Doğu Anadolu'da keşfetmeye değer bir il Kars'ta gezilecek yerler, yapılacak faaliyetler

Türkiye'de gezilecek en güzel illerden biri olan Kars sizi Doğu Anadolu Bölgesi'nde bekliyor. Kışın ayrı bir manzara sunan, baharda ise en güzel yeşil tonları ile ziyaretçileri karşılayan Kars'ta gezilecek yerler birbirinden güzel adreslerden oluşuyor. Tarihi okurken eğlenebileceğiniz ve yeni yerler keşfedebileceğiniz Kars rotasına dair bilgiler ile Kars'ın meşhur yemekleri haberimizin detaylarında bulunuyor.

ABONE OL
GİRİŞ 24.01.2020 17:25 GÜNCELLEME 24.01.2020 17:26 SEYAHAT
Doğu Anadolu'da keşfetmeye değer bir il Kars'ta gezilecek yerler, yapılacak faaliyetler
Doğu Anadolu'da keşfetmeye değer bir il Kars'ta gezilecek yerler, yapılacak faaliyetler

Kars'ta gezilecek yerler tarihi yapılardan oluştuğu gibi bu tarihi yapılarla birleşen doğal güzellikler de görülmeye değer manzaralar sunuyor. Ziyaretçilerin tren istasyonundan sonra Kars'ı gezmek için ayırdıkları süre boyunca farklı deneyimlere varacağına eminiz. Çünkü bu şehir Doğunun en güzel manzaralarını içinde barındırıyor. Kars mutfağı da keşfedilmeye değer malzemelerle dolu desek yanlış olmaz. İşte tüm güzel detayları ile Kars'ta gezilecek yerler ve Kars'ın meşhur yemekleri.

 

 

Trenle  Kars'a gitmeyi planlıyorsanız biletinizi almadan ya da yolculuğa çıkmadan önce daha önce yazdığımız Doğu Ekspresi Yolculuğu adlı yazımızı okuyabilirsiniz. 

 

 

Kars'ta gezilecek yerler ve Kars'ın meşhur yemekleri herkesi olduğu gibi sizi de çok başka diyarlara götürecek. Farklı bir seyahat deneyimi yaşayarak bu ilimizde çok güzel fotoğraf kareleri yakalayacaksınız. 

KARS'TA GEZİLECEK YERLER

Ülkemizin her bir köşesi ayrı güzellikte doğal oluşumlar ve mimari yapılar barındırıyor. Kars'ın içerisinde de birbirinden güzel gezilecek yerler var. Buraya yolculuk yapan her herkesin kesinlikle gezmesi gereken yerleri aşağıda sıraladık. Vaktinizin yettiği kadar bu yerleri gezerek seyahatinizi tamamlayabilirsiniz. 

1-Çıldır Gölü

Kars gezilecek yerleri denildiği zaman kış mevsiminde donması ile ünlü olan Çıldır Gölü ilk sırada yer alır. Bu gölde tatlı su balıkları bulunmaktadır ki kışın donduğunda bile buzunu kırıp küçük bir delikten burada balık tutulur. Çok lezzetli balıkları herkesin damağında tadını bırakır. Kars'a seyahat ettiğiniz zaman kesinlikle mümkün mertebe Çıldır Gölü'nü de ziyaret etmeye gayret edin. Buraya giden pişman olmaz. 

2-Ani Harabeleri 

İlk medeniyetlerin beşiği olan Anadolu'da bir antik kent mimarisi de Kars'ta bulunuyor. ülkemiz antik kent bakımından zengin bu da mimarinin neden bu kadar gelişkin olduğunun kanıtı. Ani Harabeleri de gelişen mimarimize en iyi katkıyı sunan bir tarihi yapıt. Kars gezisinde buraya da vaktinizi ayırmanız tavsiye edilir. 

Mimari Yerler 

Yukarıda bahsedildiği gibi Kars'ın mimarisi çok gelişkin ve eski yapılar oldukça ilham verici. Bu sebeple de Kars gezisinde gideceğiniz yerler mimari yapılardan da oluşabilir. Bulunduğunuz her yere yakın bir mimari eseri ziyaret ederek yapısını inceleme fırsatı bulabilirsiniz. 

3-Yanık Kilise

Kars'ta bulunan mimari yerlerden biri de Yanık Kilise'dir. Ruslar tarafından 19. yüzyıl ortalarında yapılmıştır. Günümüzde Kazım Karabekir Camii olarak ibadet edilmektedir. 

4-Kümbet Camii

Şimdiki adı Kümbet Camii olmasına rağmen eskiden Havariler Kilisesi olarak biliniyordu. Çok eski bir Ermeni kilisesidir. Kars Kalesi’nin güneyindeki Havariler Kilisesi, Kars şehir merkezindeki en görkemli kiliselerinden biri. Bagratlı Krallığı dönemine uzanan kilise 937 yılında inşa edilmiş. Konik biçimli kubbesi ve bazalt kesme taş kaplamasıyla bölge mimarisini yansıtan yapı etkileyici güzelliğe sahip.

5-Ebu’l Hasan-ı Harakani Türbesi

Ebu'l Hasan-ı Harakani, Mevlana, Yesevi ve Nakşibendi’nin manevi hocası ve Mevlana’dan 200 yıl önce yaşamış olan Harakani, 1033 yılında Selçukluların Anadolu’ya girişini kolaylaştırmak için yapılan savaşta şehit düşmüş. Anadolu’nun dört bir yanından ziyaretçilerin dua etmek için ziyarete geldiği türbe, geniş bir külliye alanından oluşuyor.

6-Kars Kalesi

Kars'ı en iyi yansıtan yer Kars Kalesi'dir. Kars'ı kuş bakışı bir görüntü ile buradan görmek mümkün. 1153 yılında inşa edilen Kars Kalesi'nin 3 farklı kapısı bulunuyor ve içerisinde Celal Baba Türbesi var. 

7-Taş Köprü

Kars Kalesi'nden en iyi görülen manzara Taş Köprü manzarasıdır. Kars Çayı üzerinden geçişi sağlayan bu köprü 1579 yılında Osmanlı Padişahı III. Murat döneminde yaptırılmıştır. 

8-Namık Kemal Evi

Namık Kemal'in çocukluğunu geçirdiği ev günümüzde restore edilerek Aşıklar Evi olarak Kars'ın kültürünü en iyi yansıtan yer. Kars yöresinin önemli gelenekleri arasındaki aşıklık kültürü, düzenlenen ‘Aşıklar Gecesi’ etkinliği ile yaşatılıyor. Etkinlikte türkü söyleyen, doğaçlama atışma yapan aşıklar, gülümsemek ve enerji depolamak için bire bir.

9-Sarıkamış Kayak Merkezi 

Yağan karın kalitesi ve kar pistleri açısından dünyanın en iyi yeri olarak Sarıkamış Kayak Merkezi gösterilmektedir. Yolculuğunuz kış aylarında olursa buraya kesinlikle uğramalısınız. Buradaki kar taneleri kristal şekilde olması ile ünlüdür. Etrafı çamlarla kaplı kayak merkezi 12 km uzunluğunda, 5 etaplı piste sahip. 

10-Sarıkamış Şehitliği

Sarıkamış Harekatı sırasında 90 bini aşkın şehit verildi. Bu sebeple çok önemli olan şehitliklerimiz arasında Sarıkamış Şehitliği de yer almaktadır. Donarak hayatını kaybeden ve Rus işgalini engellemeye çalışan 90 bin Mehmetçiğin yer aldığı bu şehitliği ziyaret etmeden dönmeyin.

