Türkiye'nin en gizemli mağaraları

Coğrafi olarak oldukça yaşlı topraklar üzerinde kurulu olan ülkemiz, zengin tarih öncesi yapıları barındırıyor. Bu yapıların önemli bir unsuru da mağaralar. Kimileri ürkütücü, kimileriyse gizemli iklime sahip olan mağaralar ziyaretçilerini büyülüyor. İşte karşınızda Anadolu'nun büyüleyici mağaraları.

ABONE OL
GİRİŞ 23.09.2019 12:41 GÜNCELLEME 19.06.2020 16:43 SEYAHAT
Türkiye'nin en gizemli mağaraları
Türkiye'nin en gizemli mağaraları

Medeniyetler beşiği ülkemiz, yer üstü eserleri kadar yer altında da zengin eserleri barındırıyor. Özellikle coğrafi olarak, tarihi milyonlarca yıla dayanan Anadolu'nun oluşumu, bu günlere miras olarak kalan yer altı yapılarını gün yüzüne çıkardı.

 

 

Bu noktada bahsettiğimiz yapılar, gizemli ve büyüleyici iklimi ile uçsuz bucaksız mağaralar.

MİLYONLARCA YILLIK MAĞARALAR

 

 

Tarih öncesi yaşamlarda barınma, konaklama ve korunma ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayan mağaralar, günümüzde halen keşfedilmeye devam ediliyor. Özellikle yapılan çalışmalarla gün yüzüne çıkartılan pek çok mağara, bugün milyonlarca yıllık tarihleriyle misafirlerini ağırlıyor.

İşte Anadolu'nun birbirinden ilginç, gizemli mağaraları.

ALTINBEŞİK MAĞARASI

Türkiye'nin en önemli mağaralarından birisi, Antalya'nın İbradı ilçesinde bulunan Altınbeşik Mağarasıdır. Milli Park'ın içerisinde bulunan bu mağaranın en önemli özelliklerinden birisi de içerisinde bulunan gölü.

Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın ise 3'üncü en büyük yer altı gölüne ev sahipliği yapan Altınbeşik Mağarası'nda botlar ile gezinti yapılabiliyor, mağaranın karanlık derinlerini görebilme fırsatını elde edebiliyorsunuz.

CÜCELER MAĞARASI

Ülkemizdeki geç dönem tarihi mağaralardan biri olan Cüceler Mağarası da Antalya'nın Alanya ilçesinde bulunuyor. Sapadere Kanyonu yolu üzerinde bulunan mağara, vadinin kıyısında yer alıyor. Rengarenk sarkıt ve dikitlere ev sahipliği yapan mağaranın aynı zamanda muhteşem bir manzaraya sahip seyir terası bulunuyor.

Tertemiz orman havasıyla yeşilin tüm tonlarına doyarak huzuru burada bulacaksınız.

BELDİBİ MAĞARASI

Antalya merkezi ile Kemer arasında yer alan mağara, ülkemizin en eski tarihi ögelerinden birisi olarak kabul ediliyor. İçerisinde paleolitik, metolitik ve neolitik çağlara ait en iyi buluntular çıkartılan mağara, kaya altı sığınaklarında ön Türk kavimlerine ait resim ve şemaları da barındırıyor.

Tarihi ve doğal güzelliği ile bilinen mağara, ziyaret edilmeyi bekliyor.

KARAİN MAĞARASI

Deniz seviyesinden 450 metre yüksekteki Karain Mağarası, Antalya'nın Döşemealtı içesinde bulunuyor. 

Ülkemizdeki mağaralar arasında içerisinde insan yaşamış olan en büyük mağara özelliğine sahip olan yapı, Tarihi hissetmek isteyenler için oldukça iyi bir tercih olacak.

KAKLIK MAĞARASI

Denizli'de bulunan Kaklık Mağarası, görülmeye değer sarkıt ve dikitlerden oluşuyor. Mağara'nın en önemli özelliği ise Pamukkale travertenlerinin benzerinin burada oluşmasıdır. İçerisinde yer alan termal su sayesinde basamak basamak meydana gelen travertenler, mağaraya eşine rastlanmayan bir güzellik oluşturuluyor.

ASTIM MAĞARASI

Mersin'de bulunan Astım Mağarası, ismini astım hastalarına şifa olması rivayetinden alıyor. Mağara ilginç şekilli sarkıt ve dikitlerden oluşurken astım hastalarına iyi geldiğine inanılan havası ile kentin ilgi çeken turistik mekanlarının başında geliyor.

BALLICA MAĞARASI

Tokat'ın Pazar ilçesinde bulunan ve dünyanın en büyük mağaralarından biri olan Ballıca Mağarası' 680 metre uzunluğunda 8 odadan oluşuyor. Henüz açılmayan bölümlerinin de bulunması, yapının sınırlarının henüz bilinmediğini gösteriyor.

Ballıca Mağarası’nın, atmosferdeki oranın yaklaşık dört katı saf oksijen içeren havası nefes almayı kolaylaştırdığı gibi astım rahatsızlığı olanlara çok iyi geliyor. Kısaca hem gezi hem sağlık için önemli bir merkez olan Ballıca ziyaretçilerini bekliyor.

FOSFORLU MAĞARASI

Listenin en güzel mağaralarından birisi de Muğla'da bulunan Fosforlu Mağarası. Küçük bir tekne ile su yüzeyindeki delikten girilen mağara, jeolojik değeri olan ilginç bir doğal güzelliğe sahip. İlginçliği ise ismine kaynak olan fosforlu iç yapısından geliyor.

Geceleri içi çok aydınlık olan mağaranın fosfor parıltıları gündüzleri de fark ediliyor. 

TUZ MAĞARASI

Çankırı'da bulunan Tuz Mağarası, Türkiye'nin en büyük kaya tuzu rezervlerinin bulunduğu alandır. Tuz üretimi yapılan bu alan aynı zamanda gezilmek üzere de açık bulunuyor. 

800 dönümlük alanda 8 kilometre uzunluğunda olan mağara, nefes darlığı, astım, koah gibi hastalıklara tedavi amacıyla önerilen yerler arasında bulunuyor.

AYNALI MAĞARASI

Amasya vadisinde yer alan mağaralardan biri olan Aynalı, Türkiye'nin de en ünlü mağaralarından biri. Dışardan bakıldığında taş işçiliği ile yontulan cephe kendini gösterirken, içerisinde birbirinden bağımsız dört farklı oda bulunuyor.

Bizans ve Roma uygarlıklarından kalan odalar krallara ait mezar odaları olarak kullanılırken, odalar, dönemi yansıtan çizimler ve duvar resimleriyle kaplı vaziyette.

ÇAL MAĞARASI

Dünyanın en uzun ikinci mağarası olan Çal Mağarası, Trabzon'un Düzköy ilçesinde bulunuyor. Mağara içinde bir dere akarken, üzerindeyse tarihi bir kale yer alıyor. Atmosferi ile oldukça etkili bir mağara olan Çal, gezilip görülmesi gereken yerler listesinin önemli bir üyesi.

BUZLUK MAĞARASI

Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinde yer alan Küçük Ağrı Dağı'nın güney yamacı yakınlarında bulunan Buzluk Mağarası doğal bir anıt mağaradır.

Meteor Çukuru ile aynı lav tüneli sistemi üzerinde bulunan, içerisinden akan pınar ile mağara, çevresindeki yerleşimlerin su ihtiyacını karşılıyor. Işık tutulduğunda kristal gibi parlayan ve renkten renge giren buz parçaları insanları büyülüyor.

Mağaranın en önemli özelliklerinden biride kapısında sürekli sıcak ve soğuk hava akımının bulunması. Bu sayede yazın soğuk, kışın sıcak olan mağara bu özelliği ile ziyaretçilerinin ilgisini çekiyor.

KIZILELMA MAĞARASI

Zonguldak'ta bulunan Kızılelma Mağarası, Kilimli’nin 7-8 km güneydoğusunda konumlanıyor. Toplam 6630 metre uzunluğunda girişe göre 114 metre derinlikte bulunan mağara rengarenk damlataşlardan oluşmuş. Bu özelliği ile renk cümbüşü yaşatan mağara büyüleyici bir görünüme de sahip.

Ayrıca yer altı deresi ve gölleri mağaraya değişik bir görünüm veriyor. Mağaranın girişe yakın fosil bölümlerinde tek tek yaşayan cüce yarasalar var.

ILGARİNİ MAĞARASI

Ülkemizdeki en yaşlı mağaralardan biri olan Ilgarini Mağarası, Kastamonu'da buluyor. Pınarbaşı ilçesindeki bu mağara dünyanın en büyük 4'üncü mağarası olma özelliğine sahip olurken, içerisindeki sarkıt ve dikitler de milyonlarca yıllık yaşları ile dikkatleri çekiyor.

DUPNİSA MAĞARASI

Ülkemizin en ünlü mağaralarından biri olan Dupnisa, 3 bin metre uzunluğunda ve 3 girişe sahip. Özellikle Mağara'nın bin metresinde gölet havzası bulunurken, Türkiye Bulgaristan sınırını belirleyen Rezve Deresi, bu mağaranın içinden doğmaktadır.

OYLAT MAĞARASI

Bursa'nın İnegöl ilçesinde, içinden Oylat Deresi'nin de geçtiği kanyonda bulunan Oylat Mağarası, kanyon yamacında asılı yatay duruşu ile dikkat çekiyor.

Oluşumunu tamamlamış fosil ve oldukça turistik bir mağara olan Oylat, Türkiye’nin en büyük ikinci mağarası olarak kabul ediliyor. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR