Ramazan’da mide ağrısı yaşamamak için ne yapılmalı? Ramazan’da kilo verilir mi?

Ramazan'ın ilerleyen günlerinde vücudumuz yeni beslenme düzenine uyum sağlarken uzun süren açlık sonrası iftarda birden yüklenilen besinler midede rahatsızlıklara yol açabiliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 14.04.2023 01:33 GÜNCELLEME 14.04.2023 01:34 SAĞLIK
Ramazan’da mide ağrısı yaşamamak için ne yapılmalı? Ramazan’da kilo verilir mi?
Ramazan’da mide ağrısı yaşamamak için ne yapılmalı? Ramazan’da kilo verilir mi?

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, oruç tutan kişilerin yaşam tarzları, uyku düzenleri ve beslenme şekillerinin tamamı değişiyor. Buna bağlı olarak kilo problemi, iştah dengesizliği ve uyku düzensizliği de görülebiliyor. Peki bunu önlemek ve daha hafif bir iftar geçirebilmek için ne yapmalıyız? Buyurun haberimizin devamına…

İFTARDA OLAN MİDE RAHATSIZLIĞI NASIL GEÇER?

Uzmanlar tarafından iftara mutlaka çorba, zeytin veya hurma ile başlanması tavsiye ediliyor. Çorba içtikten sonra ise en az 15 dakikalık mideye bir dinlenme molası verilmesi gerektiği vurgulanıyor. Bunun sebebi, gün içinde besinle buluşmamış mideyi hem aniden yükselen kan şekeri ile buluşturmamak hem de doyumsuzluk hissimizi önlemek için.

Bir anda yükselen kan şekeri hem metabolizmayı bozabilir hem de kalbimizin, böbreğimizin yükünü artırabilir.

15 dakikalık verilen moladan sonra, tokluk sinyalinin beyne ulaşmasını sağlıyor ve sonrası için fazla kalori alımının önüne geçiyoruz. İftar ile sahur arasındaki sürede en az sekiz bardak su içilmesi yine önerilenler arasında. Sahurda öğünle birlikte değil, öğün arasında su tüketilmesi gerekiyor.

RAMAZAN KİLO ALMAMAK İÇİN NE YAPMALI?

İftar sonrası 1 hafta içinde maksimum iki kez tatlı

Kilo almadan sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmek istiyorsak tatlı miktarını kısmakta fayda var. Özellikle sütlü tatlıları tercih etmeye özen göstererek, yanında tarçınlı bir yeşil çay veya süt/kefir ile tüketmek şekerin dengelenmesine yardımcı olacaktır.

Faydalı bitkilere öncelik

Hazımsızlığı önlemek, sindirimi kolaylaştırmak, metabolizmayı daha canlı tutabilmek adına yemeklere, besinlere eklenen baharat ve otlar oldukça önemli. Özellikle iftarda ve sonrasında kimyon, rezene, çörek otu, keten tohumu, kişniş tohumu, pul biber, kuru nane gibi baharatlara ve çaylara yer vermek gerek.

Sahur yapmadan oruç tutmayın

Sahurda en çok önerilen güzel bir kahvaltı. Yumurta, az tuzlu peynirler, zeytin yerine badem, bolca taze sebze ve yeşillik içeren, tam tahıl ekmeğin olduğu, meyve ile çeşitlendirilen bir sahur bizlere iftara kadar idare edecektir.

Ramazan pidesine dikkat!

Ramazan’ın vazgeçilmezi olan Ramazan pidesine dikkat etmek gerek. Dozu aşıldığında hem kilo hem de bağırsak sürecine zarar verebileceği için bir öğünde maksimum bir el ayası kadar tüketilmesi gerekmekte.

Hareket edin

Kas kaybı, metabolizma hızını yavaşlatan en önemli sebeplerden biridir. Ramazan ayında tüm gün yaşanan açlık sebebi ile hareket kabiliyetimiz azalıyor. Fakat iftardan 1-2 saat sonrası hareket etmek hem metabolizma için hem de sindirim sistemi için oldukça gerekli. Teravih namazına gidilirse hem ibadetinizi gerçekleştirmiş hem de ihtiyacınız olan hareketi sağlamış olacaksınız .

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 1
  • osman 1 yıl önce Şikayet Et
    Yani aç orucu iç çorbayı, kıl namazı ve devam et diyorsunuz...
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR