Sınav kaygısında ebeveynlere önemli görev düşüyor

Sınav kaygısı hakkında ailelerin tutumlarının önemine değinen Psikoterapist Sümeyye Bilici, öğrencilere nasıl davranılması gerektiğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 23.05.2024 12:10 GÜNCELLEME 23.05.2024 14:44 SAĞLIK
Sınav kaygısında ebeveynlere önemli görev düşüyor
Sınav kaygısında ebeveynlere önemli görev düşüyor

Sınav dönemindeki öğrencilerin kaygısını azaltmak adına Psikojen Akademi ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi kurucu ortağı Psikolog ve Psikoterapist Sümeyye Bilici, ailelerin nasıl yol izlemesi gerektiği hakkında bilgilendirme yaptı. 

Sınav kaygısının akademik başarıyı olumsuz etkilediğine değinen Bilici, "Sınav kaygısı, öğrencilerin akademik başarılarını olumsuz etkileyen önemli bir sorundur. Öğrenciler sınav öncesinde, sırasında veya sonrasında yaşadıkları yoğun stres ve endişe durumunu tolere etmekte problem yaşarlar. Bu durum normalde yapabildikleri soruları sınavda olması dolayısıyla yapamamalarına sebep olur." sözlerini kullandı.

Kaygılanma durumunun öğrencilerin fiziksel, duygusal ve zihinsel olarak kendilerini sabote etmesine sebep olduğunu kaydeden Bilici, "Bu süreçte, kaygılarını yönetmekte zorlanan öğrencilerin en büyük destekçisi şüphesiz ebeveynleridir'' dedi.

ÖNCE ANLAYIŞ VE SABIR, SONRA BAŞARI

Sınav sürecinde öğrencilerin kaygısını kontrol altında tutabilmek için ailelere düşen görev hakkında bilgilendirmede bulunan Bilici, ''Öncelikle çocuğunuzun duygularını paylaşmasına izin verin ve onları yargılamadan dinleyin. Çocuk ancak karşısında onu dinleyen bir ebeveyn varsa duygusuyla yüzleşebilir. Ayrıca bu dönemde anlayışlı olmak ve sabırlı davranmak çok önemlidir. Bununla birlikte aileler, çocuklarına kaygının normal olduğunu ancak bunu yönetmenin yine onların elinde olduğunu öğretmelilerdir'' şeklinde konuştu.

Başarıların takdir edildikçe çoğaldığına dikkat çeken Bilici, çocukların emek verdikleri her şeyin ne kadar değerli olduğunu ifade etmek gerektiğini aktardı. Bilici, hedefe gidilen yolda özverili olmanın asıl başarı olduğunu çocuklara hatırlatmak gerektiğini belirtti.

YIKICI ELEŞTİRİLERE DİKKAT

Öğrencilerin bu süreçte güvende ve desteklenmiş hissetmelerinin, bu kaygıyı yönetmelerine yardımcı olacağını belirten Bilici, "Aileler, çocuklarına pozitif bir ev ortamı sağlayarak doğru yönetilmesi gereken bu süreçte olumlu duyguları besleyebilirler. Yıkıcı eleştirilerden ve çocukların özsaygılarını zedeleyecek tutumlardan da uzak durun." sözlerini kullandı.

PROFESYONEL DESTEK ÇÖZÜM OLABİLİR

Her çocuğun kapasite ve yeteneğinin farklı olduğunu hatırlatan Bilici, bireysel özelliklerin göz önünde bulundurularak destek olunması gerektiğinin altını çizdi. Bilici, "Ailelerin, çocuklarından beklentilerinin gerçekçi olması gerekir. Aşırı beklentiler, öğrencinin üzerindeki baskıyı artırabilir ve kaygıya yol açabilir." dedi.

Sınav kaygısı çok yüksek seviyelere ulaşıyor ve çocuğun günlük yaşamını olumsuz etkiliyorsa, profesyonel yardım almanın önemli olduğunu kaydeden Bilici "Bir psikolog desteği alınarak kaygının yönetimi öğrenilebilir" sözlerine yer verdi.

Sınav stresinin geçici olduğunu dile getiren Bilici, "Unutmayın sınav geçici ama bu süreçte çocuğunuza ne hissettirdiğiniz kalıcıdır.'' diyerek sözlerini noktaladı.

KAYNAK : İHA
Elif Sena Demiroğlu Haber7.com - Asistan Editör
Haber 7 - Elif Sena Demiroğlu

Editör Hakkında

YORUMLAR 3
  • dr volkan 3 hafta önce Şikayet Et
    bu çok bilmiş psikologla vs lere göre zaten hep aile suçlu hep anne baba sorumlu.Evlat yan gel yat her istediğin olsun ama fedakarlık yapma çalışma sonrada aile anlayış de baba ada anne de yemesin gece gündüz masrafları karşılasın
    Cevapla
  • cahit 3 hafta önce Şikayet Et
    Ben şunu öğrendim öğrenci bilgiliyse ne stres ne sorun yaşar çalışacak kendini donatacak sınav zamanı da donunu ıslatmayacak yoksa çişim geldi yapamadım oluyor
    Cevapla
  • Türkoğlu 3 hafta önce Şikayet Et
    Yaşım 50 oldu. 30 senedir sınav kabusları görüyorum
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR