Hayata umutla bakıyorlar: Engeller onlara 'engel' değil

Engelli bireyler ve aileleri engelleri aşmak için birlikte mücadele ediyorlar. Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı'nda düzenli olarak verilen eğitim, seminer ve benzeri aktiviteler ile engellerin aşılması amaçlanıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 11.05.2024 18:03 GÜNCELLEME 11.05.2024 18:04 SAĞLIK
Hayata umutla bakıyorlar: Engeller onlara 'engel' değil
Hayata umutla bakıyorlar: Engeller onlara 'engel' değil
  • ÖZEL HABER

Engelli bireyler konusunda farkındalığın artırılması amacıyla Engelliler Haftası her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanıyor. Farkındalık oluşması için büyük bir öneme sahip olan bu haftada Engelliler Sarayı'ndaki etkinler yakından incelendi.

Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı’nda mesleki eğitimlerden spor faaliyetlerine, psikolojik danışmanlık hizmetinden sosyal etkinliklere kadar birçok alanda hizmet veriliyor. 2011 yılı itibarıyla hizmete giren Engelliler Sarayı hakkında bilgilendirme yapan Elif Karaarslan, Bağcılar ilçesinde yaşayan tüm engelli ve engelli ailelerinin buradaki hizmetlerden yararlanabildiğini belirtti. 

Engelliler Sarayı Müdürü Elif Karaarslan, dünyanın dört bir yanından merak edilen Engelliler Sarayı hakkında konuşurken “Burada Türkiye’nin ilk su altı ve su üstü scuba dalış eğitimlerini verdiğimiz eğitimlerimiz var” açıklamasında bulundu. Aynı zamanda birçok atölye ile hizmet verildiğini dile getiren Karaarslan; kişileri ilgi, beceri ve yeteneklerine göre yönlendirdiklerini açıkladı. Karaarslan, "Bunun haricinde aileler için de oluşturduğumuz istihdam odaklı, kendi kişisel gelişimini destekleyecek çocuğunun engelini rehabilite edebileceği süreçle alakalı birçok eğitim atölyelerimiz ve seminerlerimiz mevcut." sözlerini kullandı.

Engelin dezavantajlarını minimum seviyeye indirmek için ilgi şefkat ve eğitim konusuna dikkat çeken Karaarslan, eğitime erişimde engellerin ortadan kaldırılması için daha farkındalığı yüksek bir toplum beklendiğini dile getirdi. Günlük yaşamda engellilerin karşısına çıkan zorluklara örnek olarak kaldırım ve rampaların önlerine araçların park etmesi veya tabelaların bilinçsiz kullanılması gibi konulara değinen Karaarslan, eğitim ve  rehabilitasyon haricinde sosyal etkinlikler düzenlediklerini de belirtti.

ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN AİLELERE AĞIR ELEŞTİRİLER GELEBİLİYOR

Elif Karaarslan, bir sosyal etkinlikte ebeveynlerden birinin "Biliyor musunuz ben bugün keyfimce eğlendim" sözlerini duyduğunu ve ebeveyne bunun nedenini sorduğunda ise " 'Ben başka günlerde eğlendiğim zaman, bunun engelli çocuğu var, neden bu kadar eğleniyor, oynuyor, utanmıyor mu?' diyecek kadar ağır eleştirilerde bulunulabiliyor” cevabını aldığını ve yadırganmadan, doyasıya eğlenme fırsatı bulan ebeveynin bu sözlerini unutamadığını söyledi.

Elif Karaarslan, buradaki ailelerin birbirlerine rol model olduğunu “Burada birçok engel grubu var, burada aileler birbirlerini çok iyi anlayabiliyorlar. Engeliyle yeni tanışmış ailelerle uzun yıllar yaşayan aileler birbirleriyle kaynaşıyorlar ve birbirlerine rol model oluyorlar." sözleriyle belirtti.

ANNELER GÜNÜ UNUTULMADI

Engelliler Sarayı eğitmenlerinden Derya Köse, anneler günü için bir hazırlık yaptıklarından bahsederek çocukların tasarladıkları melek mumlukları CNC makinesinde yaptıklarını söyledi. Bu mumlukları anneler gününde annelerine hediye edeceklerinden bahseden Köse, bu tarz etkinliklerle “ben yapabildim algısı” kazandırıldığını aktardı.

BURASI BİR YAŞAM ALANI 

Eğitmen Pelin Demir, "Robotik kodlama sınıfında öğrencilerimizle birlikte robotik kodlama yaparak bilgisayar üzerinden materyaller yapmaya çalışıyoruz. Genelde engellilere yönelik çalışmalar yapıyoruz.” ifadelerini kullanarak engelli vatandaşlar için yapılan materyallerden bahsetti. Bir diğer eğitmen Kübra Kavaklı ise buradaki ortamı "yaşam alanı" olarak niteleyerek buradaki öğrencilerden çok fazla şey öğrendiğini ve kişilerin özel durumlarından sıyrılıp hayata tutunduklarını aktardı.

Bilek güreşi ile ilgilenen kursiyer Berat ise buradaki eğitimlerin sosyal anlamda fayda sağladığını ve buradaki kurslar ile kendisini geliştirdiğini söyledi. Günlük yaşantısında en çok bilinçsiz sürücülerin zorladığını dile getiren Berat, engelli bireylere yardımcı olmak için acıma duygusu ile yaklaşılmasının hoş durmadığını hatırlattı.

KAYNAK : Haber7
Elif Sena Demiroğlu Haber7.com - Asistan Editör
Haber 7 - Elif Sena Demiroğlu

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul’da doğdu. Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2020 yılında yüksek onur öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite döneminde 30. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışmasında 3.’lük ödülü almaya hak kazandı. Üsküdar Üniversitesinde Medya ve Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisans eğitimine devam etti. İş hayatına haber editörü olarak başladı ve ardından kurumsal iletişim uzmanı olarak çalıştı. Türkiye Gençlik STK’ları Platformu’nda 3 yıla yakın kurumsal iletişim uzmanı olarak deneyim yaparken bir yandan Gençlik Liderliği Eğitim Programı'nda proje koordinatör yardımcısı olarak görev aldı. Sunucu olarak yer aldığı Balkan Sözlüğü programı TRT Türk’te dönemsel olarak yayınlandı. Sivil toplum kuruluşları ile gençlik çalışmalarında gönüllülük faaliyetlerinde bulunmaya ve amatör fotoğrafçılık yapmaya devam ederken meslek hayatına Haber 7’de “Asistan Editör” olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • aksaray 4 ay önce Şikayet Et
    engellilere en çok problemi kibirli ve inançsız olan insanlar sorun çıkarıyorlar. aşagı görüyorlar toplumda insan yerine koymak istemiyorlar. isterse devletim ve uzmanlar araştırma yapsın. sonucu görelim.
    Cevapla
  • Anne 4 ay önce Şikayet Et
    Engelliler için başıboş köpekler çok büyük tehlike
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR