sabahları aç karnına kuru incir yemek sindirim sistemine iyi gelir mi?Kuru incir faydaları nelerdir? Sabahları aç karnına kuru incir yemek sindirim sistemine iyi gelir mi?

  1. Yeşillik: Brokoli, ıspanak, lahana, avokado ve maydanoz gibi yeşilliklerin çocukların yiyebilecekleri formlara getirerek tüketmelerini sağlamak, bebeklerin beyin gelişimine katkı sağlar. 

  2. Kemik Suyu: Annelerin bebeklerine sürekli yedirmek istedikleri kemik suyu, doğrudan içilemeyeceği için yemeklere eklenerek çocukların tüketmesi sağlanabilir. 

  3. Süt Ürünleri: Kalsiyum ve protein kaynağı olan yoğurt ve peynir, çocukların zeka gelişimine oldukça etkili olmaktadır. Süt ve süt ürünleri beyin gelişiminin yanında konsantrasyonu da arttırmaktadır. 

  4. Balık: Deniz mahsullerinin beyin gelişimindeki etkisi yadsınamaz bir gerçekliktir. Balık tüketiminin fazla olduğu ülkelerde eğitim seviyesinin ne denli yüksek olduğu tüm dünya tarafından kabul edilir. Bu yüzden çocukların düzenli olarak hafta 2-3 defa balık tüketmeleri tavsiye edilir. 

  5. Kuruyemiş: Ceviz, fındık, kuru kayısı, badem ve kuru üzüm gibi besinlerin bol miktarda tüketilmesi beyin gelişimi için oldukça faydalıdır. Sağlık yağlar içeren kuruyemişler, çocukların hem bedensel hem de zihinsel gelişimine katkı sağlar. 

  6. Yumurta: Yumurta, besinler arasında en sağlıklı ve faydalı olandır. Alerjisi olmayanlar için oldukça önemli bir besin kaynağı olan yumurta, vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin büyük bir kısmını karşılar ve zihinsel gelişimi destekler. 

  7. Zeytinyağı: Doğal zeytinyağı, beyin gelişimi için oldukça önemli besinlerden biridir. Hafızayı güçlendirir ve öğrenme yetisini pekiştirir. Bunun için çocukların yemeklerinde özellikle zeytinyağı kullanılması tavsiye edilir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR