Diyet yapmak aç kalmak değildir! Uzmanından sağlıklı beslenme ve diyet önerileri

Diyet dendiğinde nedense herkesin aklına aç geçirilen saatler, doyurmayan porsiyonlar ve tatsız yiyecekler geliyor. Avrasya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Çengel doğru beslenme yollarını anlatıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 19.09.2022 10:07 GÜNCELLEME 19.09.2022 10:07 SAĞLIK
Diyet yapmak aç kalmak değildir! Uzmanından sağlıklı beslenme ve diyet önerileri
Diyet yapmak aç kalmak değildir! Uzmanından sağlıklı beslenme ve diyet önerileri

Diyet dendiğinde nedense herkesin aklına aç geçirilen saatler, doyurmayan porsiyonlar ve tatsız yiyecekler geliyor. Gerçekte ise uzman yardımı ile yapılan diyetlerde o kadar aç kalmanıza ya da sevmediğiniz yiyeceklerle beslenmenize gerek yok. Bu sebeple diyetisyeninizin size verdiği diyet programına uymalı ancak herkesin düştüğü hatalardan uzak durmalısınız. Peki, nedir bu hatalar? Avrasya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Çengel anlatıyor.

İDEALDEN DAHA UZUN SÜRE AÇ KALMAK KİLO VERMEYİ YAVAŞLATIYOR

Uzun süreli açlık metabolizmanın panik düğmesine basmasına sebep olabilir. Çünkü metabolizma yemek yedikten sonra alınan besinleri sindirmek için çalışmaya başlar. Öğün atladıkça metabolizma daha az çalışmaya haliyle yavaşlamaya başlar. Dolayısıyla kişi kilo vermek yerine az yemesine rağmen yavaşlayan metabolizma sebebiyle kilo almaya başlar. Ek olarak uzun süre aç kaldığından bir sonraki öğün farkında olmadan daha fazla yemek tüketir. 

SUSUZ DİYET DÜŞÜNÜLEMEZ

Su içmeden vücuttan ödem atma neredeyse imkansızdır. Yediğimiz besinlerin sindirilmesi için gerekli olan enzimlerin çalışması vücuda alınan suya bağlıdır. Sindirim enzimlerini çalıştıracak kadar su tüketilmezse hem sindirim sisteminin düzeni bozulur hem de metabolizma yavaşlar. Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Su ihtiyacını çay, kahve ve meşrubattan sağlamak da hatalıdır. Su ihtiyacı ancak su içerek giderilebilir. 

DENGESİZ BESLENME İLE DİYET YAPILAMAZ

Son zamanlarda çok popüler olan diyetlerin başında protein diyeti geliyor. Sadece protein odaklı yapılan diyetler ilk başlarda kişilere hızlı kilo verdirse de uzun vadede vücut için oldukça zararlıdır. Bu yüzden sadece bir besin grubuna odaklanan diyetlerden kaçının. Vücudunuzun ne az ne çok tam olarak dengeli bir protein oranına ihtiyacı vardır. 

BİR MİKTAR KARBONHİDRAT DİYETİN VAZGEÇİLMEZ PARÇASI

Birçok kişi diyete başlar başlamaz hayatından karbonhidratı çıkarmayı seçiyor. Ancak karbonhidrat eksikliği hızlı kas kaybından yorgunluğa sinir bozukluğundan ani tatlı krizlerine kadar yol açabilir. Karbonhidratlar vücudumuzun temel enerji kaynağıdır özellikle beynimiz çalışmak için glikoza ihtiyaç duyar ve bu ihtiyaç karbonhidratlardan elde edilir.

SABIR, SABIR, SABIR

Diyete başladığınız günün sonunda tartıya çıkıp mucize sonuçlar bekliyorsanız yanlış yoldasınız demektir. Herkes ektiği ağacın meyvelerini toplamak ister ancak bunun için beklemek ve sabırlı olmak gerektiği de unutulmamalıdır. Bu sebeple her gün tartılmamaya özen gösterilmelidir. Haftada 1 defa sabah aç karnına tartıldığınızda en doğru sonucu alacaksınızdır.

DOKTORUNUZA DANIŞMADAN BİTKİ ÇAYI TÜKETMEYİN

Bitki çayları vücut için yararlı gibi gözükse de tüketiminde aşırıya kaçmak zararlı olabilir. Şekerli tüketildiğinde diyeti olumsuz etkiler. Bunun yanı sıra vücuttan kalsiyum atımına, kemik erimesine ve bağırsak problemlerine yol açabilir. Dolayısıyla bitki çaylarında kendinize belli bir kota koyun ve güçlü bir antioksidan olan yeşil çay gibi içecekleri tercih edin.

 

Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR