Hazırladığımız konserveler nasıl saklanır, ne kadar dayanır? Konserve yaparken sağlığa dikkat!

Kışa hazırlık olarak yaptığımız konserveler dikkat edilmediğinde zehir saçabiliyor. Konserveleri, tüketirken ve hazırlarken dikkat etmemiz gereken bazı hususlar mevcut. Peki, konserveler nasıl saklanır? Bozuk konserve belirtileri nelerdir?

ABONE OL
GİRİŞ 28.09.2023 15:31 GÜNCELLEME 28.09.2023 15:31 SAĞLIK
Hazırladığımız konserveler nasıl saklanır, ne kadar dayanır? Konserve yaparken sağlığa dikkat!
Hazırladığımız konserveler nasıl saklanır, ne kadar dayanır? Konserve yaparken sağlığa dikkat!

Yaz aylarının sonunda hemen hemen her evde gelenek haline gelen kışa hazırlık konserveleri çoğunlukla sonbahar, kış mevsimlerinde tüketilmesi hedefleniyor. Hazırlanan konserveler, dikkat edilmezse sağlığa ciddi tehditler oluşturabiliyor. Sizler de yaz mevsiminde çeşitli konserveler yapıp kış aylarında tüketmeyi hedefliyorsanız önce haberimizi bir okuyun derim!

5 saniye kuralı: Yere düşen yiyecekleri 5 saniye içinde yemek doğru mu?5 saniye kuralı: Yere düşen yiyecekleri 5 saniye içinde yemek doğru mu?

KONSERVELER ZEHİR SAÇABİLİR!

Meyve ve sebzelerin her mevsimde tüketilebilmesi için en yaygın yöntemlerden biri, onları konserve yaparken dikkatli olmak gerekiyor çünkü konserveler, botulizm gibi ciddi gıda zehirlenmelerine zemin hazırlayabilir.

Botulizm, genellikle evde yapılan konserve ürünlerin tüketimi sonucu ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Kontamine olmuş konserve ürünlerini tükettikten sonra bulantı, kusma, halsizlik ve baş dönmesi gibi şikayetler 12 ila 72 saat sonra başlayabilir. Daha ileri aşamalarda yutma ve konuşma güçlüğü, ağız kuruluğu, bulanık görme, çift görme gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Ağır vakalarda ise kalp ritim bozuklukları, solunum güçlüğü ve ne yazık ki ölüm riski vardır.

Anında tuvalete çıkaran o yiyecek: Fındık yemenin faydaları nelerdir? Anında tuvalete çıkaran o yiyecek: Fındık yemenin faydaları nelerdir?

KONSERVELER NASIL SAKLANIR?

Konserve ürünlerin güvenli bir şekilde yapılması için bazı önlemler alınmalıdır. Basınçlı tencerelerde pişirmek, ısıya dayanıklı cam kaplar kullanmak ve kapakların paslanmamış olmasına dikkat etmek önemlidir. Ayrıca, konserve ürünlerin açıldıktan sonra en az 10 dakika boyunca yüksek ısıda pişirilmesi, zehirlenme riskini azaltır.

Mucizevi besin narın bilinmeyen faydaları! Tüm vücudu yenileyen nar mucizesi…Mucizevi besin narın bilinmeyen faydaları! Tüm vücudu yenileyen nar mucizesi…

BOZUK KONSERVE BELİRTİLERİ!

Tüketilecek konserve ürünleri dikkatle incelenmeli ve küflenmiş, şişmiş, renk ve koku değişiklikleri gösteren, kapağı bombeleşmiş veya sızdırmış ürünler kesinlikle tüketilmemelidir. Özellikle kronik hipertansiyon veya böbrek yetmezliği gibi sağlık sorunları olan bireyler, yüksek tuz içeren konserve, salamura veya turşu gibi ürünlerden kaçınmalı ve alternatif saklama yöntemlerini düşünmelidir, örneğin kurutma veya dondurma gibi yöntemler kullanılabilir.

Dünya Sağlık Örgütü'nün besin güvenliği önerileri her zaman göz önünde bulundurulmalıdır. Bunlar; besinlerin temiz bir şekilde saklanması, pişirilmiş ve çiğ besinlerin ayrı olarak saklanması, besinlerin doğru ve yeterince pişirilmesi, güvenli sıcaklıkta saklanması ve temiz su ve malzemelerin kullanılmasıdır. Ancak, herhangi bir gıda zehirlenmesi belirtisi görüldüğünde, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 2
  • Ali 6 ay önce Şikayet Et
    Yani şu söylenmek isteniyor: "Sizler evde konserve yapmayın, en iyisi fabrika üretimi konserve alın. Böylece sizler çok paraya az alabilirken, bizler ceplerimizi doldurmuş oluruz." BİZ DE YEDİK.
    Cevapla
  • mert 6 ay önce Şikayet Et
    konserveye ne gerek var.herşeyi mevsiminde yiyin.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR