"Türkiye 2023'te enerji koridoru olacak"
İBRAHİM YOZOĞLU - Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren, "Türkiye'nin özellikle 2023 sürecinde bir enerji koridoru olacağını çok net ifade edebiliriz." dedi.
ABONE OLEren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin genç ve dinamik nüfus potansiyeline sahip olduğunu ve hedeflerine hızla ilerlediğini söyledi.
Türkiye'nin 2023 hedefini yakalayabilmesi için çok büyük bir vizyon ve strateji ortaya koyduğunu dile getiren Eren, "Bu yıl Türk cumhuriyetlerinin bağımsızlığının 25. yılı. Bu bağlamda özellikle Türkiye'nin ekonomik ve turizm sektörlerinde çok ciddi çalışmalar icra edeceğini düşünüyorum." diye konuştu.
Eren, başta Türk cumhuriyetleri olmak üzere Türkiye'nin varlığıyla övünen, Türkiye'nin varlığını kendi varlığı kabul eden kardeş ülkelerin de bulunduğunun altını çizdi.
Özellikle Türkiye ile Azerbaycan arasındaki bağın, dünyada benzeri olmayan bir kardeşlik örneği teşkil ettiğini vurgulayan Eren, şunları kaydetti:
"Özellikle Türk cumhuriyetlerinin mevcut hükümetle sıcak ilişkilerinin devam edeceğine inanıyorum. Zaten ilişkilerimiz bu doğrultuda. Türkiye'nin özellikle 2023 sürecinde bir enerji koridoru olacağını çok net ifade edebiliriz. Dünyadaki savaşlar kavgalar da enerji üzerine. Türkiye'nin bu bağlamdaki güçlenmesini arzu etmeyen birçok yabancı unsur var ki Güneydoğu'da terör örgütüyle yapmış olduğu mücadele de bunun net örneklerinden birisidir. Türkiye bugün rotasına doğru çok hızlı ilerleyen bir ülke. Bugün İstanbul'da üçüncü köprünün, havalimanın inşaatını çok hızlı sürdürüyor. Türkiye bir tarafta Trans-Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TAP), diğer tarafta Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesinde (TANAP) varlığını sürdürüyor. Türkiye artık aktör bir ülke, adından söz ettiren bir ülke, bölgesinde yapılan bütün işlerden haberdar olan bir ülke. Bunu görüp bununla övünen dost kardeş ülkelerimiz olacağı gibi, buna karşı Türkiye'ye hainlik besleyen ülkeler de olacaktır."
Türkiye'nin mevcut potansiyeliyle genç ve dinamik nüfus yapısıyla özellikle 2023 sürecinde çok büyük projelere imza atacağını ve adından sıkça söz ettireceğini düşündüklerini aktaran Eren, 2023 Türkiye vizyonuna katkı sağlayabilme adına inisiyatif üstlenmiş 10 yıldır faaliyetlerini sürdüren bir sivil toplum kuruluşu olduklarını dile getirdi.
- "Amacımız, Türkiye'nin 2023 sürecine ciddi katkı sağlayabilmek"
Kazakistan'ın da Türkiye için önemli bir ülke olduğuna işaret eden Eren, şöyle devam etti:
"Şu anda Türkiye ile Kazakistan arasındaki toplam dış ticaret hacmimiz yaklaşık 2 milyar dolar civarında. Geçmiş yıllara göre bir düşüş var ama ümidimiz 2016-2017 yılı içerisinde Kazakistan ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin tekrar geçmiş dönemdeki noktaya ulaşmasıdır. Türkiye ile Kazakistan arasında kültürel ve sosyal ilişkilerin yanı sıra turizm noktasında da çok ciddi bir potansiyelimiz söz konusu. Kazakistan yaklaşık 18 milyonluk bir ülke ama Türkiye'ye göndermiş olduğu turist potansiyeli çok yüksek seviyede. Önceki yıllara baktığımız zaman Türkiye'ye yaklaşık 500 bin turist gönderilmiş. 2016 yılı içerisinde Kazakistan'dan beklediğimiz turist sayısı 550 bin ila 600 bin arasında oluşacağını düşünüyoruz. Bizim de sivil toplum kuruluşu olarak çalışmalarımızdaki temel etkenlerden birisi Türkiye'nin 2023 sürecine ciddi katkı sağlayabilmek. Özellikle kardeş ve dost diye nitelendirmiş olduğumuz Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Azerbaycan gibi Türk cumhuriyetleriyle olan ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerimizin daha güçlü bir hale gelebilmesi adına bir inisiyatif üstlenmiş durumdayız."