Samsun'da erken yaşta evliliği önleme çalışmaları

Samsun'da erken yaşta evliliği önlemek amacıyla çalışma yürütülüyor.

ABONE OL
GİRİŞ 24.11.2017 18:20 GÜNCELLEME 24.11.2017 18:20 GÜNCEL
Samsun'da erken yaşta evliliği önleme çalışmaları
Samsun'da erken yaşta evliliği önleme çalışmaları

Samsun Valiliği İl Kadın Hakları Koordinasyon Kurulu Yerel Eşitlik Birim Sorumlusu Hicran Karadoğan Kınık ile yönetim kurulu üyeleri, Anadolu Ajansı Samsun Bölge Müdürü İsa Sansar'ı ziyaret etti.

Kurulun çalışmaları hakkında bilgi veren Kınık, Samsun'da halen erken yaşta evlendirilmeye zorlanan genç kızlar olduğunu söyledi.

Kadın ve kızların yaşam kalitelerinin yükseltilmesi için 110 kurum ve kuruluşun birlikte çalıştığını aktaran Kınık, "Maalesef günümüzde kadına yönelik şiddet arttı. Bunun azaltılması için uğraşıyoruz. Ayrıca kadınların istihdama katkı sağlaması için de mücadele ediyoruz. Ne yazık ki Samsun için erken yaşta evlilik bir sorun haline geldi. Bunun önüne geçilmesi için çalışmalara başladık. Samsun'un özellikle iç kesimlerindeki ilçelerinde başlık parası devam ediyor. Erken yaşta kızlar güzelliklerine göre 60 bin liraya kadar varan başlık parası ile evlendirilmeye mecbur bırakılıyor." ifadelerini kullandı.

Bunun önüne geçilmesi için eylem planı hazırlandığını aktaran Kınık, şöyle devam etti:

"Erken yaşta evliliğin önüne geçmek için dört strateji belirledik. Öncelikli olarak tüm ilçelerde eğitim çalışması başlattık. Çünkü kızlarımız eğitim öğretim alanından kaçış yaşamıyorsa evlenmiyor. Araştırmalar bunu gösteriyor. Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile kız çocukların okula devam etmesi için kampanyalar yapıyoruz. Her ilçede öğrenci, öğretmen ve velilere eğitim veriliyor. Erken yaşta evliliğin zararları, çocuk haklarının önemi, istismar ve Çocuk Koruma Kanunu hakkında bilgi veriliyor. Kızların erken yaşta evlenmeye zorlanmasının Medeni Kanun'a göre yasak olduğunu, yapanların ceza alabileceğini köylerde yaşayan insanlara anlatıyoruz."

Samsun'da tüm kurumların erken yaşta evliliğin önüne geçilmesi için işbirliği yaptığına dikkati çeken Kınık, "Tüm kurumlarla farkındalık oluşturuyoruz. Artık bu, sorun olarak gün yüzüne çıktı ama önüne geçilmesi için önlemler de alınıyor. Gayemiz engelli ile kırsalda yaşayan, göç eden, şiddet gören ve genç yaşta evlendirilmeye zorlanan kadınların ihtiyaçlarının fark edilmesi." diye konuştu.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR