Bu içeceğin birçok faydası var!
Sağlığa birçok faydası bulunan 'kefir' sık sık tüketilmesi durumunda vücudu adeta bir kalkan gibi koruyor.
ABONE OLKökeni Kafkas Dağlarında yaşayan topluluklara dayanan ve günümüzde dünyanın pek çok ülkesinde tüketilen kefir kısaca fermente süttür. İlk kez Türkler tarafından yapılmıştır. Kefirin bir çok faydaları olduğunu biliriz. Kefir yüksek derecede B12 vitamini, kalsiyum, magnezyum, K2 vitamini, biotin, folik asit, enzimler ve probiyotik içerdiğinden vücudumuza birçok faydası vardır.
Kefirin faydaları nelerdir?
Mide ve bağırsak hastalıklarına iyi gelir: Kefir içerdiği vitamin ve minareller sayesinde bağırsak ve mide de oluşan zararlı bakterileri öldürür ve bu organların hastalığa yakalanma riskini azaltır. Bunun yanı sıra hazmı kolaylaştırır, kabızlık, basur gibi sorunların çözülmesinde etkilidir.
Depresyondan koruyor: Kefir triptofan aminoasidi ve B vitamini içerdiği için sinirleri yatıştırıcı ve depresyonu azaltıcı etkisi olan bir içecektir.Gevşeme ve uyku verici özelliğiyle gece rahat uyumaya yardımcı oluyor.
Çocukları gelişimine katkı sağlar: Özellikle Kafkas ve Rusya coğrafyasında ufak yaştan itibaren tüketilmeye başlanır. Çocuğun gelişimine katkı sağlar, kemikleri güçlendirici bir etkisi vardır, gelişmeyi hızlandırır ve çocukların sağlıklı büyümesine yardımcı olur.
Kansere yakalanma riskini azaltır: Kefir kanser hastalıklarında kullanılan bir şifa kaynağı değildir. Daha çok bağırsak kanserinin oluşmasını engeller veya bu hastalıktan korur. Bağırsak kanserine daha çok çalışmayan ve asli görevlerini yerine getiremeyen bağırsaklar yakalanır, düzenli olarak kefir kullanımı bunu engeller. Çünkü kefir, antibakteriyel özelliğinden dolayı bağırsaklarda ur, kist ve zararlı bakterilerin oluşmasını engeller.
Uykusuzluk problemini çözer: Herhangi bir nedenden dolayı uykusuzluk sorunu yaşayanlara yardımcı olur. Akşamları yatmadan önce içilen bir büyük bardak kefir, rahat bir uyku uyumamızı sağlar.
Zayıflamaya yardımcı olur: Kilo sorunu yaşayanlar daha çok bağırsakları düzenli bir şekilde çalışmayan kişilerdir.Kefir bağırsakların çok güzel bir şekilde çalışmasını sağladığı için zayıflamak isteyenlerin en çok başvurması gereken besinler arasında yer alır. Bunun için sabah ve akşam bir bardak kefir içmek yeterlidir.
Cilde faydası vardır: Kefir içerdiği besinlerden dolayı cilt için faydalıdır. Bunun için Kafkaslar bölgesinde çok farklı kullanımı arasında cilt maskesi olarak da kullanılır. Kefir ciltte yaşlanmadan kaynaklanan kırışıklıkları giderir ve hücrelerin canlı kalmasını sağlar. Cildin güzel görünmesini sağlar. Kefirle yapılan yüz maskelerine ayrıca çilek ve benzeri besin maddeleri de karıştırılarak verim alınır. Bütün bunların dışında kuru ciltlere uygulandığında cildin nemlenmesini sağlar, kurumadan kaynaklanan bir sorunu kökünden çözer.
Saç bakımında Kefir: Kefir saç bakımında da kullanılmaktadır. Fakat etkili olması için kefirin doğal olması gerekir. Saçlara uygulanan kefir bu şekilde bir saat bekletilir ve bir saat sonra saçlar normal yollarla yıkanır. Kefirin içerdiği zengin derecedeki Kalsiyum, Potasyum, ve E, C, B vitaminleri zayıflayan saç köklerini kuvvetlendirir ve saçta meydana gelen sorunların giderilmesine yardımcı olur.
Karaciğere faydalıdır: Kefirin kan temizleme özelliği vardır. Bundan dolayı karaciğer ve kalbe faydalıdır. Bilindiği gibi temizlenen kan damlarda yaşanabilecek sorunları minimuma indirir. Böylece bu durum kalbe ve karaciğere fayda sağlar.
İŞTE TARİFİ...
Malzemeler: 1 litre süt, 30 gr kefir tanesi (1 yemek kaşığı), cam kavanoz, plastik süzgeç.
Hazırlanışı: 1 litre sütü ilk olarak kaynatın. Üzerinde oluşan kaymağı alın. Metal olmayan bir kapta oda sıcaklığına getirilen süte (20 derece) kefir tanelerini ilave edin. Tahta kaşıkla iyice karıştırın. Kabın üzerini temiz bir bez ile kapatın. 20-25 derece kalacak şekilde karanlık bir yerde sütü bekletin. Ortalama 48 saat sonra süt pıhtılaşmış olacaktır. Mayalanmış sütü plastik bir süzgeç ya da tülbentten geçirerek kefirinizi elde edin. Süzgeçte kalan kefir tanelerini tekrar maya olarak kullanabilirsiniz. Buzdolabında saklayacağınız kefiri iki gün içerisinde tüketmeniz gerekir.