Astigmat nedir, nasıl görür? Astigmat uzak mı yakın mı görememektir?
Memorial Şişli Hastanesi Göz Merkezi'nden Prof. Dr. Abdullah Özkaya, astigmatizma olarak bilinen astigmatın sebepleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgilendirmede bulundu. İşte, astigmat nasıl görür ve nasıl geçer sorularının yanıtları!
ABONE OLToplumda sıkça karşılaşılan ve genellikle ilkokul çağındaki çocukluk döneminde ortaya çıkan astigmat, korneadaki şekil bozukluğundan kaynaklanır ve hem uzağı hem de yakını net görmekte sorunlara neden olabilir. Peki, astigmat gözlük kullanmazsa ne olur, tedavisi nedir? Konuya ilişkin Prof. Dr. Abdullah Özkaya önemli uyarılarda bulundu.
Miyoplar dünyayı nasıl görür? Miyop olan kişilerin gözlüklerini çıkardıklarında etrafı görüş açısı!
OKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARA DİKKAT!
Okula başlayan çocuklar, "Tahtayı uzaktan, kitabımı ise yakından net göremiyorum, bu yüzden başım ağrıyor" gibi şikayetlerle okula gitmek istemeyebilirler. Bu nedenle, çocukların okul hayatlarında ve yetişkinlik dönemlerinde bu tür sorunlarla karşılaşmamaları için bebeklikten itibaren düzenli göz muayeneleri yapılmalıdır. Bebeklik döneminde astigmat teşhisi konulan çocuklarda zamanla kendiliğinden düzelme görülebilir. Okul çağında veya yetişkinlik döneminde teşhis edilen astigmat da kişiye özel tedavilerle kontrol altına alınabilir.
Uyurken baş ucuna limon kesip koymanın faydaları: Başucuna limon koymanın mucizesi!
Duygusal açlık nedir, neden olur? Duygusal açlıkla nasıl başa çıkılır?
ASTİGMAT NASIL GÖRÜR?
Astigmat, gözdeki kornea ve lens tabakasındaki eğimden kaynaklanan bir sorundur. Kornea, kubbeye benzer bir tabakadır ve eliptik olması durumunda astigmatizma ortaya çıkar. Astigmat, bazen göz yaralanmaları veya bazı göz cerrahilerinden sonra da gelişebilir. İleri seviyelerde astigmat, çift görme, gözde kayma gibi ciddi göz hasarlarına yol açabilir. Astigmatın belirtileri arasında bulanık veya çarpık görme, göz yorgunluğu, gözde rahatsızlık hissi, baş ağrısı, gece görüşünde zorlanma ve gözleri kısma bulunmaktadır.
ASTİGMAT TEDAVİSİ VAR MI?
Astigmat basit bir göz muayenesiyle teşhis edilebilir. Bu muayene, göz sağlığını kontrol etmenin yanı sıra gözün ışığı nasıl kırdığını belirleyen bir dizi test içerir. Rutin göz muayenelerinde otorefraktometre veya retinoskopi yöntemleri kullanılır. İleri aşamadaki astigmat durumlarında kornea topografisi ölçümü de yapılmaktadır. Astigmat, miyop astigmat tedavisi ve hipermetrop astigmat tedavisi gözlük ve kontakt lenslerle gerçekleştirilebilir. Okul öncesi dönemde astigmat sorunu ortaya çıkan çocuklarda, göz numarası 2.00 - 2.50 üzerindeyse hemen gözlük tedavisine başlanmalıdır. Eğer çocuklarda 12-13 yaşına kadar uygun bir tedavi sağlanmazsa, göz tembelliği gelişebilir ve bu durum çocuğun okul başarısını olumsuz etkileyebilir.
GÖZ MUAYENELERİ İHMAL ETMEYİN!
Görme problemleri, özellikle çocuklar olmak üzere tüm bireyler için önemli sorunlara yol açabilir. Astigmat ve diğer görme problemlerinin erken teşhisi için düzenli göz kontrolleri ihmal edilmemelidir. Doğuştan gelen astigmatın erken teşhisi için çocukların bebeklikten itibaren düzenli göz muayenelerine tabi tutulması önemlidir. Erken yaşta teşhis edilen astigmat, çocukların ve gençlerin gözlük kullanımına daha kolay adapte olmalarına yardımcı olabilir. Astigmat derecesi 2.75 göz numarasına kadar olanlar yumuşak torik lensler kullanabilirken, daha yüksek numarada olanlar sert gaz geçişli lensleri tercih etmelidir.
-
ALLAH dostu 9 ay önce Şikayet Etbizim derdimizde.. ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHIN RIZASINI RAHMETİNİ BEREKETİNİ RIZASINI SEVGİSİNİ HOŞNUTLUĞUNU VE DOSTLUĞUNU KAZANMAK.. ALEMLERİN RABBİ OLAN, AZİZ VE HAKİM OLAN YÜCE ALLAHA KAVUŞMAK. ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHIN HUZURUNDA OLMAK.Beğen Toplam 3 beğeni
-
Misafir 9 ay önce Şikayet EtGenetik mi? Sorusunun cevabı yok maalesef haberde...Beğen Toplam 8 beğeni
-
Efsun 9 ay önce Şikayet EtBildiğim kadarıyla yokBeğen
-
ALLAH İÇİN 9 ay önce Şikayet EtNE OLSUN 1-2-3 YAŞINDA ELLERİNDE TELEFON hatalar ailesel.Beğen Toplam 5 beğeni