Karadeniz’in gözdesi: Ayder Yaylası

Türkiye'nin ve dünyanın en çok bilinen yaylalarından Ayder Yaylası, Rize Çamlıhemşin'de cennet vari güzellikleriyle herkesi mest ediyor. Deniz seviyesinden 1350 metre yükseklikte olan Ayder, kaplıcaları, balı, binbir çeşit çiçekleriyle ve mevsimlere özel şenlikleriyle ziyaretçi akınına uğruyor.

ABONE OL
GİRİŞ 16.08.2020 11:31 GÜNCELLEME 16.08.2020 13:47 SEYAHAT
Karadeniz’in gözdesi: Ayder Yaylası
Karadeniz’in gözdesi: Ayder Yaylası

Çamlıhemşin'in 19 kilometre güneydoğusunda bulunan yayla, 13. yüzyıldan bugüne yerleşim yeri olarak kullanılıyor. Son yıllarda ise yerli halktan daha fazla turistlerin yaz-kış gezi rotasında yer alan Yayla, 1944 yılında Milli Park unvanını almıştır. Ayder Yaylası, Kaçkar Dağı'na çıkan dağcıların ilk durağı olmasının yanı sıra Aşağı ve Yukarı Ambarlık Şelalesi, dereleri, çeşit çeşit ağaçlarıyla her köşesinde farklı bir doğa harikasını barındırıyor. 

 

Aşağı Yukarı Ambarlık Şelalesi, dağın zirvelerinden akan suyun dağ eteklerine inerken yayılarak oluşturduğu görüntü nedeniyle Gelin Tülü Şelalesi olarak da adlandırılmaktadır. Fotoğraf severler tarafından en çok uğrak noktası olan şelalenin tam karşısında kahvaltı yapmak, yaylanın olmazsa olmazlarındandır.

 

 

 

Yüksek dağların arasında, bulut denizinin içerisinde huzurlu vakit geçirirken diğer yandan da Ayder'in kaplıcalarında şifalı suyuyla tedavi olunabiliyor. 55 derece sıcaklıktaki Kaplıca suyunun romatizma hastalıkları, iç hastalıkları, kadın hastalıkları ve cilt hastalıklarına şifa verdiği iddia edilmektedir. 

Tracking ve rafting yapmak için uygun bir yapıya sahip olan Yayla'da konaklamak için kamp yapmak ya da çevredeki konaklarda kalmak seçenekler arasında yer alıyor. İster konakta kalın ister çadırda geceleri yakılan kamp ateşinin etrafında tulum sesi eşliğinde yaşanan coşkulu anlar, herkesi Ayder'deki yaşama hayran bırakıyor. 

Yayla'ya yılın her döneminde ziyaret gerçekleştirmek uygundur. Yaz aylarında boğa festivali, kış aylarında ise kardan adam şenlikleriyle eğlenceli zamanlar geçirmek mümkün. En büyük şenlik Haziran ayında gerçekleştirilen Ayder Yayla Şenlikleri'dir. Yediden yetmişe, yerli yabancı herkesin katıldığı bu şenlikte yarışmalar yapılıp hep beraber horonlar oynanıyor. 

AYDER YAYLASI'NDA NE YENİR?

Ayder Yaylası'na gidildiğinde Kardeniz'in meşhur muhlamasının mısır ekmeği eşliğinde tadına bakılması ve dillere destan Laz böreği yenmesi tavsiye edilir. Kış aylarında Ayder'e uğrayan gezginler için özellikle hamsinin her türlü çeşidinin tadına bakılması önerilmektedir. Ayder'e gitmişken Ayder balı ve dağ çileği reçeliyle yöresel kahvaltının tadına da bakılmalıdır. 

AYDER'E NASIL GİDİLİR?

 Trabzon Havalimanı’ndan servislerle öncelikle Pazar ilçesine gidilmeli oradan da Çamlıhemşin-Ayder minibüsüne binilmelidir. 

Ayder Yenileme ve Koruma Projesi çalışmaları sürüyor

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesindeki doğal güzellikleriyle ünlü Ayder Yaylası'nda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca önemli adımlar atılıyor.

AA muhabirinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan aldığı bilgiye göre, Bakanlık, Rize Ayder Yaylası'nda plansız yapılaşmanın önüne geçecek önemli aşamalar kaydetti.

Çalışmalar, Ayder Yaylası'nın doğal güzelliğini koruyacak, marka değerini artırarak geleceğe taşıyacak. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca "Ayder Yenileme ve Koruma Projesi" hazırlandı.

Buna göre Ayder'i kapsayan 21 bin 614 metrekarelik alan "Kesin Korunacak Hassas Alan" ilan edildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un geçen yıl Ayder ziyareti sonrası festival alanı olarak bilinen alandaki görüntü kirliliğine sebep olan salıncakların tamamı kaldırılmıştı. 

Yayladaki kaçak yapıların önüne geçmek ve doğal yapının bozulmasını önlemek amacıyla Bakanlıkça kamulaştırma işlemleri de yapılırken hak sahibi vatandaşlarla görüşmeler sürüyor.

 

 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR