Pişmiş ve çiğ soğanın faydaları nelerdir? Her gün soğan yemenin faydaları nelerdir?
Kış aylarına girmemizle birlikte bazı besinleri yanımızdan ayırmamaya başladık. Hangi besinden mi bahsediyoruz? Elbette mucizevi besin soğandan. Soğanın her türlü hali bin derde deva olarak mutfaklarımızda yer alıyor. İşte kuru soğan yemenin faydaları!
ABONE OLPeygamber Efendimiz(s.a.v) “Bir yere gidince, ilk evvela oranın fahâsından yiyene oradakiler zarar vermez" buyurulmuştur. (Mefâtihü'l-Cinân Şerhi Şir'atü'l-İslâm, s.381) Soğan, sarımsak, pırasa vs fahâdır.
Bulunduğu yere mahsus mikrop, bakteri ve hastalıklar için bağışıklık temin eden soğan günümüzde de uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. Peki, her gün soğan yiyenin vücudunda neler oluyor, çiğ ve pişmiş soğanın faydaları nelerdir?
SOĞANIN FAYDALARI
Antiseptik özelliği olan soğan, enfeksiyonlu hastalıkların tedavisinde kullanıyor. Bu yüzden kış aylarında soğan sofranın başköşesinde yerini almalı. Düzenli bir şekilde soğan tüketmenin vücutta oluşturduğu olumlu etkilerini sizler için derledik…
Bağışıklık İçin Kalkan: Soğan, düşük kalorili olmasının yanı sıra zengin bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu mikroplara karşı korur. Ayrıca, kolejen üretimini destekler, hücre yenilenmesini teşvik eder ve demir emilimini artırır. Özellikle yaz aylarında, salatalarda domates, salatalık, biber, maydanoz, nane ve soğanın bir arada kullanılması, bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve kilo kontrolünün sağlanmasına yardımcı olabilir.
Hücreleri Korur: İçerdiği C vitamini sayesinde, soğan sadece bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda hücreleri serbest radikaller olarak bilinen zararlı moleküllere karşı korur. Ayrıca, B vitaminleri (B9 ve B6) açısından da zengin bir kaynaktır ve metabolizma düzenlemesi, alyuvar üretimi ve sinir sistemi sağlığı için önemlidir.
Kalp Hastalıkları Riskini Azaltır: Soğan, antioksidanlar ve vücuttaki inflamasyonla mücadele eden bileşikler içerir. Bu sayede trigliserid seviyelerini düşürür, kolesterolü dengelemeye yardımcı olur ve kalp hastalıkları riskini azaltır. İçerdiği bileşenler ayrıca yüksek tansiyon gibi hastalıkların önüne geçmeye katkı sağlar. İdrar söktürücü özelliği ile vücuttan toksinlerin atılmasına ve kanın temizlenmesine destek olabilir. Araştırmalar ayrıca soğanın koroner damarlarda genişleme sağlayarak kalbi güçlendirdiğini göstermektedir.
Antioksidan Deposu: Soğan, hücresel hasara yol açabilen kanser, diyabet ve kalp hastalığı gibi hastalıkların engellenmesine yardımcı olan antioksidanlar açısından oldukça zengindir. Yaklaşık 25 farklı flavonoid ve antioksidan içerir. Özellikle kırmızı soğanda bol miktarda bulunan antosiyaninler, kalp hastalıkları, kanser ve diyabet riskini azaltıcı etkilere sahiptir.
Gribe Karşı Savaşır: Soğan, içeriğindeki sulfosid ve allisin sayesinde doğal bir antibiyotik görevi görür. Nezle, soğuk algınlığı ve boğaz iltihabının önlenmesinin yanı sıra, vücuttaki enfeksiyonlara ve mikroplara karşı etkili bir şekilde mücadele eder.
SOĞAN KOKUSU NASIL GİDER?
Soğan yediğinde ağız kokusundan rahatsız olup çekinenler karanfil, kakule, nane, maydanoz ve anason çiğneyebilir.
SOĞAN NASIL TÜKETİLİR?
Soğan yemeklere ve salatalara eklenerek tüketilebildiği gibi soğanın püresi ve ezmesi de yapılabilir
-
Gökhan 5 ay önce Şikayet EtHakikaten, böyle bir mucizeyi, çok az tüketiyoruz maalesef. Mümkün mertebe çok tüketirim inşallah.Beğen
-
Misafir 5 ay önce Şikayet EtSoğan varmıymış o zamanlar o coğrafyada. Geçen biri peygamberimiz şeker ve tuzun fazlası zarardır diyor dedi. Şeker bulunalı 200 yıl olmadı :))Beğen
-
akil hoca 5 ay önce Şikayet Etfilozofluğu bırak da HAKK VE HAKiKATI görmeye ve anlamaya çalış, soğan türü ürünler o coğrafyalarda vardı da senin soğanın cücüğü kadar olan beynin bunu bir türlü anlayamadı.Beğen Toplam 4 beğeni
-
misafir 5 ay önce Şikayet EtBiliyorsan söyle Alim sansınlar, bilmiyorsam sus adam sansınlarBeğen Toplam 4 beğeni
-
Ferhat dmk 5 ay önce Şikayet EtCAHİL CAHİL CAHİL EYYYY CAHİL BAL nedir acaba nezamandan beri varBeğen Toplam 7 beğeni
-
Hakan Han 5 ay önce Şikayet EtŞeker kamışı ne zaman ilk bulunmuş araştırırsan öğrenirsinBeğen Toplam 4 beğeni
-
Aslan 5 ay önce Şikayet EtKuranda ALLAH a inanip onun kanunlarini istemeyene musrik diyor.herkes dusunsun kendini biz kimiz peki.!!! Neden ALLAH yardim etmiyor bize diye dusunenler musriklerin kim oldugunu arastirinBeğen Toplam 3 beğeni
-
Cemal 7 ay önce Şikayet EtArkadaşlar, KURANI KERİMDEKİ AYETLERE GÖRE, RABBİMİZ İMANSIZ KAFİR KATİL MÜŞRİK MÜNAFIK FASIK ZALİM ZORBA BOZGUNCU FİTNE FESAT İNSANLARI TEVBE EDİP TESLİM OLUP KURANI KERİME GÖRE YAŞAMAZLARSA cehenneme göndereceğini söylüyor. Herkes paçasını kurtarmaya baksın..Beğen Toplam 17 beğeni
-
Alim 7 ay önce Şikayet EtBİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM RABBİMİZ ALLAHTIR ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHIM kainattaki zerrelerin adedi kadar YALVARIYORUM ALLAHIM MASUMLARA YARDIM ET YALVARIYORUM ALLAHIM MASUMLARA YARDIM ET YALVARIYORUM ALLAHIM MASUMLARA YARDIM ET YALVARIYORUM ALLAHIM MASUMLARA YARDIM ET YALVARIYORUM ALLAHIM MASUMLARA YARDIM ET YALVARIYORUM ALLAHIM MASUMLARA YARDIM ET YALVARIYORUM ALLAHIM MASUMLARABeğen Toplam 29 beğeni