Türkiye'deki baş döndüren kanyonlar

Türkiye'deki kanyonlar muazzam manzarası ile herkesi büyülüyor. Sadece yerli turistler değil yabancı turistlerin de ilgisini çeken uzun nehirler üzerinde yükselen vadilerin oluşturduğu Türkiye'deki kanyonlar muhteşem karelerle haberimizde.

ABONE OL
GİRİŞ 13.09.2021 12:14 GÜNCELLEME 13.09.2021 12:14 SEYAHAT
Türkiye'deki baş döndüren kanyonlar
Türkiye'deki baş döndüren kanyonlar

Türkiye'deki kanyonlar nehirler üzerinde yükseliyor. Vadilerin oluşturduğu bu harika manzaraları görmek isteyen herkes yola çıkıyor. Türkiye'deki kanyonlara günümüzde yapılan cam teraslar da bu harika manzarayı altın tepside sunan bir hizmet. Türkiye'nin en büyük kanyonu olan Ulubey Kanyonu'nda da muhteşem manzaraya sahip cam teras bulunuyor.

Fotoğraf çekilmek, manzaraya karşı çay içmek ve tüm yorgunluğu atarak mental dinlenme sağlayan kanyonlarımızın en güzel 10 tanesini sizler için derledik. Bu kanyonlar nerede nasıl gidebilirsiniz bilgileri de detaylarda bulunuyor.

TÜRKİYE'DEKİ KANYONLAR

1)Köprülü Kanyon 

 

 

Köprülü Kanyon ülkemizin en turistik kanyonlarından biridir. Eşsiz güzellikte manzarası ile yerli ve yabancı turistleri ağırlamaktadır. Fotoğraf çekinmek için bir çok noktası bulunmaktadır. Ayrıca rafting severler için çok iyi bir faaliyet alanıdır.Eğer rafting sizin için cazip gelmiyor ise jeep safari ya da yürüyüş faaliyetlerine katılabilirsiniz.

Köprülü Kanyon Nerededir? Nasıl gidilir?

Köprülü anyonAntalya'da yer alan Köprülü Kanyon başlangıç noktası Antalya'nın şehir merkezine 80 km uzaklıktadır. Alanya'ya ise 114 km uzaklıkta bulunmaktadır. Serik ya da Manavgat yönünden gelindiğinde Bozyaka Bucağına gelmeden yol ikiye ayrılmaktadır. Bu ayrımda sizi Köprülü Kanyon tabelası karşılayacak. Bu ayrımda sağdan ya da soldan gitseniz de her iki yol da Olukköprü noktasına ulaşacaktır. Burası Köprülü Kanyon'un araç ile gidilecek en uç noktasıdır. Buradan sonra yürüyerek devam edebilir kanyonun her yerini keşfedebilirsiniz. 

2)Cehennem Deresi Kanyonu

Cehennem Deresi Kanyonu ulaşılması güç ancak güzelliği ile bu güçlüğü unutturan harika bir doğal oluşumdur. Buraya ulaşmak için bazı dik ve taşlı yolları geçmek gerekmektedir. Burada yer alan yaban hayvanlarını uzaklaştırmak için elinizde sopa ya da zil bulunması önerilmektedir. dünya üzerindeki tehlikeli kanyonlar arasında olduğu bilinmektedir. 

Cehennem Deresi Kanyonu nerededir? Nasıl gidilir?

Cehennem Deresi Kanyonu

Cehennem Deresi Kanyonu Artvin'de bulunmaktadır ve Ardanuç ilçesinin 7 km kuzeybatısında bulunmaktadır. Özel araç ile buranın belirli noktasına kadar ulaşmak mümkün. Daha sonra ise yürüyüş yolu ile kanyonu gezebilirsiniz. 

 

Lamas Kanyonu

3)Lamas Kanyonu 

Diğer ismi ile Kayacı Vadisi  Türkiye'de bulunan gizli cennetlerden biridir. Fotoğraf karelerini doğal güzelliği ile süsleyen Lamas Kanyonu her yıl ziyaretçi sayısını artırmaktadır. Vadi içerisinde bulunan Limonlu Çayı turist sayısının artması için büyük etken oluşturmaktadır.

Lamas Kanyonu nerededir? Nasıl gidilir?

Lamas Kanyonu Mersin'in Erdemli ilçesinin Limonlu beldesinde bulunmaktadır. İl merkezine ise yaklaşık olarak 45 km uzaklıktadır. Limonlu Kasabasına özel aracınız ile ulaştıktan sonra buradan 3 km daha giderek aracınızı vadiye yakın bir noktaya bırakabilirsiniz. Buradan yürüyerek Lamas Kanyonu'nu gezebilirsiniz. 

4)Valla Kanyonu 

Dünya'nın en derin ikinci kanyonu olan Valla Kanyonu fotoğraf arşivlerinizde bulundurmak üzere sizlere çok güzel kareler sunuyor. Buraya yapılan seyir terası da  manzarayı önünüze seriyor.  Valla Kanyonu 12 km uzunluğunda ve 200 metre yükseklikte bir doğal yapıdır.

Valla Kanyonu

Valla kanyonu nerededir? Nasıl gidilir?

Valla Kanyonu Kastamonu Pınarbaşı'nda yer almaktadır. Özel araç ile seyir terasına kadar gitmek mümkündür. Kerte Köyü yakınlarında Bakacak mevkinde bulunmaktadır. 

5)Kapuz Kanyonu

Kapuz Kanyonu yılın belirli dönemlerinde bol yağış almaktadır. Bu yağışlı günlerde havası daha güzel olsa da ulaşım zor olmaktadır. Buraya gitmek için en uygun olan aylar Haziran Temmuz ve Ağustos aylarıdır. piknik yapmak ve kanoya binmek gibi dinlendirici aktiviteler için ideal bir yerdir. 

Kapuz Kanyonu nerededir? Nasıl gidilir?

Kapuz Kanyonu Antalya'da bulunmaktadır. Antalya'nın şehir merkezine 10 km uzaklıkta bulunmaktadır. Konyaaltı ilçesinde bulunmaktadır. Buraya otobüs ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Konyaaltı'ndan özel araç ile yada toplu taşıma ile ulaşım sağlanabilir. 

6)Karanlık Kanyon

Çevresi oldukça dik ve yüksektir. Yüksekliğin 600 metreye ulaştığı noktalar bulunmaktadır.Karanlık Kanyon ilçenin turizm gelirini tek başına her yıl ikiye üçe katlayarak ziyaretçilerin akınına uğramaktadır. Karanlık Kanyon'da tekne turu ve kano gibi faaliyetler yapılmaktadır. 

Karanlık Kanyon nerededir? Nasıl gidilir?

Erzincan'da Fırat Nehri'nin Karasu Irmağı üzerinde bir doğa harikası alandır. 9 km uzunluğunda bulunan kanyona ulaşmak çok güçtür. Kanyona ulaşmak için araç ile gideceğiniz yol virajlardan oluşmaktadır. Kemaliye'den yola çıkarak tabelaları takip ederek kanyona ulaşılabilir.

7)Kapıkaya Kanyonu

Son zamanların en çok turist alan noktası olan Kapıkaya Kanyonu, ülkemizin nadir güzelliklerinden biridir. Gezilecek yerler listenizde bulunması gereken bu kanyon gittiğinizde asla pişman olmayacağınız bir yer. 

 

Kapıkaya Kanyonu nerededir?Nasıl gidilir?

Adana'da yer alan bu kanyona Karaisalı ilçesinden gitmek mümkündür. Kapıkaya Köyünde bulunan turistik kanyonu Seyhan Nehri'nin kollarından Çakıt Deresi açmıştır. Bu kanyon Seyhan Nehri'nin batı koludur. Varda Köpürüsü'ne ise 2 km uzaklıkta bulunmaktadır. Özel araç ile belirli bir noktasına kadar ulaşmak mümkündür.  

8)Kirpe Kanyonu

Kirpe Kanyonu ile beraber bu bölgede gezebileceğiniz sayısız mekanın bulunduğu turistik yer kesinlikle ziyaret edilmesi gereken bir mekandır. Kirpe Kanyonu'nun yanı sıra doğal oluşum göllerinin de bulunduğu bu yörede fotoğraf çekinmek için çok özel güzellikler bulunmaktadır. 

Kirpe Kanyonu nerededir? Nasıl gidilir?

Kirpe Kanyonu Düzce ilimizde bulunmaktadır. Bartın- Eflani kara yolu ayrımı olan Karaevli mevkinde başlayan kanyon bir başka kanyon ile birleşmektedir. Uzunluğu yaklaşık olarak 12 km'dir. Özel araç ile kanyonun belirli noktasına kadar ulaşım sağlanabilir. 

9) Yazılı Kanyon

Ülkemizin sayılı kanyonlarından biri olan Yazılı Kanyon gidenleri kendine hayran bırakan doğal oluşumlarımızdandır. 1989 yılında milli park ilan edilmiştir. Kasım ayı bu kanyonu ve çevredeki güzel yerleri gezmek için ideal bir aydır. Kamp alanları bulunmakta ve kaya tırmanışı için de uygun bölümler bulunmaktadır. 

Yazılı Kanyon nerededir? Nasıl gidilir?

Isparta Sütçüler ilçesinde bulunan Yazılı Kanyon'a özel aracınız ile gidebilirsiniz. Kanyonun girişine kadar ulaşım sağlayabilir, buradan da yürüyerek kanyonu gezebilirsiniz.

10) Horma Kanyonu

Kanyon zengini ülkemizde gezilmesi gereken kanyonlardan birisi de Horma Kanyonu'dur. Tatil gününüzde Horma Kanyonu'na giderek doğanın bütün güzellikleri ile gezerek dinlenebilirsiniz. Kanyonun ortasından akan Zara Çayı ise kanyonu güzelleştiren oluşumlardandır. İçerisindeki ahşap yolu takip ederek Ilıca Şelalesi'ne kadar ulaşmak mümkündür. 

Horma Kanyonu nerededir? Nasıl gidilir?

Kastamonu'nun Pınarbaşı ilçesi Küre Dağları Milli Parkı'nın içerisinde bulunmaktadır. İlçeye uzaklığı ise 5 km'dir. Küre Dağları Milli Parkı kapısından içeri girerek yolu takip ettiğiniz taktirde Horma Kanyonu'na ulaşabilirsiniz. 

11-Şahinkaya Kanyonu

Samsun'da yer alan kanyon Vezirköprü'ye 13 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Altınkaya Barajı'nın en derin yeri olma özelliği ile dikkat çeker. Şahinkaya Kanyonu yaklaşık olarak 1500 metre uzunluğa sahip. 

Şahinkaya Kanyonu Nerede, Nasıl Gidilir?

Vezirköprü ilçesine 7 kilometre uzaklıkta yer alan kanyona ormanların içerisinden geçerek ulaşım sağlayabilirsiniz. Özel aracınızla gidebilirsiniz. Yolun bittiği yerde ise gemi turları başlıyor. 

12-Arapapıştı Kanyonu

Aydın'da yer alan kanyon Kemer barajını besleyen Akçay'ın yıllar içerisinde aşındırmasıyla oluşmuş. 6 kilometre uzunluğa sahip olan kanyon 380 metre yükseklikte. Aynı zamanda antik dönemden kalma kalıntılar da burada bulunuyor. Tarih ve doğanın eşsiz güzelliği burada birleşiyor. 

Arapapıştı Kanyonu Nerede, Nasıl Gidilir?

Navigasyona yazdığınızda net konum vermektedir. Akyaka'dan çıkarak köy yollarından kanyona ulaşabilirsiniz. Çoğu köy yolunda internet çekmiyor olabilir. Bu durumda çevreden yardım alabilirsiniz. Özel araç dışında bu muazzam gezi adresine ulaşmanız biraz zor olacaktır. 

13-İncesu Kanyonu 

Çorum'da yer alan kanyon İncesu Köyü sınırları içerisinde bulunuyor. 12,5 kilometre uzunluğa sahip olan kanyon 40 metre ile 60 metre arasında değişen genişliğe sahip. Anadolu'nun en büyük Kibele kabartmasına sahip olan kanyonda yürüyüş rotaları da bulunuyor. 

İncesu Kanyonu Nerede, Nasıl Gidilir?

Aracınızla 1 buçuk saatte ulaşabileceğiniz bir konumda yer alıyor İncesu Kanyonu. Çorum Ortaköy yolu üzerinden ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. 

14-Çatak Kanyonu

Kastamonu'da yer alan kanyon merkeze 7 kilometre uzaklıkta bulunuyor. 6 kilometresini araçla katedebileceğiniz gibi 1 kilometresini de yürüyerek geçebilirsiniz. Doğa içerisinde güzel bir yürüyüş sonrası kanyona ve seyir terasına ulaşabilirsiniz. 900 metre yükseklikte bulunan gözetleme noktasından muazzam bir manzara izleyebilirsiniz. 

Çatak Kanyonu Nerede, Nasıl Gidilir?

Kastamonu'da yer alan kanyona ulaşım için baya engebeli ve zorlu yollardan geçmek gerekecektir. Kanyona uzak bir noktada bıraktığınız aracınızdan yürüyerek doğanın ve temiz havanın tadını çıkartarak gezi yapabilirsiniz. 

15-Ihlara Vadisi 

Yemyeşil bir vadi içinde gezilecek çok güzel rota bulunuyor. Aksaray'da yer alan Ihlara Vadisi çok güzel tarihi kalıntıları da bünyesinde barındırıyor. Onlarca merdiveni inerek vadiye ulaşabilir ve gezinizi tamamlayabilirsiniz. 

Ihlara Vadisi Nerede, Nasıl Gidilir?

Ihlara Köyü'nden başlıyor ve Selime'de son buluyor. Aksaray'a 40 kilometre mesafede bulunduğu için Aksaray- Nevşehir yolunun 11. kilometresinden sonra saparak vadiye ulaşım sağlayabilirsiniz. Eğer otobüs ile ulaşım sağlayacaksanız bu durumda Aksaray'dan seferler düzenleniyor onları tercih edebilirsiniz. 

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK KANYONU NEREDE?

Türkiye yükseltisi fazla olması ve doğa olaylarının da etkisini görmesi sebebiyle kanyon oluşumunun çok fazla rastlandığı bir ülkedir. Bu yüzden Türkiye için kanyon cenneti benzetmesi yaparsak yanlış olmaz. Bu özellik Türkiye'nin en büyük kanyonu nerede sorusunu beraberinde getiriyor. Bulunduğu ile turizm anlamında çok iyi katı sağlayan Türkiye'nin en büyük kanyonu, Ulubey Kanyonu Uşak ilimizde bulunuyor.

DÜNYANIN İKİNCİ BÜYÜK KANYONU: UŞAK ULUBEY KANYONU

Arizona'da bulunan kanyondan sonra dünyanın ikinci büyük kanyonu Türkiye'nin en büyük kanyonu, Uşak'ta bulunan Ulubey Kanyonu oluyor. Burada bulunan cam teras da seyirlik manzarası ile herkesi davet ediyor. Ulubey ve Banaz çayları boyunca devam eden kanyona ayrıca birçok yan kanyondan da bağlanıyor. 

Uşak şehir merkezine 33 kilometre uzaklıkta bulunan Ulubey Kanyonu son zamanların en çok turist çeken kanyonlarından biri. Kanyonun uzunluğu 45 kilometreyi aşıyor. Derinliği ise 50 ile 170 metre arasında değişiyor. Granit ve kum taşı gibi zeminin doğal nedenlerle aşınması sonucu oluşan kanyon Uşak ili için turistik öneme sahip. Yakın zamanda burada yamaç paraşütü, doğa turizmi gibi aktiviteler geliştirilecek. 

Ulubey Kanyonu'nda bulunan cam teras da herkesin ilgi odağı olan detay. Buraya giriş ücreti 3 tl. Ziyaretçiler galoş giyerek ve belirtilen kurallara uyarak cam terasta fotoğraf çekilip manzarayı izleyebilir. 

Ulubey Kanyonu'na Nasıl Gidilir?

Uşak ilimizin Ulubey ilçesi Dilaver Mahallesi'nde yer alan bu kanyon Uşak il merkezine de 33 kilometre mesafede bulunuyor. Uşak merkezden düzenli olarak çıkan otobüslere binerek buraya ulaşabilirsiniz. Ulubey ilçe merkezinden 2 kilometre uzaklıkta kanyon. 

KANYONLAR NEREDE OLUŞUR?

Dünya üzerindeki nehirlerin oluşturduğu derin vadilere kanyon denir. Yükseltinin fazla olduğu ve doğal aşınımların da çok görüldüğü yerlerde vadilere yani kanyonlara sık rastlanır. Amerika dünyanın en büyük kanyonuna sahiptir. İkinci büyük kanyon ise ülkemizde yukarıda belirtildiği üzere Uşak ilimizde bulunur. 

Türkiye'de görülmeye değer birbirinden güzel milli parklar haberimizi okumak için tıklayınız. 

 

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 1
  • Ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Altın kaya kanyonu
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR