80'den sonra bile etkili: 100 yaşını görmenin sırrı açıklandı

Çinli araştırmacılar, 80 yaş ve üstüne odaklanan bir çalışmada, 100 yaşına ulaşan kişilerin sağlıklı bir yaşam sürdüğünü ortaya koydu. Bu kişilerin sigara kullanmadığı, düzenli egzersiz yaptığı ve besin çeşitliliğine sahip olduğu saptandı.

ABONE OL
GİRİŞ 21.06.2024 16:57 GÜNCELLEME 21.06.2024 16:57 SAĞLIK
80'den sonra bile etkili: 100 yaşını görmenin sırrı açıklandı
80'den sonra bile etkili: 100 yaşını görmenin sırrı açıklandı

Bilim insanları 100 yaşına kadar yaşamanın sırrını açıkladı. Sağlıklı yaşam sürmenin 80 yaşından sonra bile etkili olduğu ortaya kondu.

Düzenli egzersiz yapmak, sebze ve meyve içeren sağlıklı bir beslenme biçimini sürdürmek, alkolle sigara tüketimine dikkat etmek gibi faktörlerin yaşamı uzattığı biliniyor. Bunların yanı sıra genetik faktörler de en azından bir dereceye kadar yaşam süresini belirliyor.

Öte yandan bu alanda yapılan çalışmalar çoğunlukla en fazla 60 yaşındaki kişilere dair analizler içeriyor ve hayatın daha ileriki döneminde yaşam tarzının nasıl bir rol oynadığı pek bilinmiyor.

Çinli araştırmacılar bu eksikliği giderme amacıyla 80 yaş ve üstüne odaklanan bir çalışma yürüttü. Bulgularını, "JAMA Network Open" adlı hakemli dergide yayımlanan makaleyle açıklayan ekip, 100 yaşına kadar yaşamanın arkasındaki faktörleri inceledi.

Araştırmacılar, 1998'den beri 80 yaş ve üstündeki kişilerin sağlık bilgilerini derleyen Çin Boylamsal Sağlıklı Uzun Ömür Araştırması'nın kapsamlı veri tabanından yararlandı.

Çalışma kapsamında 100 yaşını görmüş 1454 kişiyle birlikte benzer bir geçmişe sahip olsalar da bu yaşa gelmeden ölen 3 bin 768 kişinin verisi incelendi.

Ardından bilim insanları üç ölçüt üzerinden katılımcıların sağlıklı bir yaşam sürüp sürmediğini saptamaya çalıştı. Sigara kullanımı, düzenli egzersiz yapma ve çeşitlilik içeren bir beslenme biçimine sahip olma durumlarının her birine 0'la 2 arasında puanlar verildi.

Bu alışkanlıklara hayatlarının hangi dönemlerinde (hiçbir zaman, önceden veya şu anda) sahip olduğuna da bakılırken, bir katılımcının alabileceği en yüksek puan 6'ydı.

Araştırmacılar 5-6 puan alanların 100 yaşına ulaşma ihtimalinin, 0-2 puan alanlardan yüzde 61 daha yüksek olduğunu buldu. En yüksek puanları alan gruptaki 851 kişinin 276'sı 100 yaşını görmüştü.

Çalışmanın bulguları, sağlıklı bir yaşam sürmenin her yaşta faydası olduğunu gösterse de katılımcıların geçmişine dair detaylı bilgi olmaması önemli bir sınır.

Ayrıca 100 yaşına ulaşma ve sağlıklı yaşam arasında bir bağlantı kurulmasına karşın neden sonuç ilişkisinden bahsetmek mümkün değil.

İç hastalıkları uzmanı Dr. Su Hlaing Hnin, Healthline'a yaptığı açıklamada bulgulara temkinli yaklaşılmasını tavsiye ederek şöyle diyor:

"Egzersiz süresi ve yoğunluğu gibi bazı davranışları ölçmek zor."

Diyetisyen Dan Gallagher, sağlıklı yaşamın bazı yönlerinin kişiden kişiye değişebileceğini fakat belli başlı şeylerin herkese fayda sağlayacağını söylüyor:

"Aktif kalmak, yaşlılıkta sağlıklı kalmak için listenin başında yer alıyor."

Gallagher bir topluluğun parçası olmanın da en az egzersiz kadar önemli olduğunun altını çiziyor.

Başka uzmanlar da egzersizin yanı sıra sağlıklı beslenmenin önemini vurgulayarak, işlenmiş gıdalardan kaçınılmasını tavsiye ediyor.

KAYNAK : Independent Türkçe
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR