Evlerde radyasyondan korunma yolları

Kablosuz internet, televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi, tasarruflu ampuller, floresanlar, cep telefonları, bebek telsizleri... Evlerde radyasyon yayan eşyaların elektromanyetik alanlarının azaltılması için alınacak önlemler:

ABONE OL
GİRİŞ 05.10.2009 11:04 GÜNCELLEME 05.10.2009 11:04 SAĞLIK
Evlerde radyasyondan korunma yolları
Evlerde radyasyondan korunma yolları

Sarp Özer'in haberi

Alınacak bazı küçük önlemlerle, evlerdeki elektronik cihazların yaydığı radyasyondan korunmanın mümkün olduğu bildirildi.

Gazi Üniversitesi (GÜ) Non-İyonizan Radyasyondan Korunma Merkezi (GNRK) Sorumlusu Arzu Fırlarer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların evlerinde de elektromanyetik alanlara maruz kaldığını belirtti.

Elektromanyetik alanların oluşturduğu radyasyondan uzun süreli etkilenilmesinin psikolojik rahatsızlıklara, üreme ve görme fonksiyonlarında olumsuzluklara, bağışıklık sisteminde zayıflamalara neden olabileceği uyarısında bulunan Fırlarer, bazı önlemlerle evlerdeki elektromanyetik alanların azaltılabileceğini söyledi.

Fırlarer, ''Birçok hastalık bağışıklık sisteminin çökmesiyle insan vücudunda etkili oluyor. Bu nedenle bağışıklık sistemimizi güçlü tutmamız gerekir. Sağlıklı bir yaşam için yaşam alanlarımızın kalitesini yükseltmeliyiz'' dedi.

Arzu Fırlarer, evlerde oluşan elektromanyetik alanların azaltılması için alınacak önlemleri ise şöyle sıraladı:

''İlk olarak kablosuz internet kullanıyorsak bundan vazgeçmemiz lazım. Komşumuzun kullandığı kablosuz internet de evimizi etkileyebilir. Komşularımızı da bu konuda uyarmalıyız. Mikrodalga fırını mümkün olduğunca az kullanmalıyız. Eğer kullanıyorsak çalıştırdığımız süre içinde mutfakta bulunmamamız, çocuklarımızı bu alandan uzak tutmamız gerekir. Evimizde tüplü televizyon varsa arka tarafının yaşam alanımıza dönük olmamasına özen göstermeliyiz. LCD televizyonlar tüplü ve plazma televizyonlara oranla daha az elektromanyetik alan oluşturur. Bilgisayar monitörlerinde ve televizyonlarda LCD ekranların tercih edilmesi gerekir.

Evlerde tasarruflu ampul ve floresanların yerine sarı ışık yayan ampulleri kullanmalıyız. Sarı ışığın oluşturduğu elektromanyetik alan floresan ve tasarruflu ampullere oranla daha azdır. Ayrıca komşularımızın evlerindeki buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon gibi cihazların arkalarının da bizim yaşadığımız odalara dönük olmaması sağlanmalıdır. İnfrared ısıtıcılar da en az iki metre uzaktan ve bir yere asılı olarak kullanılmalıdır.''

-''BEBEK TELSİZİ KULLANILMAMALI''-

Bebek telsizlerinin de elektromanyetik alan yarattığına dikkati çeken GÜ Non-İyonizan Radyasyondan Korunma Merkezi (GNRK) Sorumlusu Fırlarer, ''Bebek telsizleri mikrodalga fırın kadar elektromanyetik alan oluşturuyor. Bu nedenle bebek telsizlerinin kullanılmaması gerekir'' diye konuştu.

Fırlarer, açık cep telefonlarının bebeklerin yakınına bırakılmasının da ''yanlış'' olduğunu söyledi. Gece uyurken odaların elektromanyetik alanlara karşı ''güvenli'' duruma getirilmesi gerektiğini anlatan Fırlarer, şöyle konuştu:

''Vücut geceleri melatonin hormonu salgılıyor. Bu hormon vücudun biyolojik ritmini düzenliyor. Eğer gece boyunca elektromanyetik alan etkisi yoğun olursa söz konusu hormonun salgılanması azalıyor. Bu durum da asabiyete, bağışıklık sisteminin etkilenmesine neden oluyor. Bu nedenle gece uyumadan önce mutlaka yatak odalarımızdaki televizyonları düğmesinden kapatıp fişini çekmemiz, kablosuz interneti fişinden çekmemiz, cep telefonunu kapatmamız gerekiyor. Bazı çocuklar telefonlarını yastıklarının altına koyuyor. Bu çok sakıncalı bir davranıştır.''

-CEP TELEFONU İLE KONUŞMA SÜRESİ-

Bir günde cep telefonu ile görüşme süresinin ''bir saatle sınırlı olması'' gerektiğini savunan Fırlarer, ''16 yaşından küçük çocukların beyin gelişimi devam etmektedir. Beyin sıvı yoğunluğu yetişkinlere oranla daha fazla olduğundan elektromanyetik alan iletkenlikleri daha çoktur. Bu nedenle 16 yaşın altındaki çocukların cep telefonu kullanmaları kısıtlanmalıdır'' dedi.

Arzu Fırlarer, tıbbi görüntüleme merkezlerinde de hastaların yoğun radyasyona maruz kaldığını dile getirerek, çok zorunlu olmadıkça vatandaşların MR çektirmekten kaçınmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 10 TÜMÜ
  • nursel 10 yıl önce Şikayet Et
    ÇOCUKLARIMIZI KORUMAK İÇİN GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALALIM. Öncelikle böyle önemli bir konuya değindiğiniz için teşekkürler. Maalesef ülkemizde elektromanyetik radyasyonun zararları pek çok kişi tarafından bilinmiyor. Oysa gelişim çağındaki çocuklar ve hamile bayanlar elektromanyetik radyasyondan çok etkileniyorlar. Ailelerin çocuklarını koruması için okuması, bu konuyla ilgili araştırma yapması ,gerekli tedbirleri alması gerekli. Ülkemizde Türk kimya mühendisleri elektromanyetik radyasyonu engelleyen boya üretmeye başladılar. Ben iki çocuk annesi olarak, bu boyayla yatak odalarımızı boyattık. Artık geceleri içimiz daha rahat uyuyoruz. Tüm annelerin gerekli tedbirleri almasını diliyorum. teşekkürler
    Cevapla
  • serhat ayvaz 15 yıl önce Şikayet Et
    DOKTORA TEBRİK. Doktoru tavsiyelerinden dolayı tebrik ediyorum. Zaten ancak bir Türk doktoru böyle komik tavsiyelerde bulunabilirdi. Yapmayın etmeyn kullanmayın bu tavsiyeleri bende veririm. komşuya gideceğim ve diyeceğimki ''kablosuz kullanma radyasyondan etkileniyorum'' bir söyleyin sizin kapınıza biri gelip böyle dese haftalarca gülmez misiniz??
    Cevapla
  • mustafa 15 yıl önce Şikayet Et
    Tabi Tabi!. komşuya "kablolu modem alırsanız çok iyi olur, kablolar benden" diyebiliriz mesela. Ayrıca idare lambaları yerine klasik ampuller alırız gelen elektrik faturaları artar, evde huzur kalmaz, radyasyon kadar zararlı olan ev bütçesinin sarsılmasıyla karşı karşıya kalırız. Elektriğin olduğu her yerde elektromanyetik alan vardır zaten, insanların aklını karıştırmayın. Dünyanın elektromayetik alanı var aloooo!!!
    Cevapla
  • Mehmet 15 yıl önce Şikayet Et
    BAZ İSTASYONU. Herşey iyi hoş da benim evimin hemen yanında baz istasyonu var her sabah penceremi açtıgımda karsımda bi gun bi operasyon yapacam ama once yasal yollara basvuracam...
    Cevapla
  • halil tek 15 yıl önce Şikayet Et
    sizene 2. çöpten geçinen insanlar var çöpten bulduğunu yiyor ama adama bakıyorsunuz senden benden sağlam.lütfen bunada bi yorum getirirmisiniz? sayın editör eski haber7 siteniz daha güzeldi .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR