Ebeveynler çocuklarının sağlığı için havuz kullanımında dikkatli olmalı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Eroğlu, çocukların havuz kullanımı konusunda dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 14.06.2024 12:13 GÜNCELLEME 14.06.2024 12:13 SAĞLIK
Ebeveynler çocuklarının sağlığı için havuz kullanımında dikkatli olmalı
Ebeveynler çocuklarının sağlığı için havuz kullanımında dikkatli olmalı

Çocukların havuz kullanımı konusunda dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin açıklamada bulunan, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Eroğlu, “Ebeveynler olarak çocukların yaşına göre havuz kullanımı önerileri ve hijyen kurallarına uyulmasına dikkat etmeli, havuz temizliğinin titizlikle yapılıp, güvenlik önlemlerinin standartlara göre alındığından da emin olmalıyız” dedi.

Yüzmenin her yaş için keyifli bir etkinlik olduğunu dile getiren Eroğlu, depresyon ve anksiyeteye de etkisinin olduğuna şu sözlerle dikkat çekti: 

“Çocuğunuzun yüzmeyi bilmeden büyümesini ya da sudan korkmasını istemezsiniz. Yüzme, çocukların stres seviyesini düşürme, anksiyete ve depresyonu azaltma, uyku düzeni ve kalp sağlığını iyileştirme, kan basıncını düşürme ile akciğer kapasitesi ve kemik gücünü artırma gibi bir pozitif yönü ile diğer etkinlikler ve spor faaliyetlerine göre daha faydalıdır” 

BEBEKLERİN HAVUZA SOKULMASI ÖNERİLMİYOR

Bebeğin ilk 6 aylık sürecinde bağışıklık sisteminin gelişimini tamamlamamış olması, vücut ısı kontrolünün sağlanamaması, baş kontrolü gibi nörolojik gelişimlerin yetersiz olabileceği durumlarına dikkat çeken Uzm. Dr. Eroğlu, bu nedenlerle denize veya havuza bebeklerin sokulmasının önerilmediğini kaydetti.

Bebeklik döneminin ikinci ayından sonra suya alışması amacı ile sıcak ve durgun denizde, ebeveynin kucağında birkaç dakika denize girilebileceğini söyleyen uzman isim, yüzme derslerine ise 4 yaşından sonra başlanılmasının önerildiğini belirtti.

KÖTÜ DENEYİM KORKU OLARAK KALABİLİR

Kötü yüzme deneyiminin korku oluşturabileceği konusunda uyarıda bulunan Uzm. Dr. Eroğlu, “Kötü bir deneyim yüzme korkusu geliştirmek için yeterlidir. Bu yüzden ebeveynler olarak acele etmeden, onlara karşı sabırlı olarak yüzmeyi eğlenceli bir hale getirmemiz gerekir. Yetişkinler olarak bizler de sudan korkabiliriz. Çocuğumuza örnek olabilmek ve havuzda mutlu olmadığımızı onların hissetmemesi için sakin ve rahat olmalı veya çocuğumuzun yüzmeyi bilen birisi ile yüzmesine izin vermeliyiz” ifadelerini kullandı.

ÖNCE İZİN İSTENMELİ

Uzm. Dr. Eroğlu, yüzme etkinliğinin güvenli bir şekilde yapılmasının önemine işaret ederek ”Çocuklarınızı her zaman gözünüzün önünde tutun ve yüzme bilmeyen çocuklar için kolluk veya yüzme yeleği gibi uygun güvenlik ekipmanlarını kullanın. Her havuzun kurallarına uyun ve çocuklarınıza da bu kurallara uymaları, suyun çevresinde dikkatli olmaları ve suya girmeden önce izin istemeleri gerektiğini öğretin” sözlerini kullandı.

HAVUZUN HİJYENİNİ ANLAMAK MÜMKÜN

Herkesin temiz bir havuzda yüzmek istediğini söyleyen Uzm. Dr. Eroğlu, “Ancak tüm havuzlar aynı standartlara sahip değildir. Eğer, havuzun dibini net bir şekilde göremiyor, su bulanık veya kirli gözüküyorsa; ayaklarınızın altında kaygan bir zemin hissediyorsanız, havuzda yüzeyler temiz ve pürüzsüz olmalıdır; yeterli hijyenin sağlanmadığını öngörüp, o yüzme havuzunu tercih etmemelisiniz” cümlelerini kullandı.

Yüzme havuzlarında pH ve klor düzeyleri konusuna dikkat çeken Uzm. Dr. Eroğlu, enfeksiyon oluşumu konusuna şu sözlerle değindi:

“Bazen mikroplar yüzme havuzlarında yayılabilir, ancak riskleri gerçekçi bir şekilde değerlendirmek ve hijyeni en üst düzeye çıkarmak önemlidir. Havuz suyunun pH ve klor düzeyleri düzenli olarak kontrol edilmelidir. Havuz çevresi düzenli olarak temizlenmeli ve kaygan yüzeyler önlenmelidir. Havuzda kullanılan oyuncaklar ve ekipmanlar temiz tutulmalıdır. Bu tarz önlemler yeterli alınmadığında, hijyene dikkat edilmediğinde havuz ile ilişkili bazı enfeksiyonlar sıklıkla çocuklarda görülebilmektedir. Bunlar, ishal ve gastrointestinal enfeksiyonlar, kulak enfeksiyonları (yüzücü kulağı), göz enfeksiyonları (konjonktivit), cilt enfeksiyonları ile yaralar ve yaralanmaların neden olduğu enfeksiyonlardır” 

EBEVEYNLER ÖRNEK OLMALI

Uzm. Dr. Eroğlu, ebeveynlerin örnek olması gerektiği konusunda hatırlatmada bulunarak “Yaz aylarında birlikte yüzme konusunda çocuklarımızı teşvik edelim ve ebeveynler olarak onlara örnek olalım. Çocuklarımızı havuz kenarında sürekli gözetim altında tutup, havuz çevresinde kaymayı önleyici önlemler alalım ve havuz kuralları konusunda onları eğitelim. Havuz kullanımı sonrası çocukların vücutlarında herhangi bir değişiklik veya rahatsızlık gözlemlendiğinde bir sağlık profesyoneline danışıp, çocuklarımızın sağlıklı bir şekilde spor ve eğlenceli etkinliklere devam etmesi hususunda onlara destek olalım” ifadelerini kullandı.

KAYNAK : İHA
Elif Sena Demiroğlu Haber7.com - Asistan Editör
Haber 7 - Elif Sena Demiroğlu

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul’da doğdu. Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2020 yılında yüksek onur öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite döneminde 30. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışmasında 3.’lük ödülü almaya hak kazandı. Üsküdar Üniversitesinde Medya ve Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisans eğitimine devam etti. İş hayatına haber editörü olarak başladı ve ardından kurumsal iletişim uzmanı olarak çalıştı. Türkiye Gençlik STK’ları Platformu’nda 3 yıla yakın kurumsal iletişim uzmanı olarak deneyim yaparken bir yandan Gençlik Liderliği Eğitim Programı'nda proje koordinatör yardımcısı olarak görev aldı. Sunucu olarak yer aldığı Balkan Sözlüğü programı TRT Türk’te dönemsel olarak yayınlandı. Sivil toplum kuruluşları ile gençlik çalışmalarında gönüllülük faaliyetlerinde bulunmaya ve amatör fotoğrafçılık yapmaya devam ederken meslek hayatına Haber 7’de “Asistan Editör” olarak devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR