Demansa iyi gelen yiyecekler: Beyin sağlığını destekleyen 3 önemli besin!

Beyin sağlığını ihmal etmek yerine beslemeyi tercih ettiğinizde, her yiyeceğin sağlığınıza bir yatırım olduğunu fark edeceksiniz. Uzmanlara göre ilerleyen yıllarda demans oranlarının neredeyse üç katına çıkması bekleniyor. İşte, demansa iyi gelen yiyecekler!

ABONE OL
GİRİŞ 11.08.2024 15:00 GÜNCELLEME 11.08.2024 15:01 SAĞLIK
Demansa iyi gelen yiyecekler: Beyin sağlığını destekleyen 3 önemli besin!
Demansa iyi gelen yiyecekler: Beyin sağlığını destekleyen 3 önemli besin!

Demans hastalık riskini azaltmanın çeşitli yolları mevcut. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, yaşlı nüfusun artışıyla birlikte 2030'da demans hastalarının sayısının 78 milyona, 2050'de ise 139 milyona ulaşması bekleniyor. Sağlıklı beslenme, bu eğilimi azaltmada etkili bir müdahale olarak ön plana çıkıyor. İşte, demans ve Alzheimer’ı önleyen yiyecekler!

Kalp sağlığı destekleyen yemiş: Kaju faydaları nelerdir, depresyona iyi gelir mi?Kalp sağlığı destekleyen yemiş: Kaju faydaları nelerdir, depresyona iyi gelir mi?

Böbrek taşı olanlar ne yememeli, ne yememeli? Hangi yiyecekler böbrek taşı yapar?Böbrek taşı olanlar ne yememeli, ne yememeli? Hangi yiyecekler böbrek taşı yapar?

DEMANSI ÖNLEYEN 3 ÖNEMLİ YİYECEK!

1. Orman Meyveleri

Uzmanlara göre, antioksidanlarla dolu orman meyveleri, beyin hücrelerini hasara karşı koruyan inanılmaz besin kaynaklarıdır. Nutrients dergisinde yapılan bir araştırma, günlük olarak çilek tüketmenin orta yaşlı insanlarda demans riskini azaltabileceğini göstermiştir. Önceki çalışmalar, yaban mersininin de benzer bir etki sağladığını öne sürmüştür.

Kızılcığın faydaları nelerdir, kızılcık suyu idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir mi? Yabani kızılcıkKızılcığın faydaları nelerdir, kızılcık suyu idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir mi? Yabani kızılcık

Orman meyvelerinin her renginde farklı koruyucu bileşikler bulunur. Yaban mersini, ahududu ve böğürtlen karışımını günde bir veya iki avuç dolusu, yulaf ezmesine, yoğurda karıştırarak veya sade bir atıştırmalık şeklinde tüketilebilir.

2. Yağlı Balıklar

Somon ve ton balığı gibi yağlı balıklar, genellikle beyin üzerindeki güçlü etkileri nedeniyle öne çıkıyor. Bu balıklar, beyin hücresi fonksiyonu için kritik olan omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Omega-3'lerin beyindeki demansla bağlantılı inflamasyonu azaltmaya yardımcı olduğu belirtilmiştir. BMJ'de yayınlanan bir çalışma, yüksek balık tüketiminin ileri yaşlarda bilişsel sağlığı iyileştirmekle tutarlı bir şekilde ilişkilendirildiğini göstermiştir.

Haftada birkaç porsiyon yağlı balık tüketmek, beyin sağlığını korumanın en etkili ve kolay yollarındandır.

3. Kuruyemişler

Sağlıklı yağlar, protein ve lif içeren fındıklar, beyninizi beslemek için mükemmel bir seçenek olarak öne çıkıyor. Yapılan araştırmalar, düzenli olarak kuruyemiş tüketenlerin yaşlandıkça daha zinde kalabildiklerini ortaya koyuyor. Ancak kuruyemişlerin yüksek kaloriye sahip oldukları göz önünde bulundurularak porsiyon boyutlarına dikkat edilmelidir.

Gün içerisinde 30 veya 60 gram tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Bu miktar, beyin sağlığınızı korumak için oldukça yeterlidir.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR