Chia tohumu nasıl tüketilir? Faydaları ve zararları…
Son dönemlerde sağlıklı beslenmeye yönelik araştırmalar artış gösterirken alternatif besin kaynakları da ilgi odağı oldu. Ballıbabagil familyasında yer alan chia tohumu da bu sağlıklı besin kaynaklarından biri.
ABONE OLİçeriğindeki yüksek miktarda vitamin, protein, mineral ve omega-3 yağları bu tohumun tercih edilme sebeplerinden birkaçını oluşturuyor. Yüksek lif oranına sahip olduğu için uzun süreli bir tokluk hissi de vermekte olan chia tohumu, zayıflamak isteyenlerin de gözdesi oluyor.
CHİA TOHUMU NEDİR?
Chia tohumunun ana vatanı Güney Amerika’dır. Kahve, siyah ve beyaz tohumlar halinde bulunan chia tohumunun tüketim miktarına dikkat edilmesi gerekenler arasındadır. Yağlı bir tohum olan chia, fonksiyonel besinlerin başını çekmektedir. Fonksiyonel besinler; vücudun temel beslenme ihtiyaçlarının yanı sıra insan fizyolojisine ve metabolik görevlerine ek faydalar sağlayarak hastalıklardan korunmada ve bağışıklık oluşturmada etki gösterir.
CHİA TOHUMU HANGİ VİTAMİN VE MİNERALLERİ İÇERİR?
-
Protein
-
Diyet lifi
-
Omega-3 yağ asitleri
-
B kompleks vitaminleri
-
Kalsiyum
-
Fosfor
-
Magnezyum
-
Sodyum
-
Potasyum
-
Çinko
-
Demir
-
Bakır
CHİA TOHUMUNUN FAYDALARI NELERDİR?
-
Glütensiz gıdaları tüketen (çölyak hastaları gibi) kişiler, gönül rahatlığı ile chia tohumu tüketebilir.
-
Chia tohumunun antioksidan içeriği ve mineralleri yaşlanma karşıtıdır.
-
Sindirim sistemini ve metabolizmayı düzenleyip bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar. Kabızlık ve hazımsızlığa sorunlarına iyi gelir.
-
Kalp sağlığını korur.
-
Diyabet hastaları kullanabilir
-
Enerji verici özelliği bulunur.
-
Kemiklerin daha güçlü olmasını sağlar.
-
Kanserle mücadele eder.
-
Vegan tüketimi yapan veya süt tüketemeyen kişilerin sağlıklı beslenebilmesi için tercih edilebilir çünkü aynı zamanda kalsiyum kaynağıdır.
-
Lif yapısının yüksek olması sebebiyle tokluk hissi uyandırır ve diyet yapanların da tercihidir.
-
Hamile kadınlar tarafından tüketilebilir.
CHİA TOHUMUNUN ZARARLARI
-
Yüksek lif kaynağı içerdiği için aşırı miktarda tüketilmemesi gerekir. Aksi halde mide rahatsızlığı ortaya çıkabilir.
-
Chia tohumunun su emen bir yapısı vardır bu yüzden bol su ile birlikte tüketilmesi gerekmektedir.
-
Bazı bünyeler lif sindiriminde problem yaşayabilmekte bu yüzden tüketirken dikkat edilmelidir.
-
Alerjisi olanlar veya astım hastaları chia tohumu tüketmemelidir.
-
Küçük çocukların chia tohumunu tüketmesi önerilmez.
CHİA TOHUMU NASIL TÜKETİLİR?
Chia tohumu herhangi bir sıvıda şişerek hacmini on kat genişletme özelliğine sahip. Chia tohumu jöleye benzer kıvama getirmek için ortalama bir saat suda beklemesi yeterlidir. Pişirilmeden kullanılması besin değeri açısından oldukça önemlidir. Kahvaltıda, salatalarda birçok şekilde tüketilebilir. Baskın tat ve kokusu olmadığı için chia tohumu;
-
Salata
-
Puding
-
Smoothie (taze meyvelerden ya da meyve suyuna süt ilave edilerek yapılan içecek) gibi hem tatlı hem tuzlu tariflerde kolayca kullanılabilir.
Veya;
-
Mısır gevreklerinin,
-
Sebzelerin,
-
Salataların,
-
Sosların,
-
Yoğurdun,
-
Pirinçle hazırlanan yemeklerin,
-
Hamur işlerinin üzerine serpilebilir.
-
Ziya 3 ay önce Şikayet EtUlan sizi dinleyen de zannedecekki sadece bunu ye hiç hastalanma ammada atıyorsunuz.Beğen
-
Dadaşş 3 ay önce Şikayet EtNiye çörekotu da aynı proteinleri hatta.dahada fazlasını içermektedir illa yabancı bir besin mi olacak çörekotu ölüm hariç her.derdin.devasıdır buyurmuştur Resulullah efendimiz s.a.s. başka bir sözede ihtiyaç yoktur vesselam.Beğen Toplam 5 beğeni
-
HaşimatoDoktoru 1 yıl önce Şikayet EtTiroid hormonu yetmezliğinin en sık sebebi Haşimato hastalığıdır. Görülme sıklığı kadınlarda % 13, erkeklerde % 3 civarındadır. Erken dönemde tiroid bezini harap eden antikorları baskılamakta selenyum ve çörek otu çok etkilidir. Tiroid bezi harap olduktan sonra kilo alma, unutkanlık, halsizlik, aşırı üşüme, kabızlık, kısırlık görülebilir. Hipotiroidi başladıysa ömür boyu tiroid hormonu hapı kullanılması gerekir. Sabah aç karnına alınması ve 1 saat birşey yenMEmesi, 1 saat başka bir ilaç alınMAması gerekir.Beğen Toplam 19 beğeni