Hepimiz bayılarak yiyoruz ama...

Uzmanlar yiyeceklerin güvenli renk sınırını açıkladı. Bu renkten daha koyusu kanser riski taşıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 24.01.2017 09:23 GÜNCELLEME 24.01.2017 09:23 Sağlıklı Yaşam
Hepimiz bayılarak yiyoruz ama...
Hepimiz bayılarak yiyoruz ama...

Birçoğumuz için iyi bir patates kızartması çıtır çıtır olmalı. Ancak Gıda Standartları Ajansı yiyecekleri fazla pişirmenin kanser riskini arttırdığı konusunda uyardı. Tost, patates, et gibi kızartılan yiyeceklerin renginin nasıl olması gerektiğini belirtti.

Uzmanlara göre, kızartılmış yiyeceklerin rengi açık altın sarısından daha koyu olmamalı. Kızartma sırasında kahverengileşme sürecinde ortaya çıkan kimyasal akrilamit sağlığı tehdit ediyor.

Riski azaltmak için uzmanlar yiyecekleri kaynatarak, püre haline getirerek ve buharda pişirerek yemeği öneriyor. Bunun yanı sıra patatesleri buzdolabına koymak soğuk tatlandırma adı verilen bir kimyasal değişime neden olduğu için akrilamiti arttırıyor. Bu yüzden patateslerin buzdolabında muhafaza edilmesi kesinlikle önerilmiyor.

Tütünde de bulunan akrilamitin kansere neden olduğu hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarla kanıtlandı. Akrilamitten kaçınmak için tost, kızarmış ve pişmiş yiyeceklerin renginin açık altın sarısı, hatta mümkünse daha açık olması gerekiyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR