Geleneksel lezzetlerini çadırlarında yaşatıyorlar
MÜSLÜM ETGÜ - Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesindeki çadır kentte yaşayan Suriyeliler, ramazan ayında ülkelerine ait farklı lezzetlerle iftar yapıyor.
ABONE OLYaklaşık 32 bin misafirin ağırlandığı Süleyman Şah Konaklama Tesisleri'nde Suriyeliler, ramazanda ülkelerine özgü yemek kültürünü yaşatmaya çalışıyor.
Çadır kentteki marketler ve Suriyeli seyyar satıcılardan aldıkları malzemelerle memleketlerine özgü lezzetleri hazırlayan Suriyeliler, ezanın okunmasıyla, kendilerine geride bıraktıkları evlerini hatırlatan bu yemeklerle iftar yapıyor.
Zengin mutfak kültürüne sahip Suriyelilerin iftar sofralarını, yöresel ekmekleri, "kebse", "mlihuye", "şişbarak", "fettuş", "semsek", "lebeniye", "tibdi", "meğlak", "kibbi halebiyye" adlı yemekler ile tatlı çeşitleri süslüyor.
Suriyeliler, iftarda, hamur haline getirilen nohuda soğan, maydanoz ve baharatların karıştırılmasıyla yapılan köftenin yağda kızartılmasıyla hazırlanan "falafel"i de severek tüketiyor.
Hurma suyundan yapılan "tamral hindi" ile "meyan balı" ise Suriyelilerin en çok tercih ettiği içeceklerin başında geliyor.
Suriyeli Azem Sellum, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savaş öncesi yaşadığı Hama kentinde ramazanda sofralarını süsleyen geleneksel yemekleri ellerinden geldiği kadar çadırlarında da yaşatmaya çalıştıklarını söyledi.
Ramazanda özellikle yöresel lezzetlerle oruç açmaktan mutlu olduklarını anlatan Sellum, "Ramazanda sanki ülkemizdeymişiz gibi kendi yemek kültürümüzü sürdürüyoruz. Suriye'de iftarlarda ne yapıyorsak, aynılarını burada da yapabiliyoruz. Hem kendimize ait yemeklerle iftarımızı yapıyoruz hem de kültürümüzü yaşatarak çocuklarımıza miras bırakmak istiyoruz." diye konuştu.
- Türkiye'nin yemek kültürünü de öğreniyorlar
Ahmet Serdi ise Suriye'de hazırladıkları yemeklerin neredeyse tamamını Türkiye'de de yapabildiklerini belirtti.
Ülkelerinden uzakta 5. ramazanı geçirmelerine rağmen kültürlerini yaşattıkları için mutlu olduklarını ifade eden Serdi, şunları kaydetti:
"Kendi damak tadımıza ait yemeklerimizle iftar yapıyoruz. Çiğ köfte gibi Türkiye'ye özgü bazı yemekleri de menümüze kattık. Aslına bakarsanız Suriye ve Türkiye'nin yemek kültüründe benzerlikler var. Kendi kültürümüzü yaşatmanın yanında Türk yemeklerini de öğreniyoruz çünkü damak tatlarımız birbirine yakın. Türkiye ve halkına çok teşekkür ediyoruz. Ülkemizde savaşın sona ermesini ve gelecek yıl ramazanı evimizde geçirmeyi umut ediyoruz."