Soğuk havalarda yüz felci riski artıyor!

Nöroloji Uzmanı Dr. Nurhan Şahinkaya dondurucu soğuk havanın yüz felci riskini beraberinde getirdiği söyleyerek, soğuk havalarda atkısız ve beresiz dışarı çıkılmaması konusunda uyardı. Şahinkaya ayrıca yüz egzersizi ve sakız önerdi.

ABONE OL
GİRİŞ 18.01.2022 15:01 GÜNCELLEME 18.01.2022 15:02 SAĞLIK
Soğuk havalarda yüz felci riski artıyor!
Soğuk havalarda yüz felci riski artıyor!

Yüz felci hakkında bilgi Medicana Bursa Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Nurhan Şahinkaya, "Yüz kasları beyindeki 7. sinir tarafından idare edilir. Bu sinir fonksiyonlarını yapamazsa yüz kaslarında felç görülür. Yüz felcinin sebebi yüz sinirinin tahriş olmasıdır. Hastalığın oluşmasında büyük ölçüde virüsler etkili olmaktadır, fakat diğer amiller bilinmemektedir. Beyin uru, kafatasında zedelenme, zona hastalığı veya borrelioz virüsü taşıyan kenelerin ısırması ile insana geçen hastalık yüz felcine sebep olur. Ayrıca şeker, yüksek tansiyon ve beyin kanaması da yüz felcine sebebiyet verebilir" dedi.

Uzmanından uyarı: Şekerli içecekler çocukların beyin fonksiyonlarını bozuyorUzmanından uyarı: Şekerli içecekler çocukların beyin fonksiyonlarını bozuyor

HER YAŞTAN KİŞİLERDE GÖRÜLEBİLİR

Şahinkaya, "Yüz felci hemen hemen her yaşta kadın-erkek farkı gözetmeksizin her mevsimde görülebilmekle beraber, hastaların çoğu şikayetlerinden birkaç saat önce soğuğa, rüzgara, havalandırma fanına maruz kaldıklarını ifade eder. Yüz felci kişiden kişiye çok farklı bir şekilde kendini gösterir. Bazen çok hafif görülür. Kişi ancak gülünce yüz felcinin anlaşılır. Bazen de ağzın bir kenarı sarkar ve kişinin sürekli ağzından salyalar akar veya göz kapakları kapanamaz" diye konuştu. 

TEDAVİYE EK YÜZ EGZERSİZİ VE SAKIZ

Şahinkaya, soğuk havaya çıkmadan önce atkı, bere, kar maskesi gibi yüz ve baş bölgesini koruyucu şeyler giyilmesini, araba kullananların camları açmamaları gerektiğini anlattı. Şahinkaya, tedavinin yanında hastanın kendi kendine yapacağı yüz egzersizleri ve sakız çiğnemesinin faydalı olduğunun altını çizdi. 

KAYNAK : İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR