Halfeti'nin karagülü sahile iniyor
MEHMET FATİH ASLAN - Dünyada sadece Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde yetişen, kendine özgü görünümünü ve kokusunu yetiştiği topraktan alan, rengiyle yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi gören karagül, Halfeti Belediyesince Birecik Baraj Gölü kenarına kurulacak serada yetiştirilecek.
ABONE OLKanun hükmünde kararname kapsamında 4 ay önce Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Halfeti Kaymakamı Şeref Albayrak, tarihi taş evleri ve doğal güzellikleriyle Güneydoğu'nun "saklı cenneti" olarak nitelendirilen ilçeyi turizm merkezi haline getirmek için çaba harcıyor.
Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesinin "Sakin Şehir" ağına dahil edilen ilçede, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken karagülün sahil kenarında yetiştirilmesi için belediye tarafından çalışmalar başlatıldı.
Çalışma kapsamında baraj gölü kenarına turistlerin karagülü daha rahat bir şekilde görebilecekleri ve satın alabilecekleri bir sera yapılacak. 300 metrekarelik seranın 20 gün içerisinde tamamlanması planlanıyor.
Albayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karagülün ilçenin sembolü haline geldiğini söyledi.
Eski Halfeti'de karagülün yetiştirilmesi için sera kuracaklarını ifade eden Albayrak, "İnsanlar eski Halfeti'ye geldikleri zaman karagülü görmek istiyorlar. Eski Halfeti'de sahilde karagül üretim ve satış merkezi kuracağız. Hem vatandaşlarımız karagülü görmüş olacak ham de istedikleri zaman satın alma imkanları olacak." dedi.
Albayrak, bitkinin ilçe dışında yetiştirilmeye çalışıldığında kuruduğuna ya da siyah renkte açmadığına dikkati çeken Albayrak, şunları ifade etti:
"Eski Halfeti'den Çekem Mahallesi'ne kadar uzatmayı planladığımız 2,5 kilometrelik sahil yolunda karagül dikim alanları oluşturmayı düşünüyoruz. İnsanların burada karagülü alıp evlerine götürmesi yerine herkesin Halfeti'de bir karagülü dikebilmesini istiyoruz. Böyle bir projemiz var. Biz vatandaşlarımızın dikeceği karagülleri onların ismine sertifikalandıracağız. Bakımlarına biz devam edeceğiz ve herkesin Halfeti'de bir karagülünün olmasını sağlayacağız."
- Bitkiler seradan seraya aktarılacak
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hakan Akmeşe de karagülün kadınlar tarafından üretilmesi için kurdukları eğitim serasında bitkileri yetiştirmeye devam ettiklerini belirtti.
Serada karagül sayısını bin 500'e çıkarmayı hedeflediklerini aktaran Akmeşe, "İlçeye gelen turistlerin daha rahat girebilmesi için polikarbondan sera yapılacak. Buradan çoğalttığımız karagülleri oraya aktaracağız. Gelen ziyaretçiler sera içerisinde gülleri daha kolay görebilecekler. Bitkinin kendi bölgesinde daha siyah açması ve sürekli siyah kalması için çalışmalarımız devam ediyor." sözlerine yer verdi.