2050 yılında 100 milyon hasta olacak! Bu hastalıktan korunmak için çok dikkat!

Dünyada her yıl yaklaşık 5 milyon yeni olgu ile karşılaşılan alzheimer tablosu gün geçtikçe kötüleşmeye devam ediyor. 2050 yılına gelindiğinde dünya çapında yaklaşık 100 milyona yakın hasta bekleniyor. Alzheimer durdurulabilir mi, belirtileri nelerdir? Alzheimer neden olur?

ABONE OL
GİRİŞ 13.12.2023 10:00 GÜNCELLEME 13.12.2023 10:00 SAĞLIK
2050 yılında 100 milyon hasta olacak! Bu hastalıktan korunmak için çok dikkat!
2050 yılında 100 milyon hasta olacak! Bu hastalıktan korunmak için çok dikkat!

Son dönemde yapılan araştırmalar, yaşamın ilerleyen dönemlerinde insanların zihin işlevlerini kaybetme riski taşıyan demans hastalığının en yaygın formunun Alzheimer hastalığı olduğunu ortaya koyuyor.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisi: DEHB belirtileri nelerdir?Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisi: DEHB belirtileri nelerdir?

Demans, farklı nedenlerle ortaya çıkan ve hafıza, dil, dikkat, yön bulma yeteneği gibi zihinsel becerilerin kaybına yol açan bir rahatsızlıktır. Uzmanlar, Alzheimer hastalığının yanı sıra, tedavi edilebilir diğer demans nedenlerine de dikkat çekiyor. Bunlar arasında tiroit hastalığı, vitamin B12 eksikliği ve beyin tümörleri yer alıyor. Peki, azlheimer ve demans farkı nedir, belirtileri nelerdir ve neden olur?

ALZHEİMER VE DEMANS EVRENSEL BİR HASTALIK!

Demans hastalığının küresel bir sorun olduğuna dikkat çeken uzmanlar, yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte Alzheimer ve benzeri demans türlerinin sayısında önemli bir artışın beklendiğini vurguluyor. Gelişmekte olan ülkelerin de etkileneceği bu durum, bakımevi gibi kurumların ihtiyacını artırarak ciddi mali yükler doğurabilir.

Demans, genellikle 65 yaş üstü kişilerde görülen bir hastalık olarak bilinirken, yeni tarama yöntemleri sayesinde belirtileri 15-20 yıl öncesinden başlayabildiği de ortaya konmuştur. Hastalığın teşhis edilmesi için beyin içinde ve hücreler arasında bozulmaya yol açan maddelerin ölçümü önemli bir adımdır. Alzheimer hastalığında hafıza kaybının özellikle başlangıçta sık görülen bir belirti olduğu belirtilirken, zamanla diğer beyin bölgelerine yayılarak daha ciddi sorunlara yol açabilir.

ALZHEİMER VE DEMANS’IN SEBEBİ NE?

Demans, alzheimer hastalığının oluşumuna zemin hazırlayan pek çok risk faktörü vardır. Yaş, genetik yatkınlık, cinsiyet ve ırk gibi değiştirilemeyen faktörlerin yanı sıra sigara ve alkol tüketimi, şişmanlık, hipertansiyon, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, kalp hastalıkları, kafa travmaları, depresyon ve düşük eğitim gibi değiştirilebilir faktörler de hastalık riskini etkileyebilir.

ALZHEİMER VE DEMANS TEDAVİSİ

Demans ve alzheimer hastalığının tedavisinde ilaçlı ve ilaçsız tedavi yöntemleri önerilmektedir. İlaç tedavisi dışında, beyni aktif tutmaya yönelik aktiviteler, Akdeniz tipi diyet, düzenli uyku, enfeksiyonlardan korunma, günlük yarım saatlik yürüyüş, gereksiz ilaç ve maddelerden kaçınma, temiz hava ortamında yaşama ve elektromanyetik alanlardan uzak durma gibi sağlıklı yaşam tarzı önerileri de hastalıktan korunma açısından önemlidir.

ALZHEİMER VE DEMANS FARKI

Alzheimer hastalığı, demansın bir türü olup, yaşlılıkla birlikte hafıza kaybı ve bilişsel fonksiyonların yavaş yavaş bozulmasıyla kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Demans ise, zihinsel işlevlerin ilerleyen dönemlerde çeşitli nedenlerle kaybedilmesini ifade eden genel bir terimdir.

DEMANS BELİRTİLERİ

  • Bellek kaybı ve unutkanlık,

  • Dil ve konuşma bozuklukları,

  • Günlük aktiviteleri yerine getirmede zorluk,

  • Tanıma yeteneğinde azalma,

  • Yürütücü işlevlerde yetersizlik gibi sorunlar görülebilir.

ALZHEİMER BELİRTİLERİ

  • Hafıza kaybı ve konuşma bozuklukları,

  • Kelime bulmada güçlük,

  • Daha önce yapabildiği aktiviteleri gerçekleştirmekte zorlanma,

  • Nesneleri ve tanıdık kişileri tanımakta güçlük,

  • Kendiliğinden bir şey planlamada ve üretmede güçlük,

  • Sosyal ve işlevsel aktivitelerde bozulma,

  • Kişilik ve davranış değişiklikleri.

Alzheimer hastalığı, diğer demans türlerinden farklı olarak sürekli ve dereceli bir bilişsel gerileme ile karakterizedir. Bu hastalık yavaş ilerler ve maalesef kesin bir tedavisi yoktur. Ancak erken tanı, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak ve yaşam kalitesini sağlamak açısından önemlidir. Bu nedenle, hafıza ve bilişsel işlevlerdeki herhangi bir olumsuz değişiklik durumunda, derhal bir sağlık uzmanına başvurmak önemlidir.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 2
  • He Yaaa 4 ay önce Şikayet Et
    Her şey o kadar pahalı oldu ki, fabrikaların %85+ yiyeceklerimizin DNA'sı ile oynar oldular. Yiyecekler hem pahalıya mal oluyor, hemde kalitesi yok derecede düşük. Bir düşünün, ninelerimizi dedelerimizin zamanında böyle yüksek derecede saçma sapan hastalıklar varmıydı?
    Cevapla
  • dağ kartalı 8 ay önce Şikayet Et
    gdo lu besin internet wfi cep telefon vericileri bazı insanların AC GÖZLÜLÜĞÜ 1970LERDE 80 LER HASTALIKLAR O KADAR ÇOK DEĞİLDİ ŞİMDİ İSE FABRİKA YAPILIR GİBİ HASTANELER ÇOĞALDI İNSANLARDA HASTALIK LAR COĞALDI SAĞLIK VE TARIM BAKANLIKLARI VE DİĞERLERİ İLE KORDİNE Lİ BU KONULARDA ARAŞTIRMA YIPIP GELECEK NESLİN KORUNMASI İÇİN CALIŞILMALI YOKSA ÇOK ŞEY KAYBEDERİZ
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR