Kemik erimesinin etkilerini yiyerek azaltın

Kemiğin kitlesinde azalma ile meydana gelen kemik erimesi sıklıkla kadınlarda görülen bir hastalıktır.

ABONE OL
GİRİŞ 09.02.2017 11:19 GÜNCELLEME 09.02.2017 11:19 Sağlıklı Yaşam
Kemik erimesinin etkilerini yiyerek azaltın
Kemik erimesinin etkilerini yiyerek azaltın

Halk arasındaki kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz, kemikteki protein içeriğinin azalmasıyla iskelette ortaya çıkan kemik kitlesinin kaybı ve kemik dokusunun bozulması sonucu ortaya çıkan bir kemik hastalığıdır. Kemikteki dokular azaldığı için kemiğin dayanıklılığı da azalır ve kırılganlığı artar. Kemik erimesi daha çok kadınlarda görülse de erkeklerde de rastlanmaktadır.

Kronikleşen sırt ağrıları, boy kısalması, diş eti problemleri ve dişlerin kaybedilmesi, bacak krampları ve eklem ağrıları, omurga bölgesinde kırıklık, kişinin sırtında kamburlaşma ve omuz kısımlarında yuvarlaklaşma kemik erimesinin belirtileri sayılmaktadır. Kemik erimesinin engellemesinde ve tedavisinde en etkili unsur beslenmedir. Tedavide amaç mevcut kemik kitlesinin korunması veya artırılması, kırıkların önlenmesidir. Bunun için de bazı besinlerden faydalanabiliriz.

Doğal yollardan fayda sağlanacak besinler arasında bunlar yer alır:

Kayısı

 Kayısı, yüksek oranda kalsiyum ve magnezyum içerdiği için kemik erimesine ve bu hastalığa bağlı problemlere iyi gelir.

Süt

 Kalsiyum, protein, B2-A-E-D vitaminleri, folik asit, fosfor ve demir kaynağıdır. Kalsiyum, D vitamini ve fosfor ile birlikte kemikleri ve dişleri güçlendirmek için çalışır. Bunların eksikliği kemikleri eritir.

Soğan

 Sarımsakla birlikte enfeksiyonlarla mücadele eder. Kükürt bileşimleri atardamarları korurken soğan aynı zamanda kemik erimesini önler.

Marul

 Sütten bile daha fazla kalsiyum içerdiği söylenen marul, kemik erimesi ve romatizmada faydalıdır. Ayrıca Marulda B, D, E vitaminleri ve demir, sodyum, bakır, iyot, fosfor ve çinko mineralleri de bulunur.

Brokoli

 Mineral ve demir eksikliğini gideren brokoli, adeta bir vitamin deposu. A, E ve C vitaminleri bakımından zengin olduğu ve çok miktarda kalsiyum içerdiği için kemik erimesine bire bir. Demir, selen, bakır ve potasyum kaynağı olan brokoli içerdiği flavonoidler bakımından bağışıklık sistemini güçlendiren bir özelliğe sahip. Antibiyotik özelliğe de sahip olan brokoli bu yönüyle prostat enfeksiyonuna karşı çok etkin.

Kuru erik

 Fenolik bileşikler ve bor elementi bakımından zengindir. Bor elementi kemik sağlığını koruyan, kemik erimesine karşı koruyucu özelliktedir. Günlük 100 gram kuru erik tüketiminin, günlük bor gereksinimini karşılayabileceği belirtiliyor

Nar özütü

 Flavonoit tipi bileşenler açısından zengin olup oksidatif hasarı önleyici özelliğinin yanında, kemik erimesine neden olan proteolitik enzimleri de azaltıcı etkisi vardır.

Portakal gibi narenciye meyveleri

 C vitamini ve flavonoit yapısındaki bileşenler sebebiyle kemik sağlığı açısından önemlidir. Ayrıca A, K ve E vitaminleri de kemik erimesinin önlenmesine yardımcı olur.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR