Down sendromlu Suriyeli çocuklara özel merkez

RAUF MALTAŞ - Şanlıurfa'da, özel bakıma muhtaç down sendromlu Suriyeli çocuklar için rehabilitasyon merkezi kuruldu.

ABONE OL
GİRİŞ 15.12.2017 11:12 GÜNCELLEME 15.12.2017 11:12 GÜNCEL
Down sendromlu Suriyeli çocuklara özel merkez
Down sendromlu Suriyeli çocuklara özel merkez

Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınmak zorunda kalan engellilerin ihtiyaçları çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından karşılanıyor. En fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan kentlerin başında gelen Şanlıurfa'da, özel bakıma muhtaç olan down sendromlu Suriyeli çocuklar için Haliliye ilçesinde yeni bir merkez açıldı.

Suriyeli iş adamlarının finansmanıyla İnsan Kalkınma ve İnsani Hizmetler Derneği tarafından kurulan merkezde, özellikle down sendromlu çocuklara fizik terapi ve rehabilitasyon hizmeti sunuluyor.

Merkeze kentin farklı bölgelerinden gelen çocuklar, zeka oyunlarından renk ve sayı öğretici etkinliklere kadar birçok faaliyeti akranlarıyla bir arada yapabilme imkanı buluyor.

Rehabilitasyon merkezi müdürü Amır İşreydi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yardıma muhtaç çok sayıda sığınmacı bulunduğunu belirterek, iç savaş nedeniyle engelli çok sayıda çocuğun tedavilerinin de yarım kaldığını, dernek olarak özellikle bu çocukların eğitim ve rehabilitasyonuyla ilgilendiklerini kaydetti.

Merkezlerinde mağdur çocuklara şefkatle yaklaştıklarını vurgulayan İşreydi, "Burada beceri ve yetenek ile odaklanma noktasındaki gelişimlerini izleyebiliyoruz. İlk başlara göre şu an çok farklı bir durum var, olumlu yönde ciddi bir gelişme var. Özellikle onların dengeli bir şekilde ayakta kalarak, yürümelerini sağlayabilecek eğitimi vermeye çalışıyoruz." diye konuştu.

- "Aralarında ciddi bir bağ oluştu"

Merkez terapistlerinden Helin İşbusad da çocukların merkezde büyük bir moral ve motivasyon imkanı bulduğunu vurgulayarak, herkesin birer engelli adayı olduğunu, rahatsızlığı bulunan çocuklara daha duyarlı yaklaşılması gerektiğini ifade etti.

Çocukların merkezdeki mutluluğunun görülmeye değer olduğunu anlatan İşbusad, "Buraya kendileri çok istekli olarak geliyor ve burada bulunmaktan büyük heyecan duyuyorlar. Buraya her gelişlerinde yeni bir şey öğrenebilmenin heyecanını yaşıyorlar. Herhangi biri hastalandığında veya merkeze gelmediğinde diğer arkadaşları onun için büyük üzüntü duyuyor, burada ciddi birliktelik bağı oluştu." diye konuştu.

Sığınmacı çocuklardan Muhammed Tıssa, en çok yapboz oynadığını belirtti.

Down sendromlu 40 çocuğun eğitim gördüğü merkeze, gönüllüler de destek veriyor.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR