Açlıktan baş ağrısı nasıl geçer, neden olur? Oruçluyken migrenin nüksetmesi…

Açken en sık karşılaştığımız baş ağrısı problemi, kişinin orucunu zorlaştırıyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Ömür Atacan Atasoy, oruç tutarken migren ve baş ağrılarının nasıl geçeceğine dair açıklama yaptı!

ABONE OL
GİRİŞ 17.03.2024 11:13 GÜNCELLEME 17.03.2024 11:13 SAĞLIK
Açlıktan baş ağrısı nasıl geçer, neden olur? Oruçluyken migrenin nüksetmesi…
Açlıktan baş ağrısı nasıl geçer, neden olur? Oruçluyken migrenin nüksetmesi…

Uzun süren açlık durumu ve vücudun yeterli sıvı alamaması baş ağrısı gibi bir takım semptomları görmemize zemin hazırlayabiliyor. Ramazan’ın ilk haftalarında oruçlu çoğu kişide görülen baş ağrısı ve migren ataklarını önlemek için iftar ve sahur vakitlerinde dikkat etmeniz gerek. Konuya ilişkin Uzman Doktor Ömür Atacan Atasoy, kafeine dikkat çekti…

Geçmek bilmeyen baş ağrısına ne iyi gelir? Evde baş ağrısına ne iyi gelir, baş ağrısı nasıl geçer?Geçmek bilmeyen baş ağrısına ne iyi gelir? Evde baş ağrısına ne iyi gelir, baş ağrısı nasıl geçer?

Oruç tutacaklara sahur uyarısı! Sahurda sustan yiyecekler!Oruç tutacaklara sahur uyarısı! Sahurda sustan yiyecekler!

KAFEİN AZALTILMALI!

Uzm. Dr. Atasoy, özellikle kafeinli içeceklerin ve yiyeceklerin sık tüketilmesinin, uzun süre açlık durumunda çekilme sendromuna neden olabileceğini belirtti.

Sık tüketilen kahve ve kafein bazlı diğer içeceklerin baş ağrısı ve migreni tetikleyebileceğine işaret eden Dr. Atasoy, oruç öncesinde günlük kafein alımını azaltarak sabit bir kan düzeyi sağlanması gerektiğini önerdi.

İkindi ile akşam arası uyumak neden iyi değildir, zararlı mıdır? Kerahat vakti ne zaman?İkindi ile akşam arası uyumak neden iyi değildir, zararlı mıdır? Kerahat vakti ne zaman?

KAN ŞEKERİ DÜŞERKEN BAŞ AĞRISI ARTIYOR

Uzun süreli açlık ve susuzluk kan basıncı değişiklikleri ile birlikte, kan şekerini de düşürüyor. Vücutta olan bu değişimlere bağlı olarak migren başta olmak üzere primer baş ağrıları da tetikleniyor.

Ancak her migren hastası açlık ve susuzluktan olumsuz bir şekilde etkilenmeyebilir.  Tetikleyici faktörü açlık olmayan migren hastaları oruçlarını çok rahat bir şekilde tutabilir.

AÇLIKTAN BAŞ AĞRISI NASIL GEÇER?

Sıvı tüketiminin azaldığı Ramazan Ay'ında öncelik vermeniz gereken ilk alışkanlık su içmek. İftardan sahura kadar olan süre zarfında vücudun ihtiyacı olan su miktarı mutlaka dengelenmeli. Aksi takdirde vücutta sadece baş ağrısı değil başka şikayetler de görülebilir.

Dr. Atasoy, oruç kaynaklı baş ağrılarının sahur ve iftar vaktinde naproksen gibi ilaçlarla başarılı bir şekilde önlenebileceğini ifade etti.

Ayrıca, baş ağrıları migren benzeri özellikler gösteriyorsa veya migren öyküsü olan kişilerde görülüyorsa, rizatriptan veya eletriptan gibi ağrı kesiciler sahurda alınırsa gün içerisinde etkisini koruyabileceğini belirtti.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 3
  • ALLAH dostu 1 ay önce Şikayet Et
    BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM RABBİMİZ ALLAHTIR Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’i mağfiret eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’e rahmet eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’e yardım eyle, zafer nasîb eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’i muhâfaza eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’i bir araya getir ve yekvücût eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’i ıslah eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’in sıkıntılarını gider!
    Cevapla
  • sadi 1 ay önce Şikayet Et
    İlk bir iki gün olur baş ağrısı. Sonra olmaz. İnsan açlık bile hissetmez.
    Cevapla
  • AhmetMehmetAliVeli 1 ay önce Şikayet Et
    oruçluyken nasıl ilaç içecez hacııı!!!
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR