Binbir gece masallarından bir diyar: İran'da gezilecek yerler

Masalsı diyarlar serisine bir yenisini daha ekliyoruz. Pers İmpatarorluğu'nun kalbi ve günümüzde de dünyanın Doğu kanadının en güçlü devletlerinden biri olan İran, tarihi, kültürü ve muhteşem mimarisi ile hayal gücüyle inşa edilmiş bir devleti andırıyor. İşte karşınızda İran.

ABONE OL
GİRİŞ 19.06.2020 16:39 GÜNCELLEME 19.06.2020 16:40 SEYAHAT
Binbir gece masallarından bir diyar: İran'da gezilecek yerler
Binbir gece masallarından bir diyar: İran'da gezilecek yerler

Nükleer programlar nedeniyle özellikle ABD'nin baskısı ile kapalı bir devlet haline gelen İran, günümüzde gezme meraklılarının en çok görmek istediği yerlerin başında geliyor. Kültür ve tarih turizmi için doyulmaz bir destinasyon olan İran, Arap, Pers ve Doğu uygarlıklarının izlerini halen taşıyor.

 

 

DOĞU'NUN İNCİSİ

İran Orta Doğu ve Körfez bölgelerindeki ağırlıklı hakimiyeti nedeniyle bölgenin en güçlü ülkelerinden biri konumunda. Bu gerçek bir tarafa biz İran'ın tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri ile ilgili konuşacağız.

 

 

Tarihi milattan öncesine kadar dayanan bu topraklar, Doğu'nun en bereketli, en zengin yerleri olarak görüldü. Bu özelliği ile "Doğu'nun İncisi" diye isimlendirilen İran zengin eserleri ile de bugün bu ismi halen yaşatıyor.

SARAYLAR ÜLKESİ

Yazımızın girişinde de söylemiştik İran'ın "Binbir gece masallarından" çıkmış gibi bir halde olduğunu. Bunun en önemli sebebi de zengin kültürel mimariye sahip olması. 

Pek çok saraya ev sahipliği yapan İran'da öne çıkan mimarilerin başında Gülistan Sarayı geliyor. Başkent Tahran'da bulunan bu saray, kristal, değerli ve yarı değerli taşlarla bezeli bir halde misafirlerini ağırlarken, rengarenk camlar sarayın güzelliğine estetik katıyor.

İran'ın görülmeye değer diğer saraylarının arasında Sadabad, Niyavaran, Çehel Sütun sarayları bulunuyor. İranı'ın önemli kültürel unsurları arasında yer alan bu saraylar da Doğu'nun vakurluk içerisinde saklı ihtişamını gözler önüne seriyor.

EL DOKUMASI DEĞERLİ HALILAR

İran denilince akla gelen şeylerden biri de halı. İpek ve pamuk dokuma ile saraylara giren, motifleri ile bir sanat eserini andıran İran halıları bu kültürün en önemli parçalarından birisi.

Fiyat konusunda ucu bucağı bulunmayan İran halıları, ulaşılabilirlik açısından zor olsa da burada bulunan Halı Müzesi de, paha biçilemez eserleri görebilmeniz için bire bir. Uluslararası bir üne sahip olan İran Halı Müzesi, İran'a gelinip muhakkak görülmesi gereken yerler listesinde ilk sıralarda yer alıyor.

ŞAH DÖNEMİ: AZADİ ANITI

Tahran'ın en önemli sembollerinden biri de şehir meydanında bulunan Azadi Anıtı. Şahlık döneminin en önemli kalıntılarından biri olan bu anıt, İran'ın pek çok politik meselesinde siyasi sembollerinden biri olmuştur. 

İçerisinde bir asansör bulunan bu anıt, en tepesine çıkıldığında Tahran'ı kuş bakışı olarak görme imkanı sağlıyor. Buradan şehri izleme fırsatı elde eden ziyaretçiler, mistlik Orta Doğu manzarasının tadını çıkartıyor.

Özgürlük anıtı olarak da bilinen anıt, Pers İmparatorluğu'nun 2 bin 500'üncü yılı sebebiyle yapılmıştı.

KAPALI ÇARŞI

Tahran'ın merkezinde bulunan Tajrish Pazarı, bizdeki Kapalı Çarşı'nın benzeri konumunda. İçerisinde her türlü baharat, yiyecek, ve giyeceğin bulunduğu bu pazar İranlıların ihtiyaçlarını karşıladığı gibi aynı zamanda tursitlerin en çok vakit geçirip alışveriş yaptığı yerlerden biri.

Tıpkı Tajrish gibi İran'da pek çok kapalı çarşı bulunuyor. Şiraz ve İsfahan’da da tarihi eskiye dayanan kapalı turistler tarafından ziyaret ediliyor.

NE ZAMAN GİDİLİR

Mistik iklimi ile görülmeyi bekleyen ülkelerden biri olan İran'a gideceğiniz tarih de oldukça önemli bir seçim. Zira çok soğuk ve  çok sıcağa yakalanmamak için mümkün mertebe yaz ve kış aylarında gitme planı yapmamanızı öneririz.

Bahar aylarında gitmenizi önerebileceğimiz İran'a Nisan, Mayıs veya Eylül Ekim ayları seyahat için en güzel zamanlama.

NEREDE KALINIR

Başkent Tahran veya Meşhed, Urumiye, Tebriz, Şiraz, İsfahan, Yezd gibi şehirler İran'ın en büyük şehirleridir. Buralarda kalmanız durumunda konaklamalarınızı şehir merkezindeki oteller ve pansiyonlarda güvenle yapabilirsiniz.

NE YENİR

Merak etmeyin "İran'a gittik, aç kaldık" diyebileceğiniz bir seyahat kesinlikle olmayacak, zira İran mutfağı ile Türk mutfağı birbiriyle oldukça benzer yemeklere sahip. Damak lezzetinin de benzerliğini düşünecek olursak, İran'da doya doya yemek de yiyebilirsiniz.

İran mutfağının en önemli yiyecekleri arasında kuzu eti, kebap, pirinç ve buldur pilavları ile baharatlar ve lahmacun bulunuyor. Ne kadar tanıdık değil mi ?

NEREDE FOTOĞRAF ÇEKİLİR

Hayatımız artık sosyal medya temelli yaşandığı için gezilecek yerler arasında en çok dikkat çeken ve en çok aranan yer gezi maddesi de fotoğraf çekilecek yerler.

İran'ın her bir yanı adeta doğal bir fotoğraf stüdyosu konumunda ancak tarihi Gülistan Sarayı fotoğraf çekmeye doyamayacağınız, renk ve ahenk dengesi ile en güzel kareleri elde edebileceğiniz yerler arasında bulunuyor.

Bunun yanı sıra Azadi Anıtı, Ali Kapı, Si-o-se Pol da ülkenin en çok fotoğraf çekinilen yerleri arasında bulunuyor.

Horasan'da bulunan birbirinden değerli dört bilim ve ilim insanına ait türbe

 

 

YORUMLAR 1
  • ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    çok faydalı bir gezi yazısı olmuş. yazan arkadaşın eline sağlık. seyahat yazılarınızı severek takip ediyoruz
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR