Antibiyotik direnci ölümle sonuçlanabiliyor: Antibiyotik kullanmayı adet haline getirmeyin!

Dünya genelinde her yıl 700 bin kişinin ilaca dirençli bakteriler nedeniyle hayatını kaybettiği bir gerçek. Doktorlar, Antimikrobiyal Direnç Farkındalık Haftası'nda, antibiyotik kullanımına dikkat çekiyor. En ufak kırgınlıkta antibiyotik kullanırsanız ne mi olur, gelin birlikte öğrenelim!

ABONE OL
GİRİŞ 30.11.2023 09:34 GÜNCELLEME 30.11.2023 09:34 SAĞLIK
Antibiyotik direnci ölümle sonuçlanabiliyor: Antibiyotik kullanmayı adet haline getirmeyin!
Antibiyotik direnci ölümle sonuçlanabiliyor: Antibiyotik kullanmayı adet haline getirmeyin!

Gelecekte basit enfeksiyonların bile tedavi edilememesi riski artarken, uygun olmayan dozda antibiyotik kullanımı da antimikrobiyal dirence yol açıyor. Artan antibiyotik kullanımı beraberinde tedaviyi değil başka türlü hastalıkları getiriyor. Peki, antibiyotik direncinden korunmak ve vücudumuzu antibiyotiğe karşı duyarsızlaştırmamak için nelere dikkat etmeliyiz?

Göğüs ağrısına dikkat! Uzmanlar uyardı: Reflü kalp krizi ile karıştırılıyor!Göğüs ağrısına dikkat! Uzmanlar uyardı: Reflü kalp krizi ile karıştırılıyor!

En güçlü doğal antibiyotik kaynakları: Enfeksiyon için en etkili bitkisel antibiyotikler!En güçlü doğal antibiyotik kaynakları: Enfeksiyon için en etkili bitkisel antibiyotikler!

HER YIL 700 BİN KİŞİ ÖLÜYOR! 2050’DE 10 MİLYON OLACAK…

Her geçen gün artan antibiyotik direnci, gelecekte tedavi edilemeyecek kadar ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Dünya Sağlık Örgütü, antimikrobiyal direnci küresel halk sağlığı tehdidi olarak değerlendirirken, yapılan çalışmalarda ilaca dirençli bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar sonucu yılda 700 bin hastanın hayatını kaybettiği belirlenmiştir. 2050 yılında ise bu sayının 10 milyona ulaşması beklenmektedir.

Siroz hastalığı neden olur, belirtileri nelerdir? Siroz hastalığı tedavisi var mı, ölümcül müdür?Siroz hastalığı neden olur, belirtileri nelerdir? Siroz hastalığı tedavisi var mı, ölümcül müdür?

Antibiyotikler, bakterilere karşı etkili olmakla birlikte, uygun olmayan dozda kullanımı ve gereksiz yere kullanılması antimikrobiyal direncin artmasına neden olmaktadır. Bu durum, gelecek yıllarda basit enfeksiyonların tedavi edilememesi riskini beraberinde getiriyor. Özellikle tarım ve hayvancılıkta da uygun olmayan dozlarda antibiyotik kullanımının yaygın olduğu gözlemleniyor.

ANTİBİYOTİK KULLANIMI BİLİNÇLİ OLMALI!

Antibiyotik kullanımının bilinçli bir şekilde yapılması, antibiyotik direnci ile mücadelede önemli bir adımdır. Grip ve nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarında virüslere karşı etkili olmayan antibiyotiklerin kullanılmaması ve hastaların sadece hekim önerisiyle antibiyotik alması gerekiyor. Ayrıca, aşıların zamanında yapılması enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltabilir.

ANTİMİKROBİYAL DİRENCE KARŞI ÖNLEM ALIN!

Ülkemizde antibiyotik kullanımını kontrol altına almak adına yapılan çalışmaların önemi büyük. Reçetesiz antibiyotik alımının yasaklanmasıyla birlikte, antibiyotik tüketiminde azalma hedeflenmektedir. Ancak, küresel anlamda daha bilinçli bir antibiyotik kullanımı için her bireyin sorumluluk alması gerekmektedir.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 4
  • hhüseyin 5 ay önce Şikayet Et
    Ne kadar sıklıkla kullanırsak antibiyotik direnci olur vücudumuzda; onu da belirtseniz iyi olurdu bence. Mesela yılda 2-3 ten fazla antibiyotikle tedavi olmamaya çalışın gibi. Ama ciğere inen enfeksiyonlarda kaçınılmaz oluyor tabii ki
    Cevapla
  • Misafir1 5 ay önce Şikayet Et
    Alternatif yeni tur antibiyotikler gelistirilebilir. Firmalar kolayina kacip yeni alanlara yatirim yapmiyor. Devletler burada devreye girip yeni antibiyotik cesitleri bulmalidir. Artik en ifak gripte bile faranjit akintisi oliyor ve bogaz enfeksiyon icinde kaliyor. Antibiyotik kullanilmamasi durumunda cigere kadar iniyor ne yazikki.
    Cevapla
  • İSTANBULLL 5 ay önce Şikayet Et
    Şimdi mi söylüyorsunuz, en ufak rahatsızlıkta hep doktorlar verdi antibiyotiği, üstelik bebeklere bile acımadılar, oysaki Avrupa'da en son başvurulanmış her zaman. Onların bilip halkı yönlendirmesi gerekmezmiydi. Sevsinler şimdiki uyarılarını, biz uyandık bile
    Cevapla
  • Yldz 5 ay önce Şikayet Et
    Ha bire antibiyotik kullanmayın deniliyor. Doktora varıyoruz yazdığı ilk şey antibiyotik, önce doktorları eğitin,
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR