Yeni 'pandemi' kanser mi? Uzman isim 2050 yılını işaret etti

Her geçen gün kanser teşhisinin artışı, kanser tedavilerinin önemini hatırlatıyor. Uzman isim ise kanser görünme sıklığının adeta 'pandemi' gibi olduğunu dile getirerek, 2050 yılında yaşanabilecek artışı işaret etti.

ABONE OL
GİRİŞ 24.07.2024 16:22 GÜNCELLEME 24.07.2024 16:22 SAĞLIK
Yeni 'pandemi' kanser mi? Uzman isim 2050 yılını işaret etti
Yeni 'pandemi' kanser mi? Uzman isim 2050 yılını işaret etti

Koronavirüs pandemisinin ardından yeni salgınların olma durumu tedirgin edebiliyor. Bu konuda tedirgin eden bir durum da kanserin görünme sıklığında yaşanan artış. Uzm. Dr. Murat Keser, “Kanser görülme sıklığı endişe verici. Adeta bir ‘kanser pandemisi’ görülüyor. İyi haber ise tedavideki gelişmeler de başarılı sonuçlar veriyor” sözlerini kullanarak, kanser hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

2050 YILINDA 40 MİLYONA ULAŞIR

Dünyanın en önemli kanser araştırması olan Globocan, 36 kanser tipi ve 185 ülkedeki verileri derleyerek sadece 2020 yılında 20 milyon kanser tanısı konulduğunu açıkladı. Medicana International İzmir Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Murat Keser, “Artış bu hızla devam ederse 2050 yılında bu rakam 40 milyon olacağı öngörülüyor" diye konuştu.

Keser, "Diğer taraftan kanser tedavisinde her geçen gün yeni bir gelişme yaşanıyor, tedavilerin seçenekleri ve başarı oranı da artıyor” diye konuştu.

ERKEN TEŞHİSLE ÖNLEMEK MÜMKÜN

Toplumda kanser vakalarının arttığını, istatistiki verilerin de bunu desteklediğini vurgulayan Dr. Keser, “Kanser tedavi edilemeyen bir hastalık değildir, önemli olan erken teşhis. Bu rakamlar gerçekten ürkütücü; ancak kanserin önlenebilir bir hastalık olduğunu unutmamak gerek. Erken dönemde vaka yakalandığında tedavi edilebilir. Farkındalığın arttırılması ve düzenli taramaların yapılması ile kayıplar düşürülebilir, tedavi oranı arttırılabilir” şeklinde konuştu.

YÖNTEMLER YENİLENİYOR

Uzm. Dr. Murat Keser, Chicago’da yakın zamanda yapılan ve dünyanın en önemli kanser kongresi olan ASCO’da herkesi heyecanlandıran bir gelişme olduğunu söyledi. Sonuçları kongrede açıklanan bir çalışmaya göre, 4.’ncü evre akciğer kanseri olup ALK pozitif olan bir grup hastaya damardan hiçbir tedavi verilmeden, sadece ağızdan bir tablet kullanılarak tedavi uygulandığını ifade eden Dr. Keser, şunları kaydetti:

“Yürütülen bu çalışmada 5’nci yıl sonuçlarına göre hastaların kayda değer büyük çoğunluğunda hastalığın ilerlemediği ve çok düşük yan etki ile hastaları izlemeye devam ettikleri bildirildi. Bu hepimizi çok heyecanlandıran bir gelişme oldu. Bu tip tedavilerin diğer kanser türleri için de geliştirilmesine çalışıldığını da vurgulamak isterim.”

KAYNAK : İHA
Elif Sena Demiroğlu Haber7.com - Asistan Editör
Haber 7 - Elif Sena Demiroğlu

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul’da doğdu. Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2020 yılında yüksek onur öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite döneminde 30. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışmasında 3.’lük ödülü almaya hak kazandı. Üsküdar Üniversitesinde Medya ve Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisans eğitimine devam etti. İş hayatına haber editörü olarak başladı ve ardından kurumsal iletişim uzmanı olarak çalıştı. Türkiye Gençlik STK’ları Platformu’nda 3 yıla yakın kurumsal iletişim uzmanı olarak deneyim yaparken bir yandan Gençlik Liderliği Eğitim Programı'nda proje koordinatör yardımcısı olarak görev aldı. Sunucu olarak yer aldığı Balkan Sözlüğü programı TRT Türk’te dönemsel olarak yayınlandı. Sivil toplum kuruluşları ile gençlik çalışmalarında gönüllülük faaliyetlerinde bulunmaya ve amatör fotoğrafçılık yapmaya devam ederken meslek hayatına Haber 7’de “Asistan Editör” olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 1
  • Hakan Yıldırım 1 ay önce Şikayet Et
    Her derdin devası var. Ama global güçler ilaç satmak için bunu engelliyorlar. Bu kadar basit.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR