Sigarayı bırakmanın 10 kolay yolu

Sigaranın zararları saymakla bitmiyor. Her yıl milyonlarca insan sigara nedeniyle sağlık sorunları yaşıyor ya da daha da kötüsü hayatını kaybediyor. Sigara kullanımı, özellikle gençler ve kadınlar arasında çok büyük bir artış gösteriyor.

ABONE OL
GİRİŞ 07.02.2013 13:35 GÜNCELLEME 06.10.2017 16:17 Sağlıklı Yaşam
Sigarayı bırakmanın 10 kolay yolu
Sigarayı bırakmanın 10 kolay yolu

7 -9 Şubat Sigarayı Bırakma / Boykot Günü sebebiyle siz de hayatınızla ilgili olumlu bir adım atarak kendiniz ve sevdikleriniz için bir karar alın ve sigarayı bırakın. Liv Hospital Aile Hekimliği'nden Uzm. Dr. Eren Eroğlu sigaraya bırakmayı kolaylaştıracak 10 yöntem hakkında bilgi verdi.

Sigara içiyorsanız, sağlığınızı geliştirmek, yaşam kalitenizi arttırmak ve yaşam sürenizi uzatmak için yapabileceğiniz en güzel şey sigarayı bırakmaktır. Bunun kulağa hoş geldiğini, fakat uygulamada zor olduğunu biliyoruz. Yıllar boyunca denemiş ve hep başarısızlığa uğramış olabilirsiniz. Nikotinin kuvvetli fiziksel ve psikolojik bağımlılık yapıcı etkisi nedeniyle sigarayı bırakmak gerçekten zordur. Çünkü sigara içme arzusunu başlatan ve kuvvetlendiren madde nikotindir. Düşük nikotinli sigaraları tercih etmeye başlamanız yanlış bir seçimdir. Çünkü alıştığınız nikotin seviyesini sağlayabilmek için öncekinden daha fazla sigara içme tehlikesi oluşacaktır.

Sigarayı bırakmayı kolaylaştıracak 10 yöntem

1. Bırakmak için bir gün seçin ve o güne sadık kalın. Daha önce sigarayı bırakmış olan kişilerle konuşun ve deneyimlerini paylaşın. Ailenizden, arkadaşlarınızdan ve iş yerinizden destek alın. Gerektiğinde doktorunuza danışarak ondan yardım alın.

2. Sağlık risklerinizi göz önünde bulundurun ve kanser başta olmak üzere olası hastalıkların ya da rahatsızlıkların bir listesini yapın. Bu listeyi her zaman görebileceğiniz bir yere asın.

3. Sigara içme ile ilgili alışkanlıklarınızı ve davranışlarınızı not edin. Her gün içmekten en çok hoşlandığınız üç sigara ve bunların nerede ve ne zaman içtiğinizi mutlaka yazın. O sigara içme zamanlarında başka uğraşlar edinin.

4. Düzenli egzersiz veya her gün 20-30 dakikalık hafif tempolu yürüyüşler yapın. Meditasyon veya yoga gibi dinlendirici yöntemlerden yararlanın.

5. Ev, araba ve iş yerinizdeki sigaraları ve aksesuarları uzaklaştırın. Küllük, çakmak ve kibritlerden kurtulun. "Yoksunluk belirtileri"nin sadece birkaç hafta süreceğini unutmayın. İradenize hakim olun.

6. Beslenmenize dikkat edin. Sigaradan gördüğünüz zarara eş miktarda zarar görebilmeniz için almanız gereken kilo miktarının yaklaşık 30-35 kilo civarında (!) olduğunu unutmayın. Sigara yerine glisemik indeksi yüksek çikolata, kekler, kurabiyeler, şekerlemeler ve hamur işleri gibi besinleri tüketmeyin.

7. Sinemaya, tiyatroya ve müzikallere gidin. Restoran, otel, uçak gibi yerlerde sigara içilmeyen bölümleri tercih edin.

8. Kahve içmek sigara içmenizi tetikliyorsa kahve yerine taze sıkılmış meyve suları, yeşil çay, bitki çayları ve en önemlisi de vücudunuzu toksinlerden arındırmak için temiz ve bol sudan yararlanın.

9. Sigara ve alkol ikilisini birlikte seviyorsanız, sigarayı bıraktığınız dönemde alkol almamaya çalışın.

10. İnat edin ve bu inadınızı ısrarla sürdürün, asla bırakmayın.

Pasif içiciliğe dikkat!

Hayatınızda hiç sigara içmemiş olsanız bile, yıllarca pasif sigara dumanına maruz kalmanızın da başta kanser olmak üzere pek çok rahatsızlığa yakalanmanıza neden olabileceğini bilmelisiniz. Sigara içildiğinde havaya iki tür duman yayılır: Birincisi doğrudan sigaradan karışan ve daha tehlikeli olan dumandır. İkincisi ise; sigara içen kişinin solunumla havaya verdiği dumandır. Bu her iki tip dumana maruz kalmanız, yüksek konsantrasyondaki pek çok tehlikeli maddeyi solumanıza neden olur.

Pasif içicilik özellikle bebekler ve çocuklar için daha tehlikelidir. Ebeveyn olarak sigara içmeniz çocuklarınızın; astım başta olmak üzere öksürük, soğuk algınlıkları, orta kulak enfeksiyonları, pnömoni ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına daha kolay yakalanmalarına neden olacaktır. Ayrıca çocuğunuza kötü bir örnek olarak onun da yetişkinlik döneminde bir sigara tiryakisi olmasını sağlarsınız.

Sigara içiyorsanız;

• Nefesiniz kötü kokar
• Dişleriniz istediğiniz gibi beyazlamaz
• Diliniz doğru dürüst tat almaz
• Çocuğunuz sizi öperken yüzünü buruşturur
• Akciğer kanserine ve diğer bazı kanserlere eğiliminiz artar
• İnatçı öksürük, nefes darlığı, uyku problemleri ve çabuk yorulma görülür
• Cildinizde erken yaşlanma, erken kırışıklıklar ve kuruma ve pullanma başlar
• Amfizem, pnömoni, bronşit ve diğer solunum yolları enfeksiyonları ile akciğer rahatsızlıkları gelişebilir
İşte içtiğiniz sigaranın içindekiler:
• Boya sökücü etkili aseton
• Öldürücü zehirler olan siyanür ve arsenik
• Çakmak gazında bulunan bütan gazı
• Roket yakıtlarında bulunan metanol
• Akü yapımında kullanılan kadmiyum
• Toksik bir madde olan naftalin
• Kimya sanayinde ve temzilik maddelerinde kullanılan amonyak
• Eroinden daha güçlü bir bağımlılık yapıcı etkiye sahip olan nikotin.
• Böcek ilaçlamada kullanılan DDT
• Kanserojen maddeler (aromatik hidrokarbonlar, aromatik aminleri aldehitler ve nitroz aminler)
• Diğerleri: karbonil sülfid, benzen, toluen, karbondioksit, formaldehit, fenol, nitrojenoksit, formik asit...
Bunlar sigarada bulunan 4 binden fazla zehirli maddenin sadece birkaçıdır.

YORUMLAR 136 TÜMÜ
  • Sezer 5 yıl önce Şikayet Et
    Sigarayı bırakmak istiyorum
    Cevapla
  • fırat 5 yıl önce Şikayet Et
    bende bırakmak istiyorum
    Cevapla
  • Sezer 5 yıl önce Şikayet Et
    Sigarayı bırakmak istiyorum
    Cevapla
  • Halil 5 yıl önce Şikayet Et
    Merhaba hocam ben Gaziantepten yazıyorum benim akcigerimde ufak bir yara iki ayagımda varis var sol bacak bileğinde varis patladı bir türlü kapanmıyor bu sigara illetinden kurtulmak istiyorum allah rızası için yardımcı olun
    Cevapla
  • Emre 5 yıl önce Şikayet Et
    Arada sigara içiyordum ama rahatsız etmiyordu arkadaşlarımla 10 adet sigarayı 1 günde içtim ve ertesi gün çok hasta oldum yemek borum ciğerlerim yanıyor tam bir ahmaklık bir daha sürmem ağzıma
    Cevapla
  • Rıdvan 5 yıl önce Şikayet Et
    2009 dan beridir sigara içiyorum. 100 kez bıraktım geri başladım her başladığımda daha çok içtim ve yinee herkezde olduğu gibi şimdi bir hiçkırık tuttu ve bırakıyorum dedim inşallah bu sefer olur
    Cevapla
  • Emre 5 yıl önce Şikayet Et
    Bende arada içiyordum ama birgün 10 adet falan içtim arkadaşlarımla beni fena hasta etti ciğerlerim yanıyor uzun ve zor nefes alıyorum ne yapmalıyım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR