Kalp krizini dakikalar içinde teşhis edebilen kan testi geliştirildi

Johns Hopkins Üniversitesi'nden araştırmacılar, kalp krizini dakikalar içinde teşhis edebilen hızlı ve doğru bir kan testi geliştirdi. Bu yenilikçi test, acil tedavi süreçlerini hızlandırarak hayat kurtarma potansiyeline sahip.

ABONE OL
GİRİŞ 17.10.2024 07:49 GÜNCELLEME 17.10.2024 09:26 SAĞLIK
Kalp krizini dakikalar içinde teşhis edebilen kan testi geliştirildi
Kalp krizini dakikalar içinde teşhis edebilen kan testi geliştirildi

Kalp krizleri, hastayı iyileştirmek için hemen müdahale gerektirir. Ancak, erken teşhis genellikle oldukça zorlayıcıdır.

Johns Hopkins Üniversitesi'nde araştırma bilimcisi olan Peng Zheng, bu durumu şu şekilde açıklıyor:

“Kalp krizlerinin hızlı bir şekilde teşhis edilmesi hayati önem taşırken, klinik ortam dışında erken teşhis yapmak çok zor, hatta imkansız hale gelebiliyor. Geliştirdiğimiz yeni teknoloji, bir kişinin kalp krizi geçirip geçirmediğini hızlı ve doğru bir şekilde belirlememize olanak tanıyor.”

HER YIL YALNIZCA ABD'dE 800 BİNDEN FAZLA İNSAN KALP KRİZİ GEÇİRİYOR

Kalp krizinin tanısını koymak, belirtilerin büyük farklılıklar göstermesi ve biyolojik sinyallerin erken aşamalarda ince ve gözden kaçabilecek kadar belirgin olmaması nedeniyle oldukça zordur.

YENİ ESTİN İŞLEYİŞİ

Bu icadın kalbinde, kanın test edildiği, yenilikçi bir nano yapısal yüzeye sahip küçük bir çip bulunuyor.

Johns Hopkins Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nden kıdemli yazar Ishan Barman, teknolojiyi şu sözlerle tanımlıyor:

“Çipin 'metasurface' özelliği, Raman spektroskopisi analizi sırasında elektriksel ve manyetik sinyalleri artırarak, kalp krizi biyomarkerlerinin saniyeler içinde görünür hale gelmesini sağlıyor. Bu, testin mevcut yöntemlere kıyasla hem daha hızlı hem de daha hassas olmasını sağlıyor.”

Bu yenilikçi yaklaşım, mevcut testlerle hiç tespit edilemeyebilecek kalp krizi biyomarkerlerini bile tespit edebiliyor.

BİR DAMLA KAN İLE BİRKAÇ SANİYE İÇİNDE TEŞHİS

Bu teknoloji, klinik ortamda hızlı teşhis için geliştirilmiş olsa da, araştırmacılar daha geniş uygulama alanları öngörüyor.

Barman, “Gelecekte, bu teknolojinin el tipi bir cihaz haline getirilmesini umuyoruz. Bir damla kan ile, birkaç saniye içinde teşhis elde edebiliriz” diyor.

Bu tür bir araç, sahada ilk yardım ekipleri veya bireyler tarafından evde kullanılmak üzere son derece değerli olabilir. Ayrıca, bu teknolojinin kalp krizi teşhisinin ötesinde, kanser ve enfeksiyöz hastalıkları tespit etmek için de uyarlanabileceği belirtiliyor.

SONRAKİ ADIMLAR

Araştırma ekibi, kan testini geliştirmeyi ve daha büyük klinik denemeler yapmayı planlıyor.

Testin hızı, doğruluğu ve hastane dışı ortamlarda kullanım potansiyeli, kardiyovasküler bakım tanı sisteminde önemli bir ilerleme temsil ediyor.

Barman, “Bu platform teknolojisi için hiçbir kısıtlama yok. Ticari potansiyeli muazzam” diyor.

Geliştirme süreci devam ettikçe, bu yenilikçi kan testi, kalp krizlerinin teşhis ve tedavi yöntemlerini dönüştürebilir, kritik anlarda hızlı müdahale olanağı sağlayarak sayısız hayat kurtarabilir.

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 8 TÜMÜ
  • Sedat 13 saat önce Şikayet Et
    Bu Türkiyede uygulanamaz´doktorlar gelene kadar hasta cokdan morto forozzi.
    Cevapla
  • Misafir 14 saat önce Şikayet Et
    Ne zamana kadar kurtaracak? Ya sonra???
    Cevapla
  • Misafir 14 saat önce Şikayet Et
    Bütün çalışmaları ilaç fimaları finanse ediyor %95 kendi çıkarları için ve insanlar iyileşmiyor.şimti butür haberlere nasıl inanalım
    Cevapla
  • vatansever32 15 saat önce Şikayet Et
    bir yandan virüs yayıyorlar, bir yandan insanı yaşatmak için yeni buluşlar yapıyorlar. valla ilginç bir dünyada yaşıyoruz. kim doğru yapıyor, kim yanlış yapıyor bildiğimizde yok. Yaradana sığınıp, halimize şükredip devam ediyoruz günlerimize.
    Cevapla
  • güya 16 saat önce Şikayet Et
    güya erken teşhis edilecek halbuki erken çip takıp milleti erken emirlerine alacaklar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR