Anne adayları nelere dikkat etmelidir? Hamilelikte yapılmaması gerekenler…

Hamilelik süre zarfı boyunca dikkat edilmesi gereken pek çok husus bulunuyor. Özellikle de anne ve bebek sağlığı için hamilelik sürecinde ruh ve beden sağlığı, üzerinde durulması gereken konulardandır. Peki, hamilelikte yapılmaması gerekenler nelerdir?

ABONE OL
GİRİŞ 08.05.2023 09:11 GÜNCELLEME 08.05.2023 09:12 SAĞLIK
Anne adayları nelere dikkat etmelidir? Hamilelikte yapılmaması gerekenler…
Anne adayları nelere dikkat etmelidir? Hamilelikte yapılmaması gerekenler…

Hayatın yeni bir aşamasını oluşturan hamilelik dönemi, bir bebeği büyütmenin, ona sağlıklı bir gelecek vermenin heyecanıyla kişinin yaşamını doğrudan etkiler. Hamilelik sürecinde başlayan bebeğe yönelik her türlü hazırlık aslında annenin de hayatını şekillendirir. İşte biz bu yazımızda hem anne adaylarının hem de bebeğin sağlığı için dikkat edilmesi gerekenleri sıralayacağız.

HAMİLELİKTE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Beslenmenize dikkat edin!

Hamilelikte sağlıklı beslenmek bir yandan anne adayının vücut sağlığı için önem taşır bir yandan da bebeğin gelişimi ve büyümesine yardımcı olur. Bu dönemde bebekle birlikte alacağınız kiloları sağlıklı bir şekilde kontrolde tutmak için hamileliğinizi ve bebeğinizi destekleyecek yiyeceklere öncelik verilmelidir. Bol bol su içmenin yanı sıra tahıllı gıdalar, meyve, sebzeler ve protein bakımından zengin gıdalar öğünlere eklenmelidir.

Egzersiz yapın!

Sağlıklı kalmak içinde zinde olmak ne kadar önemliyse aynı şekilde hamilelikte de çok önemli. Çok zorlayıcı olmayan hamilelik egzersizleri mutlaka günlük rutin programa dahil edilmeli. Hamilelik pilatesi gibi düzenli egzersizler sayesinde bir taraftan formda kalabilir bir taraftan da beden sağlığınıza destek olabilirsiniz. Günlük yürüyüşler ve yüzme gibi egzersizler hamilenin hem beden hem ruh sağlığını olumlu yönde etkiler. Ancak dikkat edilmesi gereken bir husus var ki doktorunuza danışarak egzersiz rutini oluşturulmalı.

Alkol ve sigaradan uzak durun!

Hamilelik öncesinde bırakmanız gereken kötü alışkanlıklarınızın başında yer alan sigara ve alkolden uzak durmanız gerek. Birçok araştırmaya göre alkol, sigara ve yasa dışı uyuşturucu madde kullanımının düşük yapma, ölü doğum, erken doğum gibi riskleri ve komplikasyon oluşma olasılığını artırıyor.

Enfeksiyonlara dikkat edin!

Hamilelik dönemi boyunca geçirebileceğiniz bazı hastalık ve enfeksiyonlar bebeğin sağlığını da etkileyebiliyor. Bu yüzden hamilelik boyunca enfeksiyon riskinin yüksek olduğu ortamlardan kaçınmanız gerek. Eğer enfeksiyon kaptığınızı düşünüyorsanız, doktorunuza bilgi vermeli ve yönlendirmelerine dikkat etmelisiniz.

Ağır ve yorucu işlerden kaçının!

Genellikle kadınlar, hamileliğin son dönemlerine kadar çok ağır ve zorlayıcı olmamak şartıyla çalışma hayatlarına devam ettiğinde hamilelik sürecini zihinsel olarak daha olumlu geçiriyor. Ancak, çalışma saatleri ve iş yoğunluğunun makul olmasına özen gösterilmeli. Zor çalışma şartları ve kimyasallara ya da radyasyona maruz kalmak hamilenin ve bebeğin sağlığı için tehlikelidir. Bu nedenle hamilelik boyunca çalışma koşullarına dikkat etmek gerek.

Sırt ağrılarına dikkat edin!

Belli dereceye kadar gebelerin %70’de var olan sırt ağrıları aşırı gerilme veya yorgunluk, aşırı eğilme, ağır kaldırma veya yürüme sonrası görülür. Kilo fazlalığı da bel ağrılarını artırır. Ağrılı kadınların yerden bir şey alırken eğilmeden çömelerek alması, otururken sırtlarını bir yastık ile desteklemeleri, yüksek topuklu ayakkabılardan kaçınmaları ağrıları azaltabilir. 

Mide yanmasına dikkat!

Progesteron hormonu yüzünden mideyi yemek borusundan ayıran kapakçık etkileniyor ve bu hormon yüzünden kapakçık gevşiyor. Bunun sonucunda ise mide sıvısı yemek borusuna kaçıyor. Yemek borusuna mide içeriğinin geçmesi anne adayını rahatsız edebilir. Az ve sık yeme, eğilme ve düz yatmaktan kaçınma ile hafifletilebilir. Gerekli durumlarda ilaç tedavisi başlanabilir.

Kişisel Bakımınıza Özen Gösterin

Hayatın her aşamasında önemli olan kişisel bakım, hamilelik döneminde iki kat fazla önem taşıyor. Çünkü bu dönemde vücutta birçok değişiklik oluyor ve buna bağlı olarak da günlük rutinler değişiyor. Tüm bu değişikliklere uyum göstermek ise daha sağlıklı ve huzurlu bir hamilelik dönemi geçirmeye yardımcı olur.

Örnek verecek olursak, doktorunuz hamilelik boyunca ya da hamilelik öncesi folik asit kullanımı tavsiye ettiyse bunu günlük rutininizden eksik etmemelisiniz. Yine bu dönemde hamilelik çatlakları için farklı kremler tercih etmeniz gerekebiliyor. Son olarak günlük bakım için tercih ettiğiniz krem ve kişisel bakım ürünlerinin içeriğinin de uygun olması gerektiğini göz önünde bulundurmalısınız.

Uykusuzluk ve yorgunluk için dikkat!

Gebeliğin erken dönemlerinde birçok kadın yorgunluk ve uykusuzlukla baş eder. Progesteron hormonunun uyku getirici bir etkisi vardır ve REM uykusu denilen kaliteli uyku dönemi azalır ve iyi dinlenmemiş şekilde kalkılır. Buna bağlı olarak sabah rahatsızlıkları ortaya çıkar. Gün boyunca kısa uykular ve yatarken hafif rahatlatıcı ilaçlar faydalı olabilir.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR