İlaç devi AstraZeneca yan etkileri nedeniyle Covid-19 aşısını küresel çapta geri çekti

İlaç devi AstraZeneca (AZN), COVID-19'a karşı geliştirdiği aşıyı dünya çapında geri çekiyor. Duyuru, şirketin aşının tehlikeli yan etkilere neden olabileceğini ilk kez fark etmesinden aylar sonra geldi.

ABONE OL
GİRİŞ 08.05.2024 16:22 GÜNCELLEME 08.05.2024 16:49 SAĞLIK
İlaç devi AstraZeneca yan etkileri nedeniyle Covid-19 aşısını küresel çapta geri çekti
İlaç devi AstraZeneca yan etkileri nedeniyle Covid-19 aşısını küresel çapta geri çekti

İngiltere merkezli ilaç şirketi AstraZeneca'nın geliştirdiği ve dünya geneline dağıtılan koronavirüs aşıları toplanıyor.

AstraZeneca, virüsün yeni varyantlarını hedef alan "mevcut güncellenmiş aşıların fazlalığı" nedeniyle koronavirüs aşısını geri çekmeye başladı.

Aşı daha önce, aşılanan kişide düşük trombosit sayısı ile birlikte kan pıhtılaşmasına neden olan çok nadir ancak tehlikeli bir yan etki nedeniyle dikkat çekmişti.

Karar, ilaç şirketinin mart ayında Avrupa Birliği (AB) pazarlama iznini gönüllü olarak kaldırmasının ardından alındı.

Avrupa İlaç Ajansı, aşının artık kullanımına izin verilmediğine dair bir bildirim yayınladı.

ASTRAZENECA AŞISINA TALEP AZALDI

AstraZeneca, kararın, koronavirüs varyantlarını hedef alacak şekilde uyarlanmış çeşitli yeni aşıların mevcut olması nedeniyle verildiğini söyledi. Bu durum, üretilmeyen veya tedarik edilmeyen AstraZeneca aşısına olan talebin azalmasına yol açmıştı.


Açıklamada, "Tahminlere göre, yalnızca kullanımın ilk yılında 6,5 milyondan fazla hayat kurtarıldı. Dünya çapında 3 milyarın üzerinde doz sağlandı." denildi.

ADINI DEĞİŞTİRDİ

Diğer ülkeler, halihazırda aşı tedarikine son vermiş durumda. Mart 2023'ten bu yana Avustralya'da kullanılamıyor.

The Guardian'ın aktardığına göre AstraZeneca, 2021 yılında koronavirüs aşısının adını Vaxzevria olarak değiştirdi.

Aşının 18 yaş ve üzeri kişilerde kullanılmasına izin verildi. İki enjeksiyon halinde uygulandı.

"ÇOK NADİR DURUMLARDA TTS'YE NEDEN OLABİLİR"

İngiliz The Daily Telegraph gazetesine göre AstraZeneca, Şubat ayında mahkemeye sunduğu mahkeme belgelerinde aşının "çok nadir durumlarda TTS'ye neden olabileceğini" kabul etti.

Açılımı Trombositopeni Sendromlu Tromboz olan TTS, Birleşik Krallık'ta en az 81 ölüm ve yüzlerce ciddi yaralanmayla ilişkilendirilmiş durumda.

AstraZeneca, Yüksek Mahkeme'de görülen farklı bir davada 50'den fazla mağdur ve yakınları tarafından dava edildi.

TÜRKİYE TERCİH ETMEMİŞTİ, FAHRETTİN KOCA HAKLI ÇIKTI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu aşının güvenli olmayabileceğini söylemiş bu nedenle ucuz olmasına rağmen AstraZeneca aşısı Türkiye'de kullanılmamıştı.

Bakan Dr. Fahrettin Koca, 2021'de yaptığı açıklamada, “Moderna ve AstraZeneca aşısını neden alamadık?” sorusuna şu yanıtı vermişti: “Moderna yurt dışına vermiyor. AstraZeneca vermek istiyor. Almaktan yana olmadım. Bekletiyorum. Vatandaşıma, ‘Yüzde yüz güvenebilirsiniz. Ben de yaptırmak istiyorum’ diyebileceğim bir aşı olma noktasında, daha emin değil dünya. Uzun vadeli bağışıklık sonuçlarını bilmiyoruz. Erken dönem başarı sonuçlarını dünya göremedi.” 

Bakan Koca haklı çıktı! Ülkeler peş peşe iptal etmeye başladıBakan Koca haklı çıktı! Ülkeler peş peşe iptal etmeye başladı

 

KAYNAK : EURONEWS, Haber7
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 32 TÜMÜ
  • Akıncı 1 hafta önce Şikayet Et
    Üçüncü dünya ülkesi olduğumuz için yapacak birşey yok olmayacaktınız aşıları çok söyledik avazımız çıktığı kadar bağırdık bu aşıları yaptırmayın diye hain yastası yedik. Yapacak hiçbirşey yok kendi düşen ağlamaz. Kendi düşüncem
    Cevapla
  • Ay yıldız 1453 1 hafta önce Şikayet Et
    Sağlık bakanımızı bu yönden sana da gönülden kutluyorum bunlar çok önemli kararlar çünkü küresel çetenin yapmış olduğu planlar bu kovid 19'da dahil bu aşı olaylarda onların versiyonları devletimizi bu konuda çok hassas ve uyanık davranmalı gerekeni mutlaka yapmalı bu aşıyı kullananlar İnşallah bu firmayı en ağır şekilde tazminat cezaları ile karşı karşıya bırakır ALLAH'IN laneti azabı ol
    Cevapla
  • Şevket 1 hafta önce Şikayet Et
    Sinovac biontec bunlar masummu. Ben ve dayım ikisinide olduk ikimizdede pıhtı attı.
    Cevapla
  • Vatandaş rıza 1 hafta önce Şikayet Et
    Allah'ın yarattigi temiz ve güzel şeylerden yiyin için arkasında dsönün olduğu neidugu belirsiz asilardan uzak durun
    Cevapla
  • Kenan 1 hafta önce Şikayet Et
    olanlar düşünsün!
    Cevapla
  • Gıymık 1 hafta önce Şikayet Et
    Sen dünyaya kazık kak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR