Meditasyon iyileştirmek yerine daha da hasta ediyor

ABD’de yapılan araştırma sonucu meditasyon tedavisine yönelen kişilerin %60’ında en az bir yan etki görüldüğü tespit edildi Kaynak: Meditasyon gerçekten dertlere çare olabilir mi?

ABONE OL
GİRİŞ 16.01.2022 12:58 GÜNCELLEME 16.01.2022 12:59 SAĞLIK
Meditasyon iyileştirmek yerine daha da hasta ediyor
Meditasyon iyileştirmek yerine daha da hasta ediyor

Sefa Saygılı meditasyon ve yoga konusunda kamuoyunda çok yaygın olan kanıların aksine veriler sunuyor.

Sefa Saygılı, Zafer Dergisi'nde yayınlanan yazısında, "Meditasyon her derde çare mi?" sorusuna yanıt aradı:

Meditasyon ve yoga; dünya çapında pek çok ünlünün de desteklediği, yaşama pozitif değer kattığı iddia edilen ve zihinsel rahatlama ile negatif enerjiden kurtulmayı sağladığı söylenilen bir aktivite olarak biliniyor. Meditasyon şöyle yapılıyor: Huzurlu ve sakin bir ortam seçiliyor, uygun kıyafetlerle günde iki defa yarımşar saatlik seanslara giriliyor. Rahat bir pozisyon seçilerek ve hayal gücü devreye girerek zihnin boşaltıldığı iddiası söz konusu…

Aslında Budizm’in ibadet şekli olan meditasyonun kişiyi masum, cömert, korkusuz, sevgi dolu hale getireceği ve sağlık katacağı sürülüyordu.

MANİ, DEPRESYON VE KAYGI'YA NEDEN OLABİLİYOR

Rahatlama ve hatta kimi kaynaklara göre pek çok hastalığın tedavisinde destekleyici olduğu söylenen meditasyonun, ABD ve İngiltere’de yapılan klinik araştırmalarda böyle sonuç vermediği; aksine mani, depresyon, kaygı gibi olumsuz etkilere ve halüsinasyon ile psikoz gibi olağandışı yaşantılara yol açtığı ortaya çıktı.

ABD’de yapılan araştırma sonucu meditasyon tedavisine yönelen kişilerin %60’ında en az bir yan etki görüldüğü tespit edildi. Bu yan etkilerin başında panik, depresyon, zihinsel bulanıklık geliyor.

"MEDİTASYON KESİNLİKLE ABARTILIYOR VE İŞE YARAYAN BİR YÖNTEM DEĞİL"

Coventry Üniversitesi davranış bilimlerinden Miguel Farias ve Surrey Üniversitesi klinik psikoloji bölümünden araştırmacı Catherine Wikholm’ün basına yaptıkları açıklamada, söz konusu araştırma kapsamında incelenen kişilerin bir kısmında bu yan etkilerin ciddi anlamda yaşandığını belirtiyor. Dr. Farias The Times’a verdiği röportajda meditasyonun bu negatif etkilerinin yaşanma sıklığını ‘skandal’ olarak tanımlıyor ve ekliyor: “Çoğu kişi için sorun olmasa da meditasyon kesinlikle abartılıyor ve evrensel olarak işe yarayan bir yöntem değil.”

… 

İngiltere’de yapılan ve yoga ile meditasyonun insan üzerindeki etkilerini ölçen çalışma ise mahkûmlar üzerinde yapıldı ve sonuçları The Buddha Pill: Can Meditation Change You? (Buddha Hapı: Meditasyon sizi değiştirebilir mi?) adlı bilimsel kitapta yayınlandı.

İNSANLAR YANLIŞ YÖNLENDİRİLİYOR

Ülkenin iç kesimlerinde yer alan 7 farklı hapishanede yapılan çalışmada mahkûmlara her birine 90 dakikadan oluşan çalışmalar yaptırıldı ve 10 hafta sonunda kontrole tabi tutuldu. Mahkûmların stres ve psikolojik sıkıntılarının azaldığı ancak agresyonlarının değişmediği, hatta bazılarında arttığı görüldü.

Times’a konuşan Ms Wikholm, medyada yer alan tonlarca meditasyon ve yoga ile ilgili bilgi yığınının, gerçek dengeyi bulmak isteyen insanları yanlış yönlendirebileceğini, uzman olmayan kişilerin eğitim vermesinin çok daha kötü sonuçlar doğurabileceğinin altını çiziyor. Wikholm, aktivitelerin yan etkilerinin olabileceği konusunda da herkesin bilinçlenmesi gerektiğini söylüyor.

Daha yakın zamanda yapılan bir başka araştırmada ise2; meditasyon yapanların bir kısmında istenmeyen kötü etkiler yaşadıkları rapor edilirken, bu insanların kaygı artışından panik ataklara uzanan çok çeşitli olumsuz sonuçlarla karşılaştıklarına, kimi zaman psikoz durumlarına ve intihar düşüncelerine bile tanık olunduğuna dikkat çekildi.

Şimdi de meditasyon düzgün yapılmazsa zihnin kararsız, huzursuz ve karışık hale gelebileceği gösterildi.3 Meditasyon her derde deva değildi, herkeste işe yaramıyordu ve olumsuz etkilere yol açabilirdi. Bu konuda insanlar bilgilendirilmeliydi.

KAYNAK : Zafer Dergisi
YORUMLAR 2
  • CHPKK 2 yıl önce Şikayet Et
    careyi baska yerlerde aramayin. Çare belli
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Çare nedir
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR