Prostat başlangıcı için 50 yaş uyarısı! Prostat kanseri nedir ve nasıl geçer?
Bahçelievler Medipol Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Akbulut, 15 Eylül Prostat Kanseri Farkındalık Günü’nde 50 yaş üstü erkekleri uyardı. Prof. Dr. Akbulut, “Özellikle 50 yaşındaki erkeklerin mutlaka prostat taraması yapmasını öneriyoruz. Birinci derece yakınlarında prostat kanseri hikâyesi varsa bu hastaları 45 yaşında taramaya çağırıyoruz.” dedi.
ABONE OLProstat hastalıklarında erkekler için 50 yaş kritik bir öneme sahip. Bahçelievler Medipol Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Akbulut, 15 Eylül Prostat Kanseri Farkındalık Günü’nde 50 yaş üstü erkekleri uyardı.
Prostatın bir organ olduğunu söyleyen Prof. Dr. Akbulut, “Nasıl ki gözümüz, böbreğimiz bir organımızsa, aynı şekilde prostatımız da bir organımızdır. Prostatın asıl görevi ürememizi sağlamaktır. İleri yaşlarla birlikte prostatın iyi huylu büyümesi olabilir. Kötü huylu olduğunda kansere dönüşebilir. 50 yaşından itibaren erkek hastalarımız için bu konu büyük bir öneme sahiptir.” diye konuştu.
Ağrısız şişlikler deyip geçmeyin, ölümle sonuçlanıyor! Lenf kanseri belirtileri...
TÜM KONTROLLER YAPILIYOR
Hastanın başvuru yaptıktan sonra ilk olarak rahatsızlığın iyi huylu mu, kötü huylu mu olduğuna bakıldığını belirten Prof. Akbulut, “Öncelikli olarak hastamızı muayene ediyoruz. Prostat kanseri taramasında kullandığımız testleri uygulayıp, idrar tahliline bakıyoruz. Ona göre son değerlendirmeleri yapıyoruz. Eğer hastamızda iyi huylu prostat büyümesi değerlendirmesi yaparsak, idrar çıkışı kontrol edilip ultrasonla prostat boyutunu kontrol ediyoruz.” ifadesini kullandı.
AYNI GÜN TABURCU OLUYOR
İlk aşamada ilaç tedavisinin başladığını söyleyen Akbulut, “Bunlardan biri prostatı gevşeten ilaçlar, diğeri ise prostat boyutunu küçülten ilaçlardır. Eğer bu tedavilere rağmen idrar akımında kötüleşme olursa, hastamız idrarını yapamıyorsa cerrahi tedaviye geçiyoruz. İyi huylu prostat büyümesinde artık açık ameliyat uygulamıyoruz. Yeni nesil teknolojinin gelişmesiyle birlikte hastalarımız ameliyat sonrası gün içerisinde taburcu olabiliyor. Rahat bir şekilde idrarını yapar hale geliyor. Anestezi alamayacak hastalarımız için ise prostatı buharlaştırma tedavisini uyguluyoruz.” diye belirtti.
Kötü huylu prostatlara karşı uyarıda bulunan Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Akbulut, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Prostatın bir de kötü huylusu bulunuyor. Özellikle 50 yaşındaki erkeklerin mutlaka prostat taraması yapmasını öneriyoruz. Birinci derece yakınlarında prostat kanseri hikâyesi varsa bu hastaları 45 yaşında taramaya çağırıyoruz. Bu hastalarımızın muayenesini yapıyoruz. Eğer prostat kanseri şüphemiz varsa prostat MR çekiyoruz. Teknolojinin getirdiği tüm imkânlardan faydalanıyoruz. Prostat kanserinde ameliyat olacak hastalarımızı robotik cerrahi ile yapıyoruz.”