Nemrut Dağı: Güneşi selamlayan heykeller

Tarihçesi milattan öncelerine kadar giden, Komagene İmparatorluğu döneminden kalma heykelleri ile ilgi çeken Nemrut Dağı, Türkiye'de mutlaka gidilmesi gereken yerler listesinde başı çekenler arasında bulunuyor. Her yıl yüz binlerce turistin geldiği bu yer, Doğu'nun güneşinin doğuş ve batışının seyredileceği en güzel yerlerden biri.

ABONE OL
GİRİŞ 21.09.2019 11:53 GÜNCELLEME 21.09.2019 14:27 SEYAHAT
Nemrut Dağı: Güneşi selamlayan heykeller
Nemrut Dağı: Güneşi selamlayan heykeller

Adıyaman'ın Kahta ilçesinde bulunan 2 bin 143 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı, üzerindeki heykel ve büstler ile tarih boyunca en çok ziyaret edilen ve esrarengiz dokusuyla etkileyen adreslerden biri oldu.

 

Milattan önce 163 yılına kadar dayanan tarihçesi ile antik çağlara ilişkin ipuçları veren Nemrut Dağı, eşsiz manzarası ile de görenleri büyülüyor.

NEMRUT DAĞI HEYKELLERİ

 

Dağ, bölgenin en yüksek yapılarından biri konumunda. Ancak dağın üzerindeki heykeller, dünyanın diline dolanmış, efsanelere yansımış.

Nemrut Dağı'nın eşsiz manzarası

Kommagene Krallığı’nın kralı I. Antiochus, atalarına minnettarlığını göstermek için krallığının en yüksek dağına anıtsal heykeller ve kendi mezarını yaptırmış. İki grup halinde yapılan heykellerin en önemli özelliği, büstlerin  o zamanki inanç sistemine göre ilahi güç sayılan Güneş'in doğuş ve batışlarını adeta selamlaması oluyor.

 UNESCO 1987 yılında Nemrut Dağı’nı korunması gereken kültür mirası olarak ilan ederken, dağ dünyanın 8'inci harikası olarak nitelendiriliyor.

EŞSİZ GÜNEŞ MANZARASI

İki grup halinde yapılan heykeller güneşin doğuşunda ve batışında ışığını alacak şekilde inşa edilmiş. Öyle ki bir grup yalnızca gün doğumunda ışık alırken, diğer grup da gün batışında ışığa kavuşuyor. 

Bu yapısı ile yüksekçe bir tepede bulunan heykeller, muhteşem güneş manzaralarına tanık edilmesine sebep oluyor. Bölgeye göre oldukça yüksekte bulunan Nemrut dağı, ufku en güzel şekilde görebilmenizi, kusursuz bir gün manzarası izleyebilmenize olanak sağlıyor.

Hatta buraya tur düzenleyen şirketler, gün doğumu ve gün batımı ziyaret etkinlikleri düzenliyor. Ziyaretçiler Nemrut Dağı'nın seyir terasında 03-04:00 sularında gelerek gün doğumu manzarasını izlerken, diğer bir grup ise öğleden sonra gelerek akşam üzeri gün batışını seyrediyor. 

Dipnot: Bu noktada iki organizasyon da çok güzel ancak bize soracak olursanız, güneşin doğuşunu seyredebileceğiniz sabah etkinliğine gitmenizi öneririz. Zira geceden gidilecek bu organizasyonda zifiri karanlık içerisinde gökyüzündeki yıldızların parlaklığını çıplak göz ile de seyrederek farklı bir deneyim elde edebileceğinizi hatırlatmak isteriz.

NEMRUT DAĞI SÖYLENTİLERİ

Kral Antiochus tarafından, her biri birer tanrı olarak tasvir edilen bu heykeller nedeniyle Nemrut Dağı’na tanrıların dağı denmiştir. Nemrut Dağı'nın eşsiz manzarası kadar hakkında yazılanlar, çizilenler ve söylenenler de dağın yapısına ilişkin gizem oluşturuyor.

Dağın zirvesinde bulunan mabette , tören yolu, batı terası, höyük ve doğu terasının astronomik bir dizilime sahip olduğu düşünülüyor. Nemrut Dağının uç noktasında bulunan höyüğe ise erişim bütün çabalara rağmen sağlanamamıştır. İnsan eliyle yapılan bu höyüğün içinde neler olabileceği hala bilinmemektedir. İçine girilemeyen bu höyüğün taşlarının o zamanın teknoloji ile dağın tepesine nasıl getirildiği, taşların nasıl yığılıp höyüğün yapılabildiği bilinmemektedir. Taşların yukarıdan bir araç ile diziliminin sağlandığı düşünülüyor.

Ancak böyle bir sistem o dönem içerisinde bulunmadığı için çeşitli soru işaretleri de beraberinde geliyor.

NEMRUT DAĞI'NA NE ZAMAN GİDİLİR?

Aslında hemen her mevsimde ziyarete açık olan Nemrut Dağı, özellikle yaz ve bahar aylarında gitmek daha uygun olacaktır. Ancak şunu da unutmayın, hangi mevsimde gelirseniz gelin, dağa çıkmadan önce üzerinize kalın bir şeyler almayı ihmal etmeyin.

Genel olarak rakım farkı nedeniyle oldukça soğuk ve rüzgarlı bir yerde bulunan tepe için hazırlıklı olmalısınız. Üşüme gibi küçük ve tatsız sürprizlerle karşılaşıp manzaranın tadını çıkartamamanız sizin açınızdan üzücü olacaktır dikkat!

NEMRUT DAĞI'NA NASIL GİDİLİR?

Adıyaman'ın Kahta ilçesinde bulunan Nemrut Dağı, ulaşım açısından güzel bir konumda bulunuyor. Havalimanı bulunan kente uçak ile ulaşım yapılabilirken, yine burada bulunan kalkan araçlar ile Nemrut Dağı'na çıkabilirsiniz.

Bununla birlikte kara yolu ulaşımını da rahatça kullanabileceğiniz gibi, kent merkezinden buraya kısa süreli bir yolculuk ile de ulaşabilirsiniz.

Nemrut Dağı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı ören yeri statüsünde bulunduğu için MüzeKart ile giriş yapılabiliyor. Bu noktada yanınıza tıpkı bir müzeye gider gibi MüzeKart'ınızı almanızı öneririz.

NEMRUT ÇEVRESİNDE GEZİLEBİLECEK YERLER

Nemrut Dağı'na kadar çıktıysanız, yakınlarında da muhakkak görmeniz gereken yerler de bulunuyor. Özellikle tarihi ve doğal kültürün önemli parçalarından olan bu yerler arasında Karakuş Tümülüsü, Cendere Köprüsü, Arsameia Ören Yeri bulunuyor.

NE YENİR NE İÇİLİR?

Adıyaman da lezzetleri oldukça geniş olan bir mutfağa sahip. Doğu'nun bir türlü paylaşılamayan lezzeti olan çiğ köfte burada da meşhur yemeklerin liste başı olurken, besni tava, buhara pilavı, içli köfte, toprak helvası, meyir çorbası, kavurmalı hıtap, yarbuzlu köfte, tevenk sarması, pirpirim saltası, burma tatlısı, şillik tatlısı, adıyaman köftesi, tene helvası, dövmeç gibi yemekler de diğer lezzetleri oluşturuyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR