Trüf mantarı faydaları nelerdir? Trüf mantarı nasıl pişirilir?

Dünya gastronomisinde oldukça önemli bir yere sahip olan trüf mantarı aynı zamanda dünyanın en pahalı besinlerinden biridir. Yemek kültüründe büyük bir önem sahip olan trüf mantarının pahalı olmasının en önemli sebebi üretim sıkıntısıdır. Peki dünya mutfağında bu denli önemli bir yere sahip olan trüf mantarı fiyatı nedir?

ABONE OL
GİRİŞ 30.09.2022 16:47 GÜNCELLEME 30.09.2022 16:47 SAĞLIK
Trüf mantarı faydaları nelerdir? Trüf mantarı nasıl pişirilir?
Trüf mantarı faydaları nelerdir? Trüf mantarı nasıl pişirilir?

Trüf mantarı, başta Fransa olmak üzere dünyanın sayılı önemli mutfaklarının en önemli ve özel malzemelerinden biridir. Türkiye'de hiçbir çaba ve bakım gereksinimi duymadan kendiliğinden yetişen trüf mantarı, ülkemizde çok kıymet verilmez. Trüf mantarı, gastronomi alanında önemli bir yer tutmasının yanında sahip olduğu vitamin ve minerallerle de oldukça faydalıdır. 

Trüf Mantarı Faydaları Nelerdir?

Dünyaca ünlü şeflerin özenle seçip, yemeklerinde kullandıkları trüf mantarı, genellikle ormanlarda kendiliğinden yetişmektedir. Ormanlarda kendiliğinden yetişse dahi köpekler tarafından önceden yendiği için önceden yerlerinin tespit edilmesi ve toplanması biraz zordur. Bundan dolayı da trüf mantarı şefler için çok kıymetlidir. Dünya mutfağının en değerli mantarı olan trüf mantarının faydaları şöyledir:

  • Omurilik sağlığını korur. Omurilik yapısını güçlendirir. 

  • Yüksek kolesterolün normal seviyesine düşmesine yardımcı olur. 

  • Vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri karşılar.

  • Kalp ve damar sağlığını korur.

  • Etten daha fazla proteine sahiptir.

  • Lif bakımından zengin olan trüf mantarı, uzun süre tokluk hissi verir. Bununla birlikte sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasına yardımcı olur. 

Trüf Mantarı Nasıl Tüketilir?

Trüf mantarının taze olarak tüketilmesi çok önemlidir. Aromasını kabuklarından aldığı için haşlandıktan sonra kabukları dikkatlice soyulmalıdır. Trüf mantarı, genellikle salata ve sosların üzerine güçlü aromasıyla zenginleştirmek için rendelenerek kullanılabilir. Trüf mantarı tüm bunların yanında omletin üzerine de kullanılabilir. 

Trüf mantarı, güçlü aroması sayesinde çok minik bir parça kullanılsa dahi yemeklerin anında aromasını değiştirir. Bunu bilen dünyaca ünlü şefler de trüf mantarını en doğru şekilde kullanarak yemeklerini zenginleştirirler.

Trüf Mantarı Türkiye'de Nerede Yetişir?

Trüf mantarı kendiliğinden yetişmektedir. Özellikle ülkemizin Güneydoğu Anadolu Trakya bölgesinde yetişmektedir. Bu bölgede yaşayan yerel halk, trüf mantarını en doğru şekilde toplayarak hem kendileri kullanır hem de ticaretini yaparlar. Ülkemizin hemen hemen her yerinde kendiliğinde yetişmesine rağmen gerekli özen ve ilgi görmediğinden trüf mantarlarının bir çoğu doğada kendi kendine yok olmaktadır. 

Trüf Mantarının Fiyatı Nedir?

Trüf mantarı, dünyanın hemen hemen her yerinde birbirinden farklı fiyatlarla satılsa da genel olarak pahalı bir besindir. Dünya çapında genel olarak kilogram fiyatı 2000 Euro gibi bir fiyata satılsa da Türkiye'de satış fiyatı 150 Euro civarındadır.