KARS'TA FOTOĞRAF ÇEKİLECEK YERLER

11-Katerina Köşkü 

Kars ve çevresinde 1877-1878 yılları arasında Rus işgali yaşanmış ve şimdilerde Av Köşkü olarak  bilinen Katerina Köşkü de bir Rus mimari yapısıdır. Bulunduğu konum sebebi ile Katerina Köşkü harika bir manzaraya sahip. Buraya fotoğraf çekinmek üzere gelerek farklı kareler çıkartabilirsiniz. 

 

12-Taş Köprü

Taş Köprü de Kars'ta fotoğraf çekilecek en güzide mekanlardan biridir. Burada elde edilen kareler Kars Çayı manzarası ile güzelleşir. 

13-Kars Kalesi

Kars'ta fotoğraf çekilecek yerlerden biri de hiç şüphesiz bütün Kars'ı ayaklarınızın altına serecek Kars Kalesi'dir. 

KARS'IN MEŞHUR YEMEKLERİ

Kete

2 kilo süt ile yapılan kete Kars'ın meşhur hamur işi yiyeceğidir. Yağ ile açılır piştiğinde çıtır çıtır olması asıl özelliğidir. Hamur işi sevenler için kete çok lezzetli bir yemektir. Kars'a gittiğinizde kete yapan bir yer bulduğunuzda kesinlikle çay eşliğinde deneyin. 

 

Haşıl

Bulgurlu bir yemek olup Kars'ın doğal ortamında elde edilen tere yağı ile servis edilir. Ağızda güzel tat bırakan haşıl yemeği kışın en çok tüketilen yemeklerdendir. 

 

Çeçil Peyniri 

Kars'ın doğal ortamında elde edilen sütlerden yapılan çeçil peyniri çok meşhurdur. Tuzludur ve yapımı da bir hayli zordur. Tel tel olmasını ise yapılma tekniğinin farklı olmasından almaktadır. 

Gravyer Peyniri

Peynir cenneti olan Kars'ta yine bir Rus kültürü bulunuyor. Bu da gravyer peyniridir. Ruslardan kalan bir peynir çeşididir olan gravyer Kars'ta çok yapılır ve en lezzetlileri de burada sarılmaktadır. Kars gezinizde peynir seven yakınlarınıza alabilirsiniz. 

Kars Balı

En doğal ortamı olduğundan diğer ballardan ayrılır. En az diğer ballar adar da lezzetlidir. Bal konusunda hassas olan herkes Kars balının da tadına bakmalıdır. 

Hasuda

Şerbetli bir tatlı olan hasuda Kars yöresinde çok meşhur olan bir lezzettir. Çok farklı bir tadı ve yapılış şekli bulunmaktadır. Kars gezinizde yenilecek yemekler  arasında tercihinizi yaptıktan sonra tatlı olarak hasuda tercih edebilirsiniz. 

Tandırda Kaz

Kars kazı en çok tüketilen ve en meşhur yemeğidir. Buraya sırf kaz yemek için de gelen gezi severler vardır. 

Kars gezilecek yerler listesi yukarıda belirtildiği gibidir. Doğu Ekspresi ile ulaşımınızı sağladığınızda bir gün burada konaklayabilir eğer zamanınız var ise Kars'ın meşhur yemeklerini de tadabilirsiniz. 

Eğer Kars gezinizi trenle değil uçak ile yapmayı planlıyorsanız 'Ucuz uçak bileti nasıl alınır?' adlı haberimize göz atabilirsiniz. 

KARS'TA NELER YAPILIR? 

- Çıldır Gölü'nde balık tutun. 

-Sarıkamış'ta kayak yapın. 

- Yaban hayatına tanık olun. 

- Uzun araba yolculuğu yapın.  

-Kars mutfağına girin.  

- Karda safari yapın.  

- Ani Harabeleri'ni mutlaka görün.  

- Cirit festivalini izleyin. 

- Baltık mimariyi keşfedin. 

- Yaylaya çıkın.  

Güzel bir Kars seyahati için size çizdiğimiz rota böyle. Kars'ta gezilecek yerleri keşfederek bu tavsiyeleri de uygularsanız pişman olmazsınız. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR