Pişmiş ve çiğ soğanın faydaları nelerdir? Her gün soğan yemenin faydaları nelerdir?

Kış aylarına girmemizle birlikte bazı besinleri yanımızdan ayırmamaya başladık. Hangi besinden mi bahsediyoruz? Elbette mucizevi besin soğandan. Soğanın her türlü hali bin derde deva olarak mutfaklarımızda yer alıyor. İşte kuru soğan yemenin faydaları!

ABONE OL
GİRİŞ 11.04.2024 10:56 GÜNCELLEME 11.04.2024 10:56 SAĞLIK
Pişmiş ve çiğ soğanın faydaları nelerdir? Her gün soğan yemenin faydaları nelerdir?
Pişmiş ve çiğ soğanın faydaları nelerdir? Her gün soğan yemenin faydaları nelerdir?

Peygamber Efendimiz(s.a.v) “Bir yere gidince, ilk evvela oranın fahâsından yiyene oradakiler zarar vermez" buyurulmuştur. (Mefâtihü'l-Cinân Şerhi Şir'atü'l-İslâm, s.381) Soğan, sarımsak, pırasa vs fahâdır.

Bulunduğu yere mahsus mikrop, bakteri ve hastalıklar için bağışıklık temin eden soğan günümüzde de uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. Peki, her gün soğan yiyenin vücudunda neler oluyor, çiğ ve pişmiş soğanın faydaları nelerdir? 

SOĞANIN FAYDALARI

Antiseptik özelliği olan soğan, enfeksiyonlu hastalıkların tedavisinde kullanıyor. Bu yüzden kış aylarında soğan sofranın başköşesinde yerini almalı. Düzenli bir şekilde soğan tüketmenin vücutta oluşturduğu olumlu etkilerini sizler için derledik…

Bağışıklık İçin Kalkan: Soğan, düşük kalorili olmasının yanı sıra zengin bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu mikroplara karşı korur. Ayrıca, kolejen üretimini destekler, hücre yenilenmesini teşvik eder ve demir emilimini artırır. Özellikle yaz aylarında, salatalarda domates, salatalık, biber, maydanoz, nane ve soğanın bir arada kullanılması, bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve kilo kontrolünün sağlanmasına yardımcı olabilir.

Hücreleri Korur: İçerdiği C vitamini sayesinde, soğan sadece bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda hücreleri serbest radikaller olarak bilinen zararlı moleküllere karşı korur. Ayrıca, B vitaminleri (B9 ve B6) açısından da zengin bir kaynaktır ve metabolizma düzenlemesi, alyuvar üretimi ve sinir sistemi sağlığı için önemlidir.

Kalp Hastalıkları Riskini Azaltır: Soğan, antioksidanlar ve vücuttaki inflamasyonla mücadele eden bileşikler içerir. Bu sayede trigliserid seviyelerini düşürür, kolesterolü dengelemeye yardımcı olur ve kalp hastalıkları riskini azaltır. İçerdiği bileşenler ayrıca yüksek tansiyon gibi hastalıkların önüne geçmeye katkı sağlar. İdrar söktürücü özelliği ile vücuttan toksinlerin atılmasına ve kanın temizlenmesine destek olabilir. Araştırmalar ayrıca soğanın koroner damarlarda genişleme sağlayarak kalbi güçlendirdiğini göstermektedir.

Antioksidan Deposu: Soğan, hücresel hasara yol açabilen kanser, diyabet ve kalp hastalığı gibi hastalıkların engellenmesine yardımcı olan antioksidanlar açısından oldukça zengindir. Yaklaşık 25 farklı flavonoid ve antioksidan içerir. Özellikle kırmızı soğanda bol miktarda bulunan antosiyaninler, kalp hastalıkları, kanser ve diyabet riskini azaltıcı etkilere sahiptir.

Gribe Karşı Savaşır: Soğan, içeriğindeki sulfosid ve allisin sayesinde doğal bir antibiyotik görevi görür. Nezle, soğuk algınlığı ve boğaz iltihabının önlenmesinin yanı sıra, vücuttaki enfeksiyonlara ve mikroplara karşı etkili bir şekilde mücadele eder.

SOĞAN KOKUSU NASIL GİDER?

Soğan yediğinde ağız kokusundan rahatsız olup çekinenler karanfil, kakule, nane, maydanoz ve anason çiğneyebilir.

SOĞAN NASIL TÜKETİLİR?

Soğan yemeklere ve salatalara eklenerek tüketilebildiği gibi soğanın püresi ve ezmesi de yapılabilir

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 32 TÜMÜ
  • Cemal 3 hafta önce Şikayet Et
    Arkadaşlar, KURANI KERİMDEKİ AYETLERE GÖRE, RABBİMİZ İMANSIZ KAFİR KATİL MÜŞRİK MÜNAFIK FASIK ZALİM ZORBA BOZGUNCU FİTNE FESAT İNSANLARI TEVBE EDİP TESLİM OLUP KURANI KERİME GÖRE YAŞAMAZLARSA cehenneme göndereceğini söylüyor. Herkes paçasını kurtarmaya baksın..
    Cevapla
  • Alim 1 ay önce Şikayet Et
    BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM RABBİMİZ ALLAHTIR ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHIM kainattaki zerrelerin adedi kadar YALVARIYORUM ALLAHIM MASUMLARA YARDIM ET YALVARIYORUM ALLAHIM MASUMLARA YARDIM ET YALVARIYORUM ALLAHIM MASUMLARA YARDIM ET YALVARIYORUM ALLAHIM MASUMLARA YARDIM ET YALVARIYORUM ALLAHIM MASUMLARA YARDIM ET YALVARIYORUM ALLAHIM MASUMLARA YARDIM ET YALVARIYORUM ALLAHIM MASUMLARA
    Cevapla
  • Celil 1 ay önce Şikayet Et
    BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM RABBİMİZ ALLAHTIR ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHIM kainattaki zerrelerin adedi kadar YALVARIYORUM ALLAHIM MASUMLARA YARDIM ET ALLAHIM şeytanların yanımızda bulunmasından, SANA SIĞINIRIZ. şeytanların şerrinden, SANA SIĞINIRIZ. şeytanların bizlere musallat olmalarından korkar, SANA SIĞINIRIZ. şeytanların bizi cehenneme sürüklemelerinden, SANA SIĞINIRIZ.
    Cevapla
  • Hüseyin 1 ay önce Şikayet Et
    bize, ALLAH YETER onun için KURANI KERİMDE, NE DENİYORSA, O , sakın, KURANI KERİMDEN sapmayın, cennete gitmek ve ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHIN RIZASINI KAZANMAK İÇİN HER ŞEY KURANI KERİMDE VAR.
    Cevapla
  • ALLAH dostu 2 ay önce Şikayet Et
    Hay ALLAH HAY ALLAH HAY ALLAH HAY ALLAH HAY ALLAH HAY ALLAH HAY ALLAH HAY ALLAH HAY ALLAH HAY ALLAH HAY ALLAH HAY ALLAH HAY ALLAH HAY ALLAH HAY ALLAH HAY ALLAH HAY ALLAH HAY ALLAH HAY ALLAH HAY ALLAH HAY ALLAH HAY ALLAH HAY ALLAH HAY ALLAH HAY ALLAH HAY ALLAH HAY ALLAH HAY ALLAH HAY ALLAH HAY ALLAH HAY ALLAH HAY ALLAH HAY ALLAH HAY ALLAH HAY ALLAH HAY ALLAH HAY ALLAH HAY ALLAH HAY ALLAH
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR