Mucit hemşireden 'stoma' aparatı

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Başhemşiresi Özlem Bekteş (34), stoma pansumanlarını kolaylaştırıcı bir aparat geliştirerek patentini aldı.

ABONE OL
GİRİŞ 05.03.2009 18:43 GÜNCELLEME 05.03.2009 18:43 SAĞLIK
Mucit hemşireden 'stoma' aparatı
Mucit hemşireden 'stoma' aparatı

Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS), bu yıl üçüncüsünü düzenlediği "Tıbbi Cihaz Proje Yarışması"nda, Özlem Bekteş'in geliştirdiği aparata birincilik ödülünü olan 10 bin TL'yi verdi. "Stomakit" adı verilen aparat, bazı hastalıklar nedeniyle ameliyat olan, idrar veya dışkısını vücutta karın bölgesine yapılan bir kanaldan, vücuda yerleştirilen bir torbaya biriktirerek atmak zorunda kalan hastalarda kullanılıyor. Klinik ortamda uygulayıcıların ve ev ortamında da hastaların stoma bakımlarını kolaylaştıran bu aparat, bakım ve pansumanların güvenli, ucuz, sağlıklı ve enfeksiyondan uzak bir şekilde uygulanmasını sağlıyor. Türkiye'de 100 bin dolayında stoma hastası bulunduğu belirtiliyor.

Stomakit'i geliştiren ve 11 yıldır Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı'nda Başhemşire olan Özlem Bekteş, 2001 yılında Gazi Üniversitesi'nde stoma bakım hemşireliği konusunda eğitim aldığını Söyledi. Bekteş, o tarihten sonra görevli olduğu bölüme gelen tüm stoma hastalarıyla bizzat ilgilendiğini ve hastaların yaşadığı problemleri yakından gözlemlediğini ifade etti. Böylece hem hastaların hem de sağlık personelinin işini kolaylaştıracak, daha sağlıklı ve standart bir yöntem arayışına girdiğini ve bir mühendislik firmasının desteğiyle Stomakit'i şekillendirdiğini anlattı. Bekteş, basit ve fonksiyonel olan bu aparatın işe yaraması üzerine yurt içi ve yurt dışı patentlerini aldığını kaydetti.

Stomakit'i, İtalya ve Türkiye'deki kongrelerde tanıttığını, hastanelerin ve tıp fakültelerinin ilgili birimlerine tanıtım amacıyla gönderdiğini, internet sitesi (stomakit.com) hazırlayarak anketler yaptığını, öneriler doğrultusunda ürünü geliştirdiğini ve olumlu tepkiler aldığını kaydeden Özlem Bekteş, "Ne yazık ki, kullanıma hazır olan aparatı hastalarla buluşturamıyoruz. Uzun zamandır, Stomakit'i üretecek, tanıtım ve pazarlamasını yapacak bir firma arayışımız sürüyor. Bu aparat ile sağlıklı bir şekilde antisepsi kurallarına uygun stoma bakım ve pansumanı yapılacağı gibi, hastaların ve ülkemizin ekonomisine de katkı sağlanacaktır. Stomakit'in ticarileşmesi halinde fikren tasarladığım, iki projeme daha finans desteği sağlamış olacağım" dedi.

KAYNAK : (CİHAN)
YORUMLAR 2
  • adil karabay 16 yıl önce Şikayet Et
    tebrikler. mucit hemşire hanımı tebrik eder.Allah,tan başarılarını devamını dilerim.bu tip başarılarda yök teki değişime paralel olsa gerek.eskiden adamlar başörtüsü cumhuriyet mitingi laiklik irtica ve üstlerine vazife olmayan şeylerleuğraştıkları için malasef eğitime zaman ayıramıyorlardı.
    Cevapla
  • hamza demir 16 yıl önce Şikayet Et
    mucit. bu konuyla ilgili özel bi bölüm niye oluşturmazlar anlamıyorum inanıyorum türkiyede ne mucitler var ödül verseler imkan sağlansa daha neler vardır bu gibi insanlara ödül verip başkalarınıda teşvik etmeli devlet yetkilelirine çok görev düşüyor mucitlere her ilde çalışma alnı verilmeli diye düşünüyorum saygılar hemşire hanımada başarılar ve yeni buluşlar dilerim
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